Thursday, March 31, 2011

Hujan lebat di sebelah Utara. Sorryy bos, saya cuti dulu baru isi borang ye >.<

Kelmarin dulu (Selasa) saya cuti. Hujan lebat gila. Tak boleh naik moto dalam keadaan tu. Ingatkan hujan sekejap sekejap je sebab selalunya camtu. Boleh dikatakan sepanjang hari tu hujan. Tunggu hujan berenti tapi tak berenti – berenti jugak, sms kat Julia cakap saya amek cuti hari tu. Julia juga mengalami masalah. Kereta tak dapat dihidupkan. Enjin masuk air kot. Terpaksa ke pejabat lewat. 7.45 pagi keatas adalah lewat bagi Julia sebab dia selalu masuk keja dalam pukul 7.20 pagi – 7.30 pagi camtu. Saya ni, awal – awal masuk keja je la sampai awal kat pejabat. Tapi sekarang, haha..lagi 5-10 minit nak ke pukul 8.00 pagi baru sampai. Berdedikasi kan kan kan? Baiklah tak.

P3271009_julia_kakmilah
Julia si penggemar pink

Terasa sangatlah heaven sebab dapat sambung tidur balik. Aktiviti adalah sangat terhad dimana tak boleh basuh baju sebab hujan lebat, dah tu pulak mesin basuh rosak lagi, maka terpaksa keringkan baju yang tengah lembap – lembap yang telah dibasuh (oleh emak) pada hari sebelumnya.

Lepas inform Julia, sms Hafis pulak. Pesan itu ini lebih kurang, handover kerja yang perlu dihabiskan, tinggal wasiat dua tiga ketul, terus sambung tidur balik. Punya la best dengan hujan lebat sepanjang hari tanpa mengetahui apa jadi kat luar, tidur tanpa rasa bersalah. Macam tidur waktu malam je amannya. Hujan la katakan.

P3301105_buatkejadalamujan
Buat keja dalam hujan lebat. Rajin kan? 
– gambar takde kena mengena Tongue-

Waktu tersedar tu, keadaan pada masa tu (hujan masih lebat) macam pukul 9 – 10 pagi je rasanya. Sekali tengok jam, haa ambik kau dah pukul satu. Turun ke bawah, konon nak buat makan tengahari la. Tapi menengokkan nasi lemak pagi tadi yang ayah belikan masih lagi berbungkus – bungkus terus tak jadi masak.

Tak masak tengahari. Rugi kalau masak pun. Tak habis punya. Syafiq pun lepas balik sekolah kadang – kadang je dia makan. Pukul 2 ptg dia balik, penat agaknya dia bantai tidur sampai ke petang. Hujan katakannn..

Online sekejap, offline. Pastu online balik pastu offline and so on and on and on.

Boooring weh. Tambah – tambah hujan – hujan camni. Tidur je la kot yang best pun. Tidur lama – lama pun boleh buat badan letih balik. Tengok tv, melayan si kecik syabil, tengok tv balik bla bla bla..

DSC_1282_NSF
Syabil Red heart

Petangnya, ayah balik dengan tangan yang penuh dengan makanan. Beli kat pasar malam. Ada apam balik, keropok lekor, laksa beras (laksa buat sendiri), DURIAN etc etc etc. Terus rasa berbaloi percutian ni. Kalau kau pegi keja pun sama jugak perasaannya ceh.

Oh. Hari ni pun saya cuti TongueProgram untuk Mac sudah setel! Yeahuuuuuu..Baiklah, kena start plan untuk April pulak T__T.

Saya guna font lain untuk entri ni. Rasa lebih refreshing. Hnsssf *tarik nafas kesegaran..

Tu pun nak cakap.

Pasni saya padet pasal kejadian kelmarin (Rabu 30/3/2011) – letak tarikh. Skema gila.

Baru lepas kaya sekejap. Nak pi KFC belanja family makan.

Dedaa..

Wednesday, March 30, 2011

Budak kecik main kasut roda dengan botol susu dimulut. Impressive!

Hahahaha..comel okehhh!

Gila smart budak kecik nih. Rileks ja dia skate dengan botoi susu kat mulut dia tu haha..
Video ni dari FCU Production. Kalau korang masih ingat dengan AizBatuCampur, ye itu produksi dia sefamili. Sempoi je diorang. Bangga mak dengan anak – anak muda ni. Oke sudah. Entri haritu pn kau puji jugak. Grr.
Ni lagi satu video diorang. Tengok sendirilah seram ke kelakar.
Tapi serius saspen. Huish.

Tengok ah sendiri.

Oh. Kalau nak tengok lagi hasil kerja tangan anak – anak Langkawi ni, pi sini –> fcumedia99

Monday, March 28, 2011

Kempen Hari Tanpa Plastik di Langkawi. Akan berjayakah?

Korang, saya ada janji kan nak padet pasal laptop baru saya? Well, tunggu sekejap. Saya ada perkara yang lebih penting untuk di war – war kan.  Hari Tanpa Beg Plastik. Bagi yang dah buat, perkara ni mungkin tak penting. Tapi bagi kami penduduk Langkawi, ini adalah sesuatu yang baru dan perlu dilaksanakan. Kalau tak, sampai bila? Orang dah pergi jauh, kita masih kat takuk lama.

Anjakan paradigma dari setiap seorang penduduk adalah amat diperlukan dalam merealisasikan Hari Tanpa Plastik ini berjaya. pehhhh..ayat..kemain Bukan sekadar pada hari acara, malah kita mahu setiap hari juga adalah hari tanpa plastik. Walaupun perkara itu adalah seperti mustahil, sekurang – kurangnya we make an effort towards the campaign.

Paling penting, harus diingat, kita adalah anak pulau. Hidup dikelilingi laut. Pusat pelupusan sampah tidak mampu menanggung beban sampah yang kita buat hari – hari. Dari situ terhasilnya insinerator. Walaupun begitu, penggunaan insinerator memerlukan kos yang tinggi. Jadi salah satu usaha yang boleh kita lakukan adalah dengan meminimakan penggunaan beg plastik. Kita sayang pulau Langkawi. Mahu ke kalau satu hari nanti Langkawi sudah tidak menjadi pilihan pelancong hanya disebabkan masalah sampah? Hilang nilainya disitu. Rugi.

Baru – baru ini seluruh pelusuk Langkawi membincangkan isu masalah sampah di Pulau Tuba yang dilaporkan melalui slot Aduan Rakyat di Buletin Utama TV3. Perkara ini sedikit sebanyak memberi impak kepada Langkawi. Jadi, jangan risau orang Pulau Tuba. Kita akan lakukan sesuatu. Tapi jangan tak support pulak ye nanti SmugPasal ni nanti saya post kat entri seterusnya ye Winking

Baik.

Kembali ke kempen kita.

Kempen hari tanpa plastik ini akan diadakan pada hari Rabu, 30 Mac 2011 bertempat di Tapak Baazaar Ramadhan berhampiran Tapak Pasar Malam Kuah.

kempen_hari_tanpa_plastik
klik untuk tumbesaran yang sihat

Video dari FCUProduction.
 

Video khas untuk kempen iniLove Struck

 

Persoalannya, mampukah rakyat Langkawi menyahut seruan kempen ini?

Sama – sama kita nantikan…

.

.

.

.

.

.

cecece..bajet pembaca berita pulakTongue

Thursday, March 24, 2011

Akhirnya, daku mendapat jugak laptop baru sebelum hujung bulan.

Ahem..
Akhirnya, selepas berkabung selama beberapa minggu, ahernya dapat jugak daku laptop baru hasil kais pagi makan tengahari malam dan supper.

Sebijik laptop berskrin empatblas inci puas hati daku nak bertenet. Berjenama Dell daku pun tak tahu kenapa Dell yang menjadi pilihan. Yang penting, warna dia merah walaupun daku tak lah sangat suka warna tu. Cuma nampak lain dari laptop - laptop lain yang semuanya berkulit gelap - gelap. Voley gitu?

Lepas ni dapatlah daku buat macam - macam perkara yang daku tak dapat buat sewaktu bersama dengan si comel itu. Takpe si comel, jangan kecik hati ye, I still love you lah walaupun ai dah dapat pengganti baru. Si comel tengah sakit sekarang :|

Daku buat pos baru ni pun sebab nak bagi tahu itu je la.
Lagi satu si Nuffnang nih. Time daku tak pos entri baru kat blog, time daku biarkan blog bersawang tak berpengunjung, time tu la dia nak bagi buffered earning. Suka juga daku. Tapi tak boleh suka lebih - lebih sebab feel dah kurang bila si comel sakit dan daku tak dapat mengepos entri - entri terbaru sebab takde komputer. Guna komputer pejabat tak best sebab orang punya. So, nak feeling lebih - lebih time menaip tu tak dapat. Eleh, banyak la kau alasan cipina. Kalau malas tu malas jugak. Heh.

Baiklah, daku stop dulu kat sini. Nanti  senang - senang daku cerita lagi.

Babai,
Cipina

Wednesday, March 9, 2011

Seksanya hidup..





gambar cilok kat sini

:(

Susah betol takde laptop.

Nak buat apa pun payah.

Susah susah susah.

Haih.

Bila laaaaa nak hujung bulan :(


Mintak bagi motivasi sket :(


Monday, March 7, 2011

Fakta Yang Tidak Ingin Diketahui Mengenai Beg Plastik dari Kedai Membeli Belah

Assalamualaikum!

Haiiiiii :D

Hari ni nak post entri berilmiah sket. Takde gambar. Laptop rosak. Guna komputer orang. Tetiba jadi tak reti nak masukkan gambar dalam entri. Takde feel boleh pakai tak alasan ni?

What ever lah.

Jom cekidaud.

Renungilah fakta yang mengejutkan mengenai  beg plastik dari kedai membeli belah:
  • Beg plastik diperbuat dari polietilena. Polietilena adalah produk hasil dari petroleum.
  • Lebih kurang 60 - 100 juta tong petroleum digunakan untuk menghasilkan beg plastik setahun untuk seluruh dunia.
  • Penghasilan dan pengeluaran beg plastik menyumbang kepada pencemaran udara dan kadar pengunaan tenaga. 
  • Pengeluar beg plastik menambahkan lagi pengeluaran karbon yang bertan-tan diudara setiap tahun.
  • Di United Kingdom, pengharaman beg plastik adalah bersamaan dengan mengurangkan 18,000 kenderaan di atas jalan.
  • Sebanyak 500 juta ke 5 trilion beg plastik dihasilkan dan digunakan setiap tahun diseluruh dunia.
  • Hanya 1%  dari trillion yang dihasilkan itu dikitar semula.
  • Kebanyakan beg plastik polietilena mengambil selama 400 tahun untuk dibiodegradasikan.  Sesetengah dari itu boleh mengambil masa selama 1000 tahun untuk diuraikan.
  • Apabila polietilena diuraikan, bahan toksik akan larut dan resap ke dalam tanah dan seterusnya ke rantai makanan kita.
  • Beg plastik adalah penyumbat tanah timbunan kita.  Beg-beg ini menyekat jalanan pengairan, merosakkan landskap dan akan sentiasa mencemarkan tanah dan air kita.
  • Beg plastik juga memberi kesan yang padah kepada burung – burang dan mamalia marin yang menyangkakan beg tersebut adalah makanan. Setiap tahun, 100,000 penyu laut dan haiwan marin yang lain mati kerana beg plastik.
Renung - renungkan :D

Sumber : Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan.

Hai, nama saya FINA
Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected