Sunday, October 10, 2010

Cerita seekor kancil yang kemut di pagi hari

Pagi ni bawak skuter takut - takut. Bukan takut - takut terjumpa JPJ ke apa sebab awal pagi kot takkan lah serajin itu abang - abang JPJ nak dok terpacak kat tengah - tengah jalan kannn..eh tapi pernah beberapa kali diorang buat roadblock tau. Nasib baiklah diorang tak tahan. Kalau tak, merah la gayanya panskad ai. Haha. Nampak sangat la kan pegi keja lambat :P yang penting, sampai sebelum pukul 8 nyah walauuuupun slalu sampai lagi 2 menet nak ke pukul 8 pagi choy.


Oh. Sambung balik. Pasal takut - takut tadi tu. Eh, kenapa takut - takut eh? Lol...lupa sudah nak taip apa sebenarnya lepas taip mukadimah yang berjela mela tu..haish. kau ni kan cipina.


Takpalah, kita sambung terus pasal kat tengah jalan tadi tu lah eh. Takde. Ni haaa..Pagi tadi ai bengang dengan pakcik ni sorang (taktau lah pakcik ke sapa kan tapi ai consider pakcik la sebab bawak kereta selaju itu), bawak ketaaaaa Ya Allah. Punya lah slow. Nak potong, dia bawak ke tengah. Nak hon, nanti kang orang cakap kurang ajar pulak dok hon - hon orang dari belakang. Nak tak nak terpaksa ikut je lah pakcik tu dari belakang.


Sebelum sampai Kem PLKN, laluan sebelah saya dah start line putus - putus dan laluan bertentangan masih panjang takde putus - putus.


Saya nekad.


Saya mesti potong.


Time tu kat depan ada 3 biji kereta di laluan bertentangan.


Sangat mendebarkan.


Saya accelerate.


Dalam hati berdoa supaya jangan la kancil tu pun speed jugak.


Saya tambah speed lagi.


Sikit lagi dan lagi dannnnnn


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


fiu..


nasib baik lepas. 


Kalau tak, jadi kuih sepit la cik pina anak pakcik man yang dok Kampung Baru yang kawan ngn cik pida yang abah dia keja kat satu tempat keja dengan cik pina yang keja kat bla..bla..bla...tu.


Lepas berjaya memintas pakcik kancil kemut tu terus saya nyanyi lagi Maher Zain bertajuk Alhamdulillah sambil memanjatkan kesyukuran disusuli penyesalan takmau buat dah..saya insaf. Muhasabah diri sambil terbayang - bayang...


Huish. Sangat getir oke. Terbayang - bayang kalau la 'aku tak sempat potong pakcik kancil kemut tadi, kalau la cermin sisi kereta di laluan bertentangan terkena handle moto, kalau la itu..kalau la ini...' eish. Mintak dijauhkan la. Tapi kan...


...nasib baik bayangan tu lesap lepas tengok sorang pakwe ni tengah gigih mendaki bukit Batu Asah yang tingginya 10 darjah itew..aww...sangat athletic jogging panjat bukit macam nak norat je eheh gatai.


Tapi tak jadi sebab lalu je kat sebelah dia usya muka (dan lagi tu) terus cakap dalam hati..eh takpalah..setia pada yang satu..eh eh..tetiba je kan setia pada yang satu..sapa ntah haha.


Sampai ofis awal lah pulak hari ni..lagi 10 menet nak ke pukul 8. Ai like.


*malas nak upload gambaq. Kira aci ah no.


*kawan saya ajar satu trick pasal lampu isyarat kat pokok asam & lampu isyarat digital kat pekan kuah lama. gila best. nanti - nantilah saya cita..haha..alamatnya lambat lagi la tu -__-"

22 comments:

  1. asal masa potong pcik tu, ko x bg salam kt die, pastu mintak die ketepi sikit..br nmpak sopan kan drp ko hon2 die dr blkg

    ReplyDelete
  2. @[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ
    takleh la..time tu tengah konsentret kat line putus - putus kat jalan tu. takleh ilang kosentrasi kat situ..muka kawan yg so-called pakcik tu pun takdan husya. terniat jugak nak jeling menjeling ngn dia..tp takde jodoh kn..hmm..

    ReplyDelete
  3. Hang tak yah kisahkan line putus putus tue pun takpa..

    koh koh koh..

    :))

    ReplyDelete
  4. Cipina...smiley hang tak function pon..koh koh koh

    ReplyDelete
  5. @Aujinz
    taklehtaklehhhh..ai kan pemandu berhemah. kenalah ikot undang - undang khennn..

    smiley tu main letak je. spatutnya dok kat atas kotak komen tapi tak jd pong. tak tau nak remove..voley gitu?

    ReplyDelete
  6. yunk..lenkali potong belah kiri :)):))

    ReplyDelete
  7. @Hydolarc
    aaaaa..yunk, ai kan pemandu berhemah -_-"
    *padahal tak berani :P

    ReplyDelete
  8. bagus la sampai ofis awal huhu =P

    ReplyDelete
  9. @hafidz
    ehehe..kadang kadang je ni :P

    ReplyDelete
  10. apa trick lampu isarat!cepat cite!boleh redah jelah pasne?hahaha

    ReplyDelete
  11. alaa kenapa tak upload gambar lelaki yg tgh daki bukit tu...melepas sudahh...hoho

    ReplyDelete
  12. @AyuE SurihanyOt
    surihanyot..nice name keh3.

    ahahahadoi. cmana nak amek gambaq yang..ai pun tengah gagah mendaki bukit ngn skuter time tu ekekeke..nanti kang tak memasal tergostan balik hahahah

    ReplyDelete
  13. adoi, bahaya laa...
    haha, nk tgk gmbaq..
    upload!! upload!!!

    ReplyDelete
  14. gagaga~ nak ceta pasal potong kereta, aku plak yg berdebar2. lepas ke tak ni. lepas? tak? heheh~ nice!

    ReplyDelete
  15. @HEROICzero
    ahah. kalau tak lepas takde la terbit entri ni yang oii..kekekeke

    ReplyDelete
  16. salam.

    hehe ingatkan citer sang kancil dengan buaya tadi. :) pak cik tu tengah bersantai2 kot kat jalanraya. hehe ;p

    p/s : ini misi membalas 172 komen! batch kedua selepas membalas komen dari 98 blogger. wawawa.. its okay.. demi kalian semua yang selalu tinggalkan komen di HLN. Tanda penghargaan. Thank you so much! :)

    ReplyDelete
  17. kuih sepit sedap! agak2 kuih sepat paki tepung daging lu enak x?? yuxxxQ!!

    ReplyDelete
  18. pompuan bawak moto bahaya ar..better naik keta je..hehe

    ReplyDelete
  19. @Anna Boleyn
    agaknya la kan..haih. sakit hati betol-_-"

    @JelinaJoli
    arrrr...eeeiiii..tak sanggup mak nak bayang nyah X_X

    @Fitrihadi
    keta ada, lesen ada dh dkt 5 tahun rasanya tp tak cekap bawak lagi sampai hari ni T___T

    ReplyDelete
  20. http://insuranceinstates.com/ohio/Cleveland/Novotney%20Jr%20George%20C/44113/

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected