Tuesday, December 23, 2014

Perasaannya dapat berita bakal menerima RM150k

Hari ni terlewat ke tempat kerja. Bukan sebab lambat buat sendiri tak tak. Lambat sebab hujan kat kampung. Nak bawak kereta, kereta takde lagi. Nak suruh orang hantar, rasa menyusahkan orang. So last-lastnya inform orang di pejabat saya bakal lambat disebabkan faktor cuaca. Orang pejabat juga memaklumkan yang hujan juga di sana. Entah kenapa skema pulak rangkap ini.

Sampai di pejabat 30 lewat. Ambik kad tumbuk (?) [punch card] dan bawak naik atas, nak bagi bos initialkan sebagai pengesahan anak buah dia ni datang lambat bersebab.

Sampai di pejabat, kelihatan adik-adik pejabat memakai baju dengan rona yang sama. Naluri keenam sangat kita kan? Hihi

Buka pc, seperti biasa, check email adalah rutin wajib setiap pagi. 

Buang email-email tak penting sambil hairan memikirkan diri sendiri apesal-la-hang-pi-subscribe-mailing-list-depa-kalau-hang-takmau-buka-lansung-pun. Tu pun tak unsubscribe² jugak. Esoknya masuk lagi, delete lagi.

Buka spam box, dari TNB Kuala Lumpur?

Selalunya tak pernah buka email-email kat kotak spam tapi yang ni..

Bukak je lah. Courious sangat tau.


Bila bukak, 


Eleh, sekilas pandang ikan dilaut sudah ku kenal jantan betina. Sekilas pandang email TNB di spam box, sudah ku tahu ada tak kena.

Tapi baca jugak isi dalamnya hehe.

Tenaga Nasional Berhad(TNB HQ) 129 Jalan Bangsar,59200 Kuala Lumpur,Kuala Lumpur,Malaysia


Ini adalah satu pemberitahuan rasmi daripada ibu pejabat daripada TenagaNasional Berhad sempena Persatuan Air Malaysia (PAM) untuk memaklumkan andamengenai Hadiah Khas Eksklusif Tenaga Nasional Berhad Akhir Tahun  dan kamiKami dengan gembira mengumumkan alamat e-mel anda sebagai salah satudaripada 7 alamat e-mel yang dipilih semalam yang diadakan di ibu pejabat diKuala Lumpur.
Dilampirkan disini Nombor Rujukan TNB-1187-48901 dengan Nombor kelulusan,TNB / 2012-087 /KL, dan nombor bertuah, TNB / 7071KL-733 yang memenangi MYR150,000.00 (Seratus Lima Puluh Ribu Ringgit Malaysia Sahaja), alamat e-melanda dipilih dari pangkalan data ibu pejabat lembaga program Tenaga NasioanlBerhad dan TNB memberi MYR150,000 kepada 7 keluarga yang bertuah menerimamesej rasmi ini melalui e-mel sebagai pampasan 1 Malaysia.
Hadiah ekslusif Akhir Tahun TNB berjumlah  MYR150,000.00 akan dikeluarkankepada anda melalui bank antarabangsa. Oleh kerana rombakkan beberapa nombordan nama, kami meminta anda menyimpan mesej ini untuk diri sendiri dan tidakakan sama sekali mendedahkan kepada pihak TNB sehingga tuntutan anda telahdiproses, dan hadiah anda dimasukkan ke dalam akaun anda, kerana ini adalahsebahagian daripada protokol untuk mengelakkan penyalahgunaan nombor bertuahanda.
Untuk memulakan tuntutan TNB anda, anda dikehendaki mengisi borang pengesahandi bawah dan mengemukakannya kepada ejen tuntutan anda,Puan Zailina Bt ZainalAbidin bagi membolehkan beliau menjelaskan fail anda dan membayar dengansegera.

Jabatan Ganjaran TNBZailina Bt Zainal AbidinTEL: +60163774909E-Mel: tnb-bhd.my@outlook.my
Nama Penuh:Alamat Bil:Umur:Warganegara:Nombor Telefon Rumah:No. Pengesahan dan Rujukan Hadiah:
NOTA: Untuk mengelakkan kelewatan atau pembatalan, sila lampirkan bersamaNombor Rujukan dan Nombor Pengesahan TNB dalam semua urusan surat menyuratdengan ejen anda di dalam e-mel ini.
Semua wang hadiah mesti dituntut tidak lewat dari  tarikh 31 Dis, 2014. Apa-apa tuntutan yang tidak dibuat mengikut tarikh ini akan dikembalikan kepadaTenaga Nasional Berhad, Malaysia.
Tahniah !! Sekali lagiSaya yang menurut perintah,(Nor Fadilah Binti Samsudin)Setiausaha Publisiti TNB©Copyright 2014 Tenaga Nasional Berhad
Semua hak cipta terpelihara.
RM150K OKAYY. Terberangan sekejap apakah ini hasil solat dhuhaku yang sekejap buat sekejap tak buat itukah? Masya-Allah

Amboi. Asyik betul isi kandungan email ni. Siap hak cipta terpelihara lagi okay. 

Macam meyakinkan je siap letak contact person, contact number, nombor rujukan bagai, tengok email pun dah tahu mengarut. Organisasi besar macam TNB takkanlah nak guna email outlook walaupun email jabatan saya guna akaun Gmail sebab email yang pejabat bagi kapasitinya sangatlah kecil. Tp mcm kes pejabat saya ni, tak apa la. Customer dapat dari staff jabatan sendiri. So, kira valid la kan hihi.

Apa lagi. Google is your best friend katanya kann.

*Google*

Ya. 

Scam.


Sinar Harian, 2 Disember 2014
Orang nak menipu ni macam-macam. Berhati-hatilah selalu. 

No comments:

Post a Comment

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected