Wednesday, April 27, 2011

[Tutorial] Letak link di kotak komen.

Entri ni di up sebab :

First : nak mintak maaf kat paeh ujey sebab saya terspam kat komen dia kat entri dia yang ni.



awal tu dia cuma tanya cmana sy letak link kat kotak komen dia..

dengan niat nak ajar, maka taip lah saya *taiptaiptaip dengan hati penuh ketulusan nak bagi ilmu kat kawan - kawan.

sekali tak jadi T__T

sabo je la

try punya try..tak jadi jugak. tsk.

dan dengan itu munculnya sebab kedua :

TUTORIAL MEMASUKKAN LINK DI KOTAK KOMEN.

Nak buat link kat kotak komen tu just buat camni :

<a href="LINK URL">TAJUK KESUKAAN HATI ANDA</a>


Selain membuatkan komen anda nampak kemas, ia juga boleh menaikkan trafik anda. serius. buatlah kalau tak caya.

oke bai. tido dulu.

rujukan : sini

Monday, April 25, 2011

Sabar Cipina sabarrrrrrrrr

On the way pergi kerja pagi tadi, kesabaran diuji. Ntah kenapa hari ni naik moto macam loqlaq sket. Tak alert. Selalunya time naik moto mesti dok usya kiri kanan kot – kot ada pokok nak tumbang ka, tengok kat side mirror kot – kot ada kereta nak potong ka, tengok kat depan kot – kot ada kereta nak memotong dari depan ka, ada kereta nak lintas ka. Tengok kat lampu isyarat pastu bajet kenderaan dari arah mana yang jalan dulu ka. Banyak pulak tengoknya.

Sekali waktu kat laluan ‘Beri Laluan’ nak masuk ke jalan utama, ada makcik hampeh ni dia dok buat brek sikit sikit. Nasib baik sempat break. Tu pun hampir – hampir jatuh nak elak dari langgar bontot kereta dia punya pasal. Dah la kat traffic light, banyak kereta tengah tunggu turn nak jalan pulak tu. Malu tauwaiting

Tapi alhamdulillah, selamat sampai pejabat.

Pulang kerja pula, sekali lagi kesabaran diuji.

Setiap kali pergi dan balik kerja, saya mesti melalui satu bukit yang dinamakan Bukit Batu Asah.

Bukit Batu Asah ni berkecerunan 10 darjah. Ada satu kereta ni, warna merah. Berplatekan W** ****. Kat belakang kereta tu ada satu kereta Honda Jazz putih berplatekan K** *** * dan kat belakang kereta Honda Jazz tu ada satu moto skuter comel warna hijau berkrim disukai ramai. Dah la skuter comel, tuan dia pun comel je galas beg laptop bawak skuter tu. Eh eh. Silap. Tu saya. Belakang Honda Jazz tu saya Tongue

Kereta merah kat depan tu macam mengalami sedikit kesukaran waktu nak naik bukit tu. Sebelum sampai bukit, dari Pekan Kuah dan Taman Langkawi, akan jumpa Taman Kenari dulu (motif cerita pasal ni??). Dah payah nak naik bukit tu satu hal. Bawak kereta skejap ke tengah sekejap ke tepi. Selowwwww pulak tu. Cukup pakej. Honda Jazz tu teragak – agak nak potong sebab ada kereta berlalu – lalang kat laluan sebelah sana.

Saya ni lagi la. Beragak – agak jugak la nak potong. Tapi berani matilah kalau saya potong. Sebab kena set kat kepala dan stereng (nak speed) nak potong kedua – dua  bijik kereta tu. Kalau lepas Jazz tu, kena fikir nak bagi lepas kereta merah tu pulak.

Takpelah. Bersabar sikit. Kau nak balik rumah je pun. Kalut nak pi mana ntah..

Ingatkan pemandu kereta merah tu nak bagi jalan la kat kitorang yang setia membontoti kereta dia ni. Rupa – rupanya dia buat dek je. Takpeee..takpeee..sabarrrrr sabarrr.

Sekali waktu tengah naik bukit, ha kauuuu…!

Asap berkepul – kepul macam ada kebakaran kat serombong ekzos. Terus visual penglihatan menurun ke tahap sifar.  Sabarrrrrrrrr lagi.

Nasib baik lah hari ni pakai tudung ala – ala macam ni

V

V

V

Gambar ambik kat sini. Actually saya belajar pakai tudung macam ni pun kat blog akak ni la ehe Big Grin

paramotor_challange
Pakai tudung mcm ni. Mata takleh bukak walaupun tengah redup=.=

Eh. Melalut.

Bila pakai tudung macam ni, dapat lah tutup hidung dengan mulut dari pencemaran udara dari serombong ekzos kereta warna merah tu.

Takpelah. Tunggu turun bukit jap gi lah potong dia.

Naik bukit.

Waktu nak turun bukit..

Saya dah bersiap sedia nak potong sebab melihatkan keadaan kereta merah tu yang slow gila.

Tapiii…..

tau apa dia buat??

Dia drive kat tengah – tengah line la pulakkkkkAt wits end

Waktu nak naik bukit, dia makan jalan pastu sekejap ke kiri sekejap ke kanan. Waktu nak turun terus dia conquer separuh kat jalan laluan kanan, separuh kat laluan kiri…Ya Allahhhhh…sabar je la.

Nak potong kiri kang kes naya pulak kalau jumpa pak polisi. Lagipun, Honda Jazz tu macam rileksss je ikut kat belakang melayan karenah kereta merah tu tanpa menunjukkan tanda – tanda nak memotong.

Sabarrrr je la.

Bila dah sampai simpang MARDI, saya nekad. Japgi masuk simpang Taman Herba, lepas corner tu sket, saya nak potong. Tak kira.


Mercu tanda MARDI Langkawi

Dan seperti dirancang, kebetulan kereta dari laluan bertentangan masih jauh. Terus saya accelerate. Tak kisah lah ada lopak ke apa. Aku bantai jugak pecut.

Geram kot.

Bila dah lepas, terus speed selaju boleh.

Babai pacik! Makan asap skuter saya pulakkkk~Wave

Oke. Tak banyak mana pun asapnya.

Puas hati mak Smile with tongue out

Bila dah nak masuk simpang ke kampung, baru lah nampak kereta Jazz tu pecut. Haha. Tercabar la tewwww.

Selamat sampai rumah tanpa kecederaan Big Grin

Alhamdulillahhh~

Okai. Nak siap2 solat pastu nak pi KFC Harbour Park. Esok mak dengan ayah nak p Putrajaya pulak.

 

Lagu rasmi Libresse : Super Something by Yuna

 

Super Something

 

You see
I was nothing more
than a girl who wished
for something different
watchin her dreams
from a distance

You see
when you came in
it’s a different game
You believe in me so much
You turn me from nothing to a girl
who’s super-something

You'll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
when you by my side
(kulalui semua dengan senyuman di wajahku)
You'll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
when you by my side
(ku tempuhi semua kerana engkau di sisi ku)

The truth is
I was never more than this
Something kept me from reaching out
for something
but my heart is wanting
what it’s looking for
then you came
you turn me upside down
I’m no longer afraid
of chasing
possibilities
I’ll be the last one standing

You'll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
when you by my side
(kulalui semua dengan senyuman di wajahku)
You'll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
when you by my side
(ku tempuhi semua kerana engkau di sisi ku)

You see
I was nothing more
than a girl who wished
for something different
watchin her dreams
from a distance

You'll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
when you by my side
(kulalui semua dengan senyuman di wajahku)
You'll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
when you by my side
(ku tempuhi semua kerana engkau di sisi ku)

You'll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
when you by my side
(kulalui semua dengan senyuman di wajahku)
You'll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
when you by my side
(ku tempuhi semua kerana engkau di sisi ku)

Sunday, April 17, 2011

Terapkan amalan membaca di kalangan ahli keluarga. Keluarga saya suka membaca……

…..sampaikan kat kedai makan pun still boleh baca buku lagi. Tengok ni.
P1254668P1254683P1254684P1254685P1254689P1254694
Ahhh..propa semua itu. Ini yang boleh baca pun sebab baru balik dari kedai buku. Beli kat Kedai Buku Barkath di area depan Kamdar. Beli buku kat Barkath ni unik. Takde plastik disediakan. Satu usaha yang bagus Thumbs upCuma yang tak best sikit tu bila beli Al – Quran pun tak disediakan plastik/dibalut dengan kertas. Well, we should treat our holy kitab nicely la kan. Nak jimat punya pasal kot. 

Syabil nak buku yang sebijik macam Syaza punya. Abah dia belikan waktu ibu dia berpantang waktu melahirkan Syasya kat kampung hari tu.
Syasya sudah besar. Comel banget dia! Macam anak mat salleh pun ada Open-mouthed smileSekarang dah pandai mengekek bila diagah. Geram!
Jauh beza ngn kakak dia. Kakak dia garang sket Nyah-Nyahhehe..
Tapi dua – dua totap yang paling chiomelRed heartSmile

Thursday, April 14, 2011

Breakfast, lunch & dinner. Lagu baru saya.

Ini lagu baru yang menduduki carta teratas dalam Winamp saya walaupun lagu ni dah lama Smile with tongue out

Life is Wonderful–Jason Mraz

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a story
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes a word to make an action
It takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

La la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life is full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Al la la la la

It takes a night to make it dawn
And it takes a day to you yawn brother
It takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

It takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
It takes some tears to make you trust
It takes some years to make it rust
It takes some dust to make it polished

Ha la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life is full circle
Ah la la la la la la life is so full of
Ah la la la la la la life is so rough
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life is full circle
Ah la la la la la la life is our love
Ah la la la la la

It takes some silence to make sound
It takes a loss before you found it
It takes a road to go nowhere
It takes a toll to know you care
It takes a hole to make a mountain

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life is full circle
Ah la la la la la la life is oh love
Ah la la la la la la love is all sorts of
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life is full circle
Ah la la la la la la life is holla holla
Ah la la la la la la next up bushwalla-walla
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la

Cerita pasal makan pulak. Aktiviti kelmarin.

Breakfast

Nasi, daging masak kicap, telur goreng + milo suam.

Lunch

Kat McD. Walaupun dah tahu perut ni tak ngam dengan makanan segera, tetap degil nak pegi makan kat situ jugak. Bajet order nugget (set lunch) tu konon dapat habiskan la. Tengok – tengok 3 ketul je lepas masuk perut. Yang selebihnya, bungkus bawak balik.

Ntah kenapa saya tak pernah boleh habiskan satu – satu set makanan tu kalau order kat McD atau KFC. Waktu CNY dulu, tergedik – gedik ajak kawan g makan Prosperity burger. Sekali..hambek kau, suku je lepas masuk perut pastu kenyang. Bungkus bawak balik.

Sabo je la.

 

Sebelum lunch tu, g shopping – shopping sket hehe..Eyeliner dah habis. G beli kat Elianto. Habis RM40++. Sabo je la.

Dinner

Megi je. Malas nak makan nasi. Bajet dapat tahan perut. Nak kurus katakannn..

Pagi ni datang keja lapar tak mau mau. Dua tiga kali perut dok bunyi. Sabo je la.

 

Tajuk kat atas tu jangan keliru yeee Smile with tongue out

Wednesday, April 13, 2011

Saya nak join lucky draw kat 3f’s

Sebagai peminat Sophie Kinsella yang agak tegar tapi kedekut nak keluarkan duit beli novel2nya, saya terasa sangat teruja bila ada lucky draw sebegini rupa..ada buku tulisan sophie kinsella yawwww..

Lucky Draw oleh 3f’s..klik cepat.

bagi sesiapa yang berminat nak join, pilih kat sini barangan yang korang berkenan.

luckydraw_sophie

Ini pula apa yang perlu korang buat.

luckydraw_sophie1

Disebabkan saya telah memblogkan lucky draw ini, maka saya telah layak untuk memilih 2 jenis barang seperti yang tertera di dalam gambar tersebut..

Pilihan saya adalah :

  • LD1 – sebab saya minat dengan sophie kinsella.
  • LD2 – sebab saya minat sangat sangat sangat dengan sophie kinsella!

Teruja nih terujaaa! Fuh. Harap – harap dapat la..

Cepat sebelum terlambatt!

Tuesday, April 12, 2011

Bertuah betul NOMBOR 567! Menang Giveaway Yuyu Zulaikha~

Weehu~

Sepatutnya entri ni dibuat semalam lagi..tapi memandangkan malas tahap gaban, maka terpaksa dipos pagi ni..

Tengok tajuk pun dah tahu kan? Tengok ni..

senarai_peserta_giveaway_yuyu

Saya no last sekali Nailbiting

Tapi tapi tapi..

keputusan_giveaway_yuyu

Menang jugak Hee hee

Walaupun awal – awal tu silap submit link-.-“

Apapun, dapat la di promote Yuyu sebanyak 5 kali dalam sebulan huhu..
Cemana la gamoknye direview oleh blogger terkenal ni ye Tongue

BTW, thanks ye YUYURed heart

 

Sunday, April 10, 2011

Tuuuu dia malaikat turun bawak rezeki! – MatLuthfi90

Haha.


Macam biasa MatLuthfi takkan menghampakan kita setiap kali vlog barunya di upload.


Enjoice.



Part last paling kelakar HAHAHA

Yuyu Zulaikha-Fererro Random GiveAway


Try picit header Yuyu tengok apa jadi Open-mouthed smile

Oke. Ini review saya pasai blog Yuyu ni.

Awal saya kenal blog dia saya taktau pulak dia orang Langkawi. Tapi bila dia cuti semester ni n balik ke Langkawi dan asek cerita pasal Langkawi je, maka tahulah ai yang cik Yuyu kita ni orang Langkawi. Melekat teros ai tell yu kat blog dia ni. Haruslah kan support orang sepulau hehe.

Saja join giveaway ni sebab hadiah – hadiah dia sangat best oke.

Tu je. Bai.

Saturday, April 9, 2011

Vlog Noh Hujan. @IniAnwarHadi comel. Tetibe.

Chiomel

Red heart

I’m sorry I’m sorry I’m sorry I’m sorry I’m sorry I’m sorry I’m sorry I’m sorry..Macam Anwar Hadi kan? Style tak? Okey aaaa.. – Noh

Ingat senang ka nak buat video log untuk upload dalam internet ni ha? Hang kena respek orang keja keras tgk. – Mat Kepo

Canne Anwar Hadi ngn Mat Luthfi tu terer – Noh

Ooooo hang baghu tau susah na..haa – Mat Kepo

- Petikan vlog Noh

First time tengok mukadimah dia ni, ai cuma dapat ungkap perkara ni je –-> HAHAHAHAHAHAHA. COMEL GILA!

Noh Hujan pun dah pandai vlog.

Tengok apa yang Anwat Hadi reply.

image

Nice nice Smile

Harap industri vlog kat Malaysia ni berkembang maju lah ye. Teringin jugak nak buat vlog tapi malu. Nak letak gambar sendiri dalam entri pun payah, inikan pulak nak buat vlog mehehe..

Insyaallah, kalau diberi kekuatan, mana tahu kan?

 

Thursday, April 7, 2011

Kerek sangat kot kak. Macam ni ke attitude orang keja kerajaan?

Alkisahnya, pada suatu pagi yang tenang sepoi – sepoi bahasa.

Seorang gadis mengangkat gagang telefon pejabatnya dan mendail nombor tet tet tet tet tet tet tet tet*bunyi dail

Trutt trutt..

Takde jawapan..

Trut truttt..

No answer..

Trutt truttt

没有答案

Trutt truttt

Tiada jawaban

trutt truttt..

“Hello..bla..bla..bla..laut..” *laju

Eh, laut je aku dengar..

“Selamat pagi, saya polan polan polan buat panggilan dari sini sini sini nak mintak ulasan pasal itu itu itu di perairan situ situ situ kat mana perlu saya hantar surat eh? Kat ___situ___ ke, ___sana____ ke atau kat sini je?” Sori, perkara & lokasi terpaksa dirahsiakan.

“Erm. Kat ___sana___

“Oke. Boleh bagi alamat situ tak?”

“Alaa..dia tepi kastam tu..belok kiri je..Kan kalau lalu situ ada kastam kan..kan bila pegi area tu bla..bla..bla..kan ke ada kastam kat tepi tu..haa..tu la tempatnya.”

“(-.-“) Oh..ye ye ..boleh kasi alamat kat situ tak?”

“Amek no tpon”

“Ye?”

“966****

“Eh?” “Err..terima kasih.. . …”

Letak gangang telefon.

Pegi kat laptop.

Google.

Tak mesra alam betol.

Kak. Engkau tu kerja kat jabatan kerajaan. Jangan sombong sangat boleh? Kalut nak p mana ntah. Sembelit ke hapa.

Monday, April 4, 2011

Rasa macam nak beli tablet lah :D

Eh tak tak..bukan sebab nak doodle ke apa..

Takde ni haa..

image

Tadi kat meeting, tengah bincang pasal perubahan kedudukan pasar malam..pastu masing – masing bila nak tunjuk sesuatu kawasan kat dalam slaid tu, diorang main sebut je..”tuu..tuu..”. Semua org buat camtu. Even tuan pengerusi pn sama haha.

Last – last terpaksa guna kelebihan saya dalam ‘agak – mengagak’ part mana sebenarnya yang diorang ‘tuu’-kan dan menggerakkan mouse di kawasan yang saya rasa diorang tengah bincangkan tu. Pastu bila betul, diorang akan ramai – ramai “Haaaa..kat situ kat situ”

Sedih kan?

image

Rupabentuk tablet tersebut

Boleh je nak guna kelebihan (lah sangat) melukis ai ni kat situ (slaid). Tapi kang tak pasai – pasai bos marah pulak sebab dok conteng – conteng slaid dia=.=

Rasa macam nak suggest kat Pegawai IT je soh beli satu..senang sket keja kan? Tapi, tak suma reti guna kot kn? >.< (bajet diri sendiri terer)

HNSF

Ele, padahal boleh je tulis guna default pen yg dh ada dalam power point tu. Ngada – ngada.

KALAU KAU BUSY, JANGAN BUAT BENDA LAIN. KALAU NAK BUAT JUGAK, KAU PEGI KELUAR PEJABAT SEKARANG.



Adala satu hari tu, saya tengah busy. Buat kerja sampai pening kepala. Pandang keluar sekejap. Nampak laut. Lebih tenang. Mata yang tadi berpinau dek merenung ke skrin computer dah jadi sedikit lega.


Sambung balik buat kerja. Kena buat slide untuk program bulan ni. Untuk pertama kali kena bagi TALK (terpaksa CAPS kan sebab sekali baca macam perkataan t.a.i.k) kat orang awam. Gementar pulak rasanya. Memandangkan ini presentation ulung saya, mesti nak buat yang terbaik kan? 


Maka, 110% usaha dikerahkan dalam projek kali ini. Bos cakap, saya dan kawan – kawan kena buktikan kat organisasi akan projek kali ini (dan akan datang akan datang) supaya pihak organisasi dapat membuka mata akan keberadaan dan kepentingan kami di sini supaya sesuatu dapat dibuat untuk mengekalkan kami disini. Kami ini hanyalah pinjaman dari Kementerian aje. Bila – bila masa ja orang boleh tendang kami keluar tsk sedih. Oke tak boleh tendang sesuka hati kena ikut prosedur..tapi.. 


dahlah. Malas nak taip.


Lepas sambung keja balik, buat research sket walaupun terhad sebab takde internet :(, buat slide sket, buat teks sket, tiba – tiba termenguap *yawn*


Pastu rasa ngantuk *nampak bintang* pastu dah rasa malas nak sambung apa yang saya buat tadi. Tak boleh tak boleh. Kena buat kena buat. Kalo tak sampai ke sud* tak jadi.


Oke. Saya ada cara nak hilangkan perasaan mengantuk tu. Kita main solitaire yay! (untuk komputer yang takde internet =.=”. Netbook ai kan rosak T.T)


clip_image002
Guna komputer pejabat. Bersih kan desktop dia? Big Grin



Klik klik klik…


Fikir fikir fikir…


Cari cari cari...


Tenung tenung tenung...Hypnotized



Kemudian tak lama lepas tu, ada seorang customer masuk ke pejabat. Ada pegawai attend. Then, masuk lagi customer. Ada lagi pegawai attend. Pastu masuk lagi, ada pegawai lain attend, dan lagi dan lagi.


Tolong kira sat ada berapa orang customer yang saya sebut. Ada lima kan?Batting Eyelashes Tiap kali diorang masuk, saya persilakan duduk untuk menunggu di attend oleh pegawai yang berkenaan.


Takpe, ada pegawai yang akan attend. Kalau saya attend pun, tetap kena panggil pegawai in-charge jugak. Urusan pun sekejap – sekejap je masing – masing.


Memandangkan perangai saya sangat buruk hari tu, saya sambung main.


Solitaire ni pun satu. Time orang tengah semangat nak main dia, macam susah pulak. Time takde niat nak main, jadi best lah pulak. Kumpul mata banyak pulak tu.
Tengah best melayan..





Tiba – tiba..





Ada seorang pegawai datang sebelah.




“Ha, Fina tengah free..tolong tengokkan customer tu sat”


(-.-“)


ala.


busy nih..


nak tolak tak boleh..


Kau tengah main game takkan nak cakap busy pulak.


Dem.



*Sampai ke sud = Sampai ke sudah.


P/s - Padan muka!

Sunday, April 3, 2011

Lawan tokey nampak

Hai.

Nama budak kecik ni Syabil.

P9180018_SYABIL

Beliau cukup suka kamera.

Pantang nampak kakaknya ini pulang dari kerja, perkara pertama yang beliau akan mintak ialah..

uTough-6020
kamera ni..

Lepas tu cari gambar dia main kat taman permainan. Selalunya ayat yang akan beliau bagi ialah :

“Kak Naaaa..nak tengok adik main garden” *lanjut je

Lepas dah dapat perkara yang beliau hajati dan setelah bosan melihat diri beliau sendiri di dalam video tersebut (rakaman beliau bermain di playground), beliau akan mula mencari spot – spot menarik untuk memulakan photoshoot.

Antara hasil tangkapan beliau :



P1280007_cipina

candid. abaikan lengan gemuk itu Yawn

P3311160_mat

abang mat dia. adik ai la.

P3311169_jariblocklense

mak Red heart

Beliau sentiasa fail bila selalu amek gambar lekat jari kelingking sendiri –.-“

Oh. Tak lupa jugak gambar wajib.

Camwhore Big Grin

amek_gambar_sendiri

Muncung mahaiAt wits end Muacks! Kiss

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected