Friday, June 12, 2015

Resepi telur bungkus.

Seperti yang didapati di blog www.hairul.com

Bahan-Bahan Resepi Telur Bungkus

2 sb isi ayam (potong kecik, gaul dengan garam dan kunyit)
1/2 biji tomato
1/2 sb cili kisar
1 bwg merah
1 bwg putih
1 sb sos cili
1 st sos ikan
bunga kobis
garam
gula
2 bj Telur

Cara Membuat Resepi Telur Bungkus

1. Panaskan kuali ltk minyak sikit.
2. Masukkan ayam dan goreng hingga keperangan
3. Masuk bawang kemudian cili kisar n tomato.
4. Masuk bunga kobis, sos ikan dan sos cili. Kacau sebati.
5. Masukkan garam dan gula. Tutup api bila kuah pekat. Ketepikan
6. Pecahkan 2 biji telur, ltk sikit garam n kacau dengan garpu.
7. Panaskan kuali.
8. Tuangkan telur ke dalam kuali bermula dari tepi kuali (tuang ikut bulatan) Cepat-cepat angkat dan golekkan kuali agar telur nipis dan rata.
9. Perlahankan api dan masukkan isi ayam td
10. Lipat penjuru telur dadar hingga menutupi isi telur bungkus.
11 Sediakan pinggan dan tekapkan di atas kuali berisi telur bungkus. Terbalikkan.

Siap

Thursday, June 4, 2015

Kebaya Kimono for Raya 2015

Sudah bulan Jun! Confirm ramai yang dah mula buat persiapan nak sambut Hari Raya sebab tak lama lagi bulan Ramadan akan menjelma. Dua bulan je lagi uols! So with Hari Raya Aidilfitri is just few months away, semua orang mesti tak zabarrr nak tunggu hari istimewa ni kan?

Bajet semua nak kena kearah tu dah. Rumah nak kena cat, langsir nak kena tukar, list kuih raya dah boleh bukak dah. Nak beli ke nak buat sendiri ke. Ada yang plan siap dah :P

Juadah raya. Yes. Juadah raya is always the best! Kuih raya tak kisah la yang tradisional, yang kontemporari, (my favourite is always pineapple tart) lemang, ketupat, rendang, satay oh nooo sudah terasa dimulut ni haa omo.

Satay with Nasi Impit. Nyams~
Sumber : Satay şi ketupat. Gusturile Malaysiei

Ketupat
Source : Mstar
Lemang
Source : zolmuhdfoto flickr

TART NENASSSSS AUMM
Source : Wanista

Dan satu lagi part paling penting, dah semestinya la BAJU RAYAAA hihik! Material fabrik macam mana, colour apa tema tahun ni, style macam mana - soalan yang paling common kalau masuk bab baju raya ni. Selalunya perempuanlah yang nak cerewet sangat bab-bab ni hihi. Orang laki jarang kot.

Masing-masing time ni mesti tengah sibuk cari baju raya kan. Especially kaum wanita. Time ni misi mencari kain pasang/baju automatik dah termasuk dalam jadual harian. Habis segala akaun2 Instagram yang menjual pakaian, kedai-kedai online, blog-blog termasuk page2 di Facebook habis diselongkar, disubscribe untuk dapatkan update terbaru nak catch up dengan trend terkini kekdahnya. Demimu raya.

Hihi.


Koleksi Kebaya Kimono from Zalora

Jenama-jenama besar dan koleksi eksklusif designer pun dah mula keluar kat pasaran. Tapi untuk tahun ni, rasanya koleksi baju raya kebaya kimono akan menjadi antara yang paling popular bagi tahun 2015. Sebab kelihatannya ia dah menjadi tarikan ramai wanita termasuklah para selebriti Malaysia terkenal untuk digayakan pada Hari Raya. Kenakan pulak sepasang kasut tumit tinggi, beg tangan mewah, a perfect Muslimah bottom and aksesori yang bersesuaian untuk dapatkan penampilan Hari Raya yang sempurna!

Harga pun sangat-sangat berpatutan okay. You should check it out seriously!






Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected