Friday, October 31, 2014

Tutorial : Cari Telefon Pintar Yang Hilang ATAU Salah Letak Menggunakan Android Device Manager (Android)

Tadi waktu tengah sibuk buat 5S, salah sorang kawan tersalah letak hp dia. Tak dapat dikesan. Mencari-cari sejak pukul sepuluh pagi tadi tak jumpa-jumpa.

Kebetulan beberapa hari lepas saya terjumpa link untuk locate hp kita yang hilang kat Google Play Store. Siap test locate kedudukan dengan bunyi lagi.

So, sementara masih fresh dalam kepala, eloklah kiranya saya buat entri tutorial siap-siap incase lupa. Next time kalau hp hilang boleh la rujuk balik kat blog hehe.

So, kalau lah berlakunya kehilangan atau salah letak hp korang di mana-mana, sila ikut step ini.

Hanya untuk telefon bersistem operasi Android saja ya.

1. Mula-mula sekali, setiap kali lepas beli hp, pastikan korang buat setting ni dulu.

Klik Google Setting yang berlogokan macam kat sebelah ni.

Then, buka Android Device Manager

 

Pastu, kat dalam tu, tick di Remotely locate this device & Allow remote lock and erase.



Ok. Biarkan disitu. Boleh hidekan saja menda alah ni di drawer aplikasi korang supaya kuranglah sikit semak samun aplikasi kat dalam application drawer tu.

Seterusnya, antara part yang paling crucial. Yakni korang KENA INGAT email yang korang guna waktu register hp. Ini sangat sangat sangat penting. Kalaupun waktu beli tu orang kedai yang tolong buatkan, silalah ambik tahu email apa yang diorang registerkan dan beserta passwordnya sekali. Kalau tak, susah la ceritanya. Selalu sangat jumpa kes macam ni. Bagi orang kedai buatkan semuanya, dia tinggal nak guna je. Bila hp locked, jenuh la mencari orang yang boleh tolong unlockkan. Tak dapek den nak nolongnya.


Dah dapat email & password korang, bila berlaku kehilangan hp atau salah letak kat mana-mana dan tak dapat dikesan, boleh la buat langkah-langkah seperti dibawah.

Mula-mula pastikan korang ada sambungan ke Internet.

Kemudian, login Google Play Store di web.

Bila dah login, klik di ikon gandar seperti gambarajah di bawah.

Korang akan jumpa perkataan Android Device Manager. Klik kat situ.


Tengok kat dalam kotak tu. Klik situ.
Lepas klik Android Device Manager tu, korang akan dibawa ke paparan seperti berikut.

Lokasi dimana keberadaan peranti korang, fungsi Ring, Lock & Erase.
Disitu tertera model hp korang atau kalau nak, boleh tukar nama peranti korang ke nama yang korang nak. Caranya, klik je kat ikon pensel di sisi kanan kotak kecik tu. Tukar kat situ.

Ada 3 fungsi disitu.

Ring - Bila korang tekan ni, peranti korang akan berbunyi selama 5 minit dengan volume penuh.
Yang ni boleh digunakan bila hp salah letak ke, ataupun hp kena curi dan korang berada di kawasan yang berdekatan dengan kedudukan hp korang. 

Dia warning siap-siap hp korang akan dibisingkan dengan ringtone korang dengan
full volume selama 5 minit.
Lock - Seperti namanya, korang boleh kunci peranti korang dengan menekan butang LOCK tersebut. Kat situ, korang kena letak password baru beserta mesej (pilihan) dan nombor untuk dihubungi (pilihan).
    Mesej yang korang tulis tu akan tertera di hp korang.
    Lepas kunci, dia akan keluar mesej macam ni.
    Kat hp dia jadi macam ni.

    Locked by Android Device Manager
     Masukkan semula password baru yang korang set kat web tadi.
    Kena masukkan password baru.
    Dia tukar automatik kena letak password.
    Sebelum ni saya guna PIN sebagai kunci skrin.
    ...dan lepas tu korang dah boleh guna hp korang seperti biasa balik

    Perlu diingat, Bila korang masukkan password baru, bermakna di hp korang automatik akan ditukar fungsi kunci skrinnya. Macam saya sebelu ni guna PIN sebagai kunci skrin, automatik dia tukar ke Secured With Password. Means kena masukkan kata kunci. 

    Fungsi ni saya kurang gemar memandangkan keyboard Swiftkey saya sedikit lagging dan saya kena tunggu beberapa saat untuk keyboard muncul untuk saya taip password. Jenis kurang sabar macam ni lah kan :P Guna PIN senang, keypad nombor muncul siap-siap tiap kali nak masuk password :P

    Once hp dah ada dalam tangan, korang masukkan password yang korang set kat web tadi dan tukarlah balik mengikut kunci kesukaan korang.

    Lagi satu fungsi Erase. Tak test pun. Tapi kalau dah namanya PADAM, dah tentu-tentu la dia akan padam habis apa yang ada dalam hp kita. Gambar, sms, log panggilan dan sebagainya.

    Actually, banyak lagi caranya untuk dapatkan balik hp dengan bantuan web macam ni. Aplikasi mencari hp hilang pun banyak. Tapi, setiap aplikasi berbeza la setting dia kan.

    Ini cara paling basic la tanpa perlu install apa-apa aplikasi di hp.

    Jadi, ambil lah langkah awal sebelum berlaku apa-apa perkara tak diingini selepas ni.

    Tapi semua ni hanya boleh terjadi kalau hp korang disambungkan ke Internet. Kalau tak, lepas hp disambungkan ke Internet barulah fungsi-fungsi ni akan berkesan.

    Saya test kat hp sendiri, offline, kemudian buat test RING, tak berlaku apa-apa. Bila sambungkan ke wifi barulah hp berbunyi.

    So..

    Kes kawan saya tu.

    Nasib baik dia ingat email dan password akaun Google dia. Terus kami buat. Saya klik Ring dan dia cari ke setiap tempat yang dia singgah sebelum-sebelum tu. 

    Last-last jumpa dalam van. Rupa-rupanya dia tertinggal hp tu dalam van waktu pegi breakfast dengan pemandu jabatan :P

    Waktu dia ke van, lagu dengan volume penuh kedengaran di dalam van huhu.

    Alhamdulillah.

    So, bertindaklah sekarang sebelum terlambat.

    Pos ni sepatutnya pukul 2PM dah boleh publish, tapi memandangkan busy gila kat ofis tertangguh sampai ke pagi :P

    Sampai rumah, rehat kejap (terlelap sebenarnya), then pukul 9 malam ada Nasi Lemak Session pulak dengan kawan-kawan. Pukul 11 malam baru balik. Then, baru sambung buat entri ni eh eh eh ni dah nak masuk cerita lain dah ni.

    Better stop now heehee.

    Bai!

    Saturday, October 25, 2014

    Elok Buruk Baik Jahat


    Ini bangsa asli. Bangsa yang sangat jauh dari modenisasi.

    Nak dibandingkan dengan kita yang hidupnya lebih jauh bertamadun dan berstandard tinggi, kita kalah dengan mereka dalam satu bab ini.

    Setiap manusia ada buat silap. Tapi janganlah hanya disebabkan satu sahaja kesilapan tertutup habis segala kebaikan yang telah dilakukan. Ingat, kita itu tidaklah sempurna mana. Hanya baik sedikit dari yang dihukum. 

    Maafkan saya andai ada khilaf.

    Salam Maal Hijrah.

    Thursday, October 23, 2014

    Android - Swiftkey Keyboard

    Stock keyboard yang didatangkan sekali dengan hp sangat membosankan bagi saya sebagai seorang pengguna hp berjenama Samsung Galaxy ni. Try download beberapa keyboard di Play Store tapi tak best. Tak menepati kehendak naluri. 

    Klik untuk ke laman Play Store


    Sehingga la terjumpa satu pos kat fb oleh Mashable.com berkenaan satu keyboard ni yang dinamakan Swiftkey Keyboard. Bila tengok demo video yang dipaparkan di web tu terus jatuh chenta uols. Tapi betul ke jadi seperti apa yang ditayangkan di video tu? 

    Apa lagi, install la. Baru la tahu betul ke tak. Install yang free je pun. Sebulan boleh guna full feature dia. Memang best gila baq hang. Seperti apa yang digembar-gemburkan.

    Suka sangat design dia. Minimalis sangat.


    Feature paling best ialah predictive text dia. Keyboard lain pun ada jugak fungsi ni tapi bagi saya Swiftkey Keyboard ni lah yang paling win sekali ramalan dia. Kadang-kadang kita taip tak logik pun dia keluar perkataan yang kita nak.
    Contohnya macam ni.

    Tapi tu la. Setakat sebulan je lah. Free kan. For sebulan only. Lepas tu no more predictive text. Bila nak install yang full punya, kena bayar. USD6++ jugak la time tu kalau tak silap. Ce convert dengan RM, macam mahal kott.

    Disebabkan nak sangat sangat sebab dah sampai tahap takleh berpisah dah dengan Swiftkey Keyboard ni sebab kalau berpisah jugak tak bermakna la hari-hari ku tanpamu gitu maka terpaksalah menginstall di pasaran gelap. Sayang ke duit punya pasal.

    Maka dapatlah balik feature penuh dia.

    Ni antara feature yang ada dengan Swiftkey Keyboard dengan tagline dia yang berbunyi :

    Swiftkey Keyboard tagline
    The keyboard that learns from you

    Gituu.

    But yes, memang betul. Selain boleh pilih bahasa yang kita kehendaki, antara feature yang ada adalah seperi bila nak padam perkataan just swipe kat spacebar ke kiri, perkataan yang kita selalu taip dia akan ingat, loghat ke, shortform ke, dia simpan dan dia akan predict setiap kali kita nak menaip the next timenya. So, specialnya disini, keyboard ni di personalized mengikut kehendak kita. Kadang-kadang tu tak payah taip habis pun. Taip satu dua perkataan je, pastu tekan kat predictive box kat atas tu je dia dah taip siap-siap untuk kita. How easy kan. Oh, ko boleh pilih tema sendiri tau. I guna yang minimalis ja. I ni jiwa minimalis sikit takleh buat apa dah. Tak gemor yang fancy-fancy kalerful-kalerful ni.

    Kredit to : Swiftkey


    Tu baru sikit feature dia. Ada banyak lagi feature yang best-best. Antaranya, vibration intensity yang boleh diadjust mengikut suka. Saya suka vibration yang soft-soft je bila menaip. Lancar je menaip. But no more lepas update pi Jelly Bean :( Vibration dia takleh ejas lansung. Bila menaip terasa sebijik-sebijik. Keras. Mencik.

    Option lain, guna Flow.

    Flow. Best oo taip sambil swipe tak angkat jari ni. Cool kan?

    Boleh personalized layout, size dan undock (letak je kat mana-mana di skrin).
    How convenience is that

    Kat Tab 3 saya, saya undockkan dia, resize kan keyboard ikut keselesaan. Best okay bila ada keyboard yang boleh kita buat sesuka hati. Baru lah rasa macam fully utilized hp kita tu. Kihkih.

    Tengok video dia untuk lebih keterujaan.





    Tapi bila ko taip laju sangat, jadilah macam kat bawah ni :

    Swiftkey in action
    Jauh bebenor tanya udang >.<
    Kesnya ni, konfiden menaip sebab terlupa yang perkataan KERPAN tu I tak pernah guna
    sebelum ni so dia akan cari perkataan yang paling logik yg terdekat :P

    Yang kat dalam kotak tu, I buat bagi kompak. Senang nak taip guna sebelah tangan.

    So, apa tunggu lagi! I lepas install Swiftkey Keyboard ni terus tak nak keyboard lain. Setia ujung nyawalah kiranya. Tuuu. Over.

    Cepatlah dapatkan Swiftkey Keyboard ni untuk pengalaman yang takkan mengecewakan korang! Move fast!

    Oh oh. Lagi satu. Ianya sekarang dah FREE. Ulang suara. F-R-E-E! 

    PERCUMA!

    Cepat!

    Go now.


    Credit : Swiftkey website
    Last picture owned by me.

    Sunday, October 12, 2014

    Prosedur mengepos coklat dari Langkawi


    Printscreen gambar kat Google je hehehe pemalas
    Selalu dapat request dari kawan-kawan/blogger untuk tolong belikan coklat & poskan kepada mereka yang berada di tanah besar.
    So, kat sini saya nak ceritakan sedikit bagaimana proses nak membeli, mengesahkan pembelian di Jabatan Kastam & akhir sekali pengeposan.

    1. Beli coklat
    Obviously, beli coklat di kedai coklat la kan.
    Memandangkan ofis saya dekat sangat dengan kedai coklat Haji Ismail Group, so tak menjadi masalah dari segi nak pergi membelinya tu. Lepas dah beli, ke langkah seterusnya.

    2. Sahkan (declare) pembelian di Jabatan Kastam.
    Kat sini memberi sedikit masalah kepada saya. Satgi kita cerita kat perenggan selepas ni.

    Untuk pengetahuan, cukai coklat yang hendak dipos adalah sebanyak 30% daripada jumlah coklat yang dibeli. Kemudian, langkah seterusnya adalah pengeposan.

    Pandangan Jetty Point dari luar.
    Sebelum nak sampai jeti ni, kalau nak parking, ada dua petak parking disediakan.
    Satu hakmilik Majlis Perbandaran Langkawi, satu lagi parking Metro (seperti di dalam gambar)
    Satu lagi, parking bas. Kan banyak rombongan. Tak sedia parking kat bas silap banyak la huhu

    Kredit gambar : KAT SINI

    Pandangan dalam Jetty Point.
    Ada dua tingkat. Tingkat dua ada boling dengan karaoke.

    Kredit gambar : SINI
    3. Pos
    Lepas dah selesai urusan di Kastam, kemudian barulah akan dipos.

    Kalau tak buat step nombor dua tu, jangan haraplah pos nak lepas item kita. Pernah ada sorang kawan ni, dia nak pos barang n dia selit coklat, pos dapat detect terus kena denda. Beratus jugak la denda dia tu.

    Ok. Yang masalahnya adalah kat sini.

    Untuk sah kan/declare pembelian coklat yang nak dipos tu, saya terpaksa tanjak ke terminal Jetty Point (pejabat Jabatan Kastam terdekat, yang dok check penumpang sebelum naik feri ke Kuala Kedah & Kuala Perlis) untuk dapatkan cop pengesahan & bayar cukai bagi pembelian coklat tersebut. Kemudian barulah boleh ke Pejabat Poslaju untuk tujuan pengeposan.

    Tengok peta kat bawah. Lokasi antara area kedai coklat dan ofis saya, terminal Jetty Point & Pejabat Pos Laju.


    Step 1 : Beli coklat
    Step2  : Declare pembelian di Kastam
    Step 3 : Pos di pejabat Poslaju
    Kat sini saya sediakan direction dari kedai coklat Haji Ismail Group ke terminal Jetty Point. KLIK SINI
    dan dari terminal Jetty Point ke Pejabat Poslaju. KLIK SINI

    Selalu yang dok jadi lewat tu bukan sebab apa, sebab Step 2 ni la. Nak bergerak tu susah. Saya naik skuter je ke tempat kerja. Kalau beli banyak-banyak jenuh jugak la nak carry. Melainkan kalau ada kawan yang sudi bawak pegi Jetty Point tu. Sama jugak la dengan pejabat Poslaju tu situasinya. 

    Kat Jetty Point, seperti yang ramai sedia maklum, antara tempat tersibuk kat Langkawi ni selain Pantai Cenang. Almaklumlah, orang naik turun feri kat situ. Bukan setakat Langkawi - Kuala Kedah/Kuala Perlis ke, ke Penang pun dari situ, ke Satun pun kat situ, ke Koh Lipe pun kat situ, even nak gi ke Pulau Payar pun kat situ. Nak tengok kecantikan Pulau Payar, sila KLIK SINI (kalau nak tengok peta, klik pautan Web alah pepandai lah cari hehe) 

    Yang mana pengangkutan laut semua kat sini lah kiranya (tak termasuk kargo bawak kereta. Yang tu kat Dermaga Tanjung Lembung) Lepas tu pulak orang nak pegi karaoke la, boling la, nak makan kat KFC la, Kenny Rogers la, minum kat Starbuck la, beli aiskrim kat Baskin Robbins la. Shopping lagi. So banyak betul lah aktiviti kat situ. Suka dimaklumkan (tetiba jadi ayat surat pulak hoho) terminal jeti Langkawi tak sama dengan terminal jeti kat Kuala Kedah atau Kuala Perlis yang semata-mata isi penumpang je. Terminal Jetty Point ni ada aktiviti perniagaan. Almaklumlah, pulau pelancongan kan. Kena fully utilised katanya.

    So, boleh bayangkan betapa sibuknya tempat tu kan? Bila dah ramai, maka parking menjadi isu. Jauh jugak dari parking nak ke terminal tu. Ada la dalam 2 3 minit berjalan. Dengan heret coklat yang berat tu lagi huhu.

    Lepas declare, bayar cukai coklat then bawak balik seterusnya pegi ke Step 3.

    Di pejabat pos, bila dah declare coklat yang nak dipos tu, step macam pos barang macam biasa la.

    Kalau ada kawan-kawan yang pernah pesan coklat kat saya dan saya delay penghantaran tu sebab ni lah. Bukan saja-saja nak buat ralit ke apa. Orang masuk duit kat kita kan. Tak seronok dok tangguh-tangguh.

    Bukanlah saya sengaja melambat-lambatkan proses nak menghantar coklat2 tu sampai buat orang tertunggu-tunggu. "Tunggu Cipina ni pos coklat tak sampai-sampai pun lagi. Tapi fesbuk hari2 dok update" Facebook tak payah gi jauh-jauh. Hujung jari je hehe :P *peace*

    Bagi kawan-kawan yang terbaca pos ni n berkenan nak suruh saya poskan coklat kat korang, boleh je. Takde hal. Cuma cepat ngn lambat tu je la hehe. Ah lagi satu. Order coklat sekali dengan ongkosnya ya hehehe lawak ja lawak ja :P


    Thursday, October 9, 2014

    Percutian Tambun - Cameron 2014

    Dah selesai pun percutiannya tu.

    11-9 - 14-9 haritu.

    Tapi macam malas pulak nak update.

    Bila-bila free lah update :D


    Thursday, October 2, 2014

    “Hang tak pa la tak puasa”

    Sesekali buka laptop (terabai laptop ni lepas dah ada hp dgn tab) tergerak nak buka Windows Live Writer ni, terjumpa entri lama yang bersawang di draft.

    Cerita bulan puasa tahun lepas rasanya.

    Perihal sikap orang Melayu kita.

    Bila orang bangsa lain biadap dengan kita, kita marah. Tapi bila kita bercakap lebih kurang dengan diorang tak fikir pulak perasaan orang.

    Di pejabat.

    Dua orang staff melayu. Dua orang customer berbangsa Cina dan seorang customer berbangsa Melayu.

    Ketiga – tiga customer ini datang atas urusan masing – masing. Dua orang customer Cina datang terlebih dahulu. Dan customer Melayu ni datang kemudian.
    Kebetulan lif rosak. Maka sesiapa yang nak berurusan di pejabat ni terpaksa la menapak naik tangga ke tingkat 2. Tingkat 2 je kan.

    Sebaik punggung customer Melayu dilabuhkan diatas kerusi, terus staff bertanya :- 

    “Ya ada apa?”

    “Sattt..bagi la aku lepas penat dulu…naik tangga kottt” Makcik Melayu tu potong.

    “Exercise sikit hehe” salah sorang customer berbangsa Cina menyampuk. Nak beramah la kot.

    Terus dibidas makcik Melayu tu Hang tak pa la. Hang tak posa

    terus keadaan jadi sunyi.

    “Aku ni buat kuih lagi tadi” makcik tu sambung balik lepas customer Cina tu terdiam terus lepas kena sound macam tu.

    Keadaan jadi sunyi semula sekejap.

    Staff – staff pejabat yang memang dah kenal dengan makcik tu terus break the silence dengan bergurau – gurau dengan makcik tu tentang nak beli kuih dengan harga lebih murah kat dia. Nak elakkan suasana awkward tadi rasanya.

    Pada pandangan saya, makcik tu tak patut cakap macam tu. Orang nak beramah dengan kita. Balas la dengan perkataan yang elok – elok. Nak – nak pulak orang berbangsa lain yang cuba nak beramah dengan kita.

    Kesian customer Cina tu. Baru nak beramah – ramah dengan makcik tu kena sound lah pulak. Tak pasti la pulak kalau makcik tu dengan customer Cina tu saling mengenali tapi ayat makcik tu bagi saya sangat kasar dan rasanya diorang memang tak kenal antara satu sama lain.

    “Hang tak pa la. Hang tak posa”

    Bunyinya macam menyalahkan uncle Cina tu je sebab dia tak payah puasa dan makcik tu kena puasa.



    Hm.
    Ping your blog, website, or RSS feed for Free
    MyFreeCopyright.com Registered & Protected