Monday, June 17, 2013

Sebenarnya Dia Isteri Orang

Subuh pagi ini agak berbeza dari subuh yang sebelum - sebelumnya. Dikejutkan dengan drama realiti kehidupan.

Pagi ni lebih kurang pukul 6 pagi, bangun untuk solat Subuh. Selepas selesai ambik wuduk, terus ke bilik untuk solat. Baru masuk rakaat pertama, terdengar suara seakan seorang lelaki menjerkah seseorang. Pencuri ke? Lewat sangat dah kot nak mencuri. Dah Subuh ni. Time orang bangun nak solat.

Solat diteruskan macam biasa. Masih terdengar lagi. Kali ni kecoh sikit. Seolah bertekak. Masalah rumahtangga? Abang gaduh dengan adik?

Takpa, teruskan solat. Kalau sampai habis solat tak bangun jugak, nak kena pi setel kan. Berkobar ni berkobar.

Macam berani.

Selesai solat, tengok pintu dah terbuka & Dikpun takda di tempat tido (dia tido depan tv) tapi hp masih menyala. Main game.

Terdengar orang bercakap - cakap seolah - olah sedang berbincang sesuatu belakang rumah.

Oh. Kes bawak bini orang balik rumah.

Yang membawa balik sedang di tarbiah oleh yang nak membawa si bini pulang. Saudara mungkin. Sebab dia cakap "Itu bini orang, kahwin kat mana pun tetap bini orang" dan kemudiannya disambut "dia tak balik pesah (sahkan) kat sini (Malaysia) pun" oleh si membawa balik. "kahwin kat mana pun, dia dah halal jadi bini orang. ko paham tak bini orang"

"Dia yang mai sini, adik dia baru bawak balik tak sattttt (baru kejap tadi) ni"

"kalau nak bawak balik pun, bagi dia cerai dulu, orang tu dah ada anak" kata si saudara
"haa, tu la masalahnya" sambut si tertuduh. (part ni saya tak paham)
"bla..bla..bla.."

Saya serender. Masuk rumah.

--

Time tu diorang 4 orang. Yang bercakapnya hanya dua orang. Tadi terjerit - jerit sekarang boleh pulak berbincang elok - elok. Drama sangat tau korang.

Oh. Adik saya dengan sorang jiran sebelah jadi penontonnya kat sebelah. Saya, hanya mengintai dari balik tabir blind foyer rumah. Jenguk sikit - sikit je. Semua jantan kot nak pi menyibuk hehe.

Itu di belakang rumah.

Di hadapan rumah pulak di jalan, terdengar suara halilintar tadi. Oh. Suara ni la tadi. Tengah marah - marah seorang perempuan sambil berjalan. Bini yang dilarikan mungkin. Ayah dia ke adik/abang dia ke tak dipastikan. Naik menuju ke sebelah atas sambil bebelkan si perempuan

"Malu la... Wuwuwu" "Ha tau pun malu!"

*angkat bahu*

Friday, June 14, 2013

Draw My Life

Draw My Life favourite saya setakat ini.

Sedikit tentang Draw My Life --

Draw My Life is an internet meme that began in 2013, following the upload of a video from YouTube personality, Sam Pepper.[1]
Following the video, several other popular YouTube personalities began uploading Draw My Life videos,[2] some of which were featured on popular online news publications.[3][4]
The videos consist of someone drawing figures on a whiteboard, in order for viewers to visualize the video creator's narration.[4]
Eventually, Draw My Life videos for fictional characters and non-YouTubers such as Harry Potter were created.[5]


Dia hidup susah dahulu sebelum capai apa yang dia ada hari ni.
Sangat inspiring.

**Suka tengok lukisan dia <3

Thursday, June 13, 2013

Peluang Dapatkan Beg Tangan GUESS Summer Collection!

Hai.

Apparently Churp2 dengan GUESS tengah buat contest secara mingguan mengikut tema di Instagram dan anda berpeluang membawa pulang salah satu dari LIMA beg tangan animal print yang bernilai RM500!

1. Animal prints, from the Bellville and Carlow collections

2. ‘G’ logo monogram, from the Jasleen and Persuasion collections



Untuk menyertai.

Minggu 1

1. Snap gambar yang paling nampak originalnya berinspirasikan corak haiwan. Tak kisahlah haiwan apa atau warna apa.

2. Pos gambar anda ke Instagram, dan letakkan hashtag #GUESSMYBAG, @GUESS dan @Churp2 dalam caption.

3. Isi form di sini dan submit entri anda!

Contohnya macam ni :
It's animal prints day in ChurpChurp office! #GUESSMYBAG @GUESS @Churp2

Contestnya sangat senang sampai saya yang malas nak join contest2 ni pun nak masuk! Perlu cari animal print item untuk disnap lepas ni huhuhuhu

Contoh gambar saya ambil kat sini ya :D

Wednesday, June 12, 2013

Lunch : Hot & Roll

Lunch saya simple saja hari ni.

Chapatti Chicken Sausage dan Banana Chocolate dari Hot & Roll.



Sebelum tu saya & Julia nak ke sekolah ambik budak sekolah sebab emaknya tak sempat ambil sebab ada urusan di balai polis. Belum sampai di sekolah, emaknya telefon kata tak perlu. Urusan dia dah setel so dia sempat ambik anaknya di sekolah.

Kami terus patah balik dan otw balik tu kami lalu di kawasan Wira Gaya dimana ada lori Hot & Roll.


Hot & Roll ni menjadi favourite sejak pertama kali mencuba. Oh nyams. Sedap dimakan panas - panas.

Nasib baik lokasi jualannya agak jauh untuk berjalan dan agak dekat untuk naik kereta. Nak jalan tu boleh je. Berpeluh la sikit. Nak naik kereta pulak macam tak berbaloi kalau sekadar nak pegi beli Hot & Roll tu je..hehe. Lagi satu, kawasan pejabat saya ni,  kalau keluar je kereta dari tapak parking, jangan harap la tapak parking tu akan kosong waktu balik nanti.

Masalah kat ofis ni, bukan orang pejabat saja guna tapak parking. Orang luar pun. Lagi keji, pemilik kedai depan pejabat buat petak parking tu macam dalam kawasan rumah dia pulak. Pagi sampai ke petang, dok kat situ je kereta dia. Jadi, sapa yang lambat sikit atau balik ofis lagi 5 minit pukul 2 tu kirim salam la nak ada petak parking kosong.

Ok ok. Berbalik kepada lunch kita tadi. Sori. Cipina ni kalau menulis memang macam ni la. Nak cerita pasal makan, pi cerita pasal petak parking pulak. Tu yang malas nak menulis tu. Menyimpang je keje. KONON. Padahal dah memang MALAS.

Saya beli Banana Chocolate mulanya. Lepas tu rasa macam tak cukup la pulak (sebab dok rasa makan tak cukup tu la berat badan naik bertubi - tubi -.-') so beli lagi satu Chapatti Chicken Sausage.

Banana Chocolate dengan Chicken Sausage saya di gambar yang tak diblurkan ni.
Boleh tengok senarai makanan yang dijual disini  :)


Kedua - duanya berharga RM8.80.

Lokasi perniagaan ni tak tetap. Lori kan. Boleh bergerak ke sana - sini. Tapi selalunya dia akan park kat depan Bangunan Wira Gaya.

Bangunan ni dikenali dengan nama Wira Gaya walaupun dah tukar nama ke Wira Langkawi.
Bangunan Haji Ismail Group kat blok belakang bangunan ni.
Kalau datang Langkawi, lepas shopping kat Wira Gaya tu, boleh la beli Hot & Roll ni. Buat mengisi perut yang lapar lepas penat shopping :P 


Banana Chocolate RM 3.90
Chapatti Chicken Sausage RM 4.90

Punya tamak takut tak kenyang. Habis makan Banana Chocolate tu perut dah kenyang. Terpaksa (terpaksa okay) juga habiskan Chicken Sausage tu sebab kalau dah sejuk tak sedap. Lemau.














Tuesday, June 11, 2013

Semak Tarikh Lahir Dalam Bulan Islam

Nak tahu tarikh lahir anda dalam bulan Islam?




Masukkan tarikh lahir anda di kolum Gregorian Calender dan klik butang Gregorian to Hijri Date.
Tarikh lahir anda dalam bulan Islam akan dipaparkan di kolum Hijri/Islamic Calender.

Pernah dengar dalam satu ceramah, tarikh lahir kita dalam bulan Islam selalunya sama dengan tarikh kita meninggal. Wallahualam..

Wednesday, June 5, 2013

Eksiden

Ini cerita tiga bulan lepas. Mula - mula ingat nak buat draf dulu. Keesokannya (selepas entri ni ditaip), berlaku satu kejadian yang mengejutkan yang sehingga hari ni saya masih tak mampu nak percaya yang menyebabkan entri ni terkubur sekejap kat sini sampai hari ni. 

Seperti tajuknya..

Eksiden..


.. Hampir - hampir.

Dah berlaga tayar dah. 
Tinggal tak jatuh je.

**

Alkesah.. 
Time tu balik keja. 
Lencongan sementara kat depan pejabat dah dibuang jadi kena buat U-turn kat Pekan Rabu. 
Saya tak buat U-turn kat Pekan Rabu.
Buat kat depan Pejabat Pelancongan (sebelum sampai Pekan Rabu)
Kes nak jimat masa.
Tapi takda kesalahan pun sebenarnya. 
Sebab buat U - turn tu kat parking area dia to be exact. 
Tapi ada sorang adik manis ni orang dah bagi signal nak belok ke kanan dia pun redah jugak nak ke kanan. Jalan kemain besar, nak jugak himpit akak kau yang inesen ni.

Dah nampak orang bagi signal nak kona kanan, kau ambil la laluan kiri dik.
Kau nak jalan terus asal ambil kanan?

Orang dah betul - betul kat line tengah dah nak kona, siap bagi signal takkan la tak nampak. Main henpon atas moto ke sayang oi?

Nasib baik waktu buat U - turn tu saya slow. 

Tayar depan saya dah cium tayar belakang dia dah. 

Hon dia hanyalah perkataan "WEI!"

(╯°□°)╯︵ (\ .o.)\

Ada sebiji Kancil ni U - turn dahulu sebelum saya. 

Dia berhenti.
Tak tahulah dia terover kona sampai termakan jalan atau dia nampak keadaan kami yang hampir eksiden tu so dia nak tunggu kot2 kami kemalangan.

Nasib baik tak berlaku apa - apa. Tak jatuh pun. Terperanjat kecil je. Elele comel perkataan terperanjat kecil :P

Ini iklan. Iklan T V (ʃ_⌣̀ )/||  http://bit.ly/19Hm2wh 

Kes U - turn ni ramai yang merungut. 
Bukan lencongan tu saja. Banyak laluan kat Pekan Kuah ni menjadi rungutan sebenarnya.
Buat keja macam asal siap. 
Buat pun sebab LIMA '13 nak start.
Siang malam pulun buat keja. 
Dua minggu pun tak sampai rasanya. 

Monday, June 3, 2013

Alasan Kering - Kering Idea

Sebenarnya kan, sapa - sapa pun, bila start berblogging, mesti pasang niat, "Aku mesti update blog sekali sehari, seminggu dua kali, sebulan 3 kali" etc etc etc <-- ( etc 3x itu maknanya Cipina malas nak mengulas ya ) last - last kecundang jua. Sebulan sekali pun susah amboi.

Tadi waktu lepak kat Twitter, ternampak tweet oleh seorang lelaki ni dah lupa apa tweethandle dia sebab tak tengok pun terus klik link yang dia bagi.

Bila bukak blog dia, terus rasa nak menulis di blog sendiri lepas sekian tahun blog tak dijamu entri.

Senang je sebenarnya nak menulis ni. Tinggal syok dengan tak syok je la isi entri tu, ilmiah tak berilmiah je la content entri tu. 

Samada rajin atau malas itu je. Zaman sekarang yang serba mudah ni memang tak sesuai la bagi alasan "takde masa" "takde idea" "malas nak on laptop/pc semata nak tulis entri"  dan sebagainya tu ( ni lagi satu tanda malas ya. letak dan sebagainya pandai la korang bagi contoh sendiri keke )

Macam diri sendiri, install macam - macam apps yang berkaitan blogging. Ambik gambar melambak - lambak, disebabkan malas punya pasal, tiada gunanya jugak kau memberatkan memori hp tapi tak guna. 

Ini zaman mobile. Rata - rata ada Facebook, Instagram. Apatah lagi blogger. Mesti ada semua tu. Tu semua medium tu medium. Nak lariskan entri. 

Bagi yang belum dikenali macam diri ni, kena usaha lebih la kalau nak orang kenal kita blog kita. Bagi blog yang dah femes meletop tebabom tu takyah dah. Tak yah ping kat mana - mana site, baru publish tak sampai seminit, komen dah 37. Peh.

Macam diri ini, time ada idea adalah diwaktu kritikal. Atas skuter, time kena menghadap bos, kat jamban ( saya tak bawak hp masuk jamban nak buat draft ) kira time - time kritikal lah.

Especially time kat atas skuter time nak pegi/balik keja. Idea time tu macam hujan lebat. Mencurah - curah. Siap ayat apa nak tulis semua ingat. Pastu set dalam kepala, "japgi sampai ofis/rumah kena terus catit. Idea ni best ni. Boleh masuk blog ni" last - lastnya lupa. Sampai ofis, sibuk nak park moto, nak punchcard, sibuk nak gosip - gosip dalam lif, sibuk nak on pc, sibuk nak itu ini sampai lupa terus. Pastu bila ingat balik, idea tu macam tak best pulak nak ditulis di dalam blog.

Macam tu la bila balik rumah. Tak jadinyaaaa. Kenapa?


Sebab dok melayan budak ni haa..
v

v

v

v

v


..dan..

tahukah anda, duit sepuluh sen Malaysia yang baru dibuat dari besi? Ok. Ini lawak rawak.

Bai!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected