Saturday, December 28, 2013

Pasangan merajuk dan marah - marah di khalayak ramai

Semalam keluar makan kat luar. Bamboo Beach Restaurant. Lokasi di Kampung Penarak, Langkawi.

Mula - mula taknak ikut sebab takut terlepas Maharaja Lawak Mega 2013. Pastu pulak kat Langkawi kan tengah meriah dengan Langkawi Magikal. Sah - sah la nanti akan bersesak di jalan.

Pastu mak ajak jugak. So, ai follow.

Sesampainya di restoran, mak ai, ramai benor kereta. Seluas - luas tapak parking kat dalam kawasan restoran tu, penuh sampai keluar.

Rupa - rupanya ada function kat restoran sebelah, Langkawi Fish Farm. Company adik sepupu buat annual dinner. 

Dan terkejut juga sebenarnya bila tetiba muncul motel di sebelah restoran ni. Rapat terus ke restoran.

Photos of Bamboo Beach Restaurant, Langkawi

This photo of Bamboo Beach Restaurant is courtesy of TripAdvisor

Orang ramai jugak restoran tu. Tapi nasib baik order cepat sampai.

Ok. Berbalik ke topik.

Waktu tengah tunggu order tu ada la satu couple ni. Mula-mula duduk kat table sebelah kiri kitorang, lepas tu bangun. Then waktu order sampai, diorang datang duduk meja depan pulak.

Tengah sedap - sedap makan, terdengar jeritan si perempuan "Sakit kepala la!"

Dah la duduk betul - betul meja kitaorang. Muka masam mencuka. Yang si lelaki terdiam terkedu.

Seriously. Cukup benci dengan manusia-manusia yang hanya fikirkan diri sendiri macam ni.

Sakit kepala ke apa, tak payah la sampai menengking pasangan sebegitu rupa.

Orang pun ada maruah jugak nak dimarah-marah. Tak fikir ke buat camtu bukan sekadar memalukan pasangan bila mata-mata memandang diatas kebiadapan kita malah orang pandang kita sebagai loser!

Apa punya manusia la. Takde adab lansung. Tak reti jaga maruah diri lansung.

Sama lah perempuan ke lelaki ke.

Menjatuhkan maruah orang dikhalayak ramai kalau orang tu tak redha diperlakukan macam tu, menjawab la kau nanti.

Manusia macam ni patut kena lekuk berjemaah je bila dia buat camtu. Biar dia rasa. Sakit pun dapat. Malu pun dapat.

Malu mungkin tak la kot. Kalau ada sifat malu dalam diri tu, takdenye nak buat perkara - perkara macam tu.

Emosi tak memasal. 

Bila buat camtu, timbullah persepsi tak baik dalam diri orang yang memandang.

Buka aib sendiri. Tak faham lah.


P/S : Katanya restoran ni akan ditutup hujung tahun ni sebab tuan tanah (owner motel sebelah) nak ambik balik. 

Monday, December 23, 2013

Kuliah Ustaz Azhar Idrus di Masjid Al-Hana, Langkawi hambar...

...kataaaaanya.

Muslimin Muslimat yang hadir dalam 10K je.

Kutipan derma untuk pembinaan dewan katanya ada la dalam RM24K je. JEE.

Kagum.

Dalam masa beberapa jam je dapat kumpul umat manusia seramai tu, dapat kutip dana sejumlah itu, bayangkanlah kalau kuliah tu berlangsung selama 18 hari macam karnival #langkawimagical tu..

Sejuk Langkawi.

Sedutan video ceramah UAI.




P/s : bukan senang oi nak tengok orang berpusu - pusu mengimarahkan masjid.

Saturday, December 21, 2013

Projek Kecil Comel dengan Syabil #projeksyabil

So kelmarin kami start satu projek kecil comey.

Hari ni hari kedua. Syabil masih excited macam kelmarin.

Harap-harap tahap keterujaan dia takkan hilang atau menurun esok pagi.

Dari asyik main game saja, at least dia ada aktiviti fizikal diluar rumah.

Sebab kelmarin dia komplen dia tak ada pondok kecil macam Upin dengan Ipin. Jenuhlah saya menerangkan balik yang kampung Upin & Ipin takde jalan besar, rumah kawan-kawan diorang dekat-dekat dan semua alasan yang logik mengikut suasana kampung dalam cerita tu dan macam biasa ada saja hujah balas dia.

Idea projek ni pun secara kebetulan je sebenarnya. Nantilah cerita bab tu.

So, nak tahu apa projek kecil comel kami tu? Sila follow page Cipina di Facebook atau kalau hari-hari korang check email boleh subscribe blog ini di sidebar sebelah kanan. (Ayat dah macam mintak like kat fb pulak kui3)

Thursday, December 19, 2013

Langkawi Magikal : Karnival Terbesar di Langkawi






Lokasi : Pulau Langkawi
Tarikh : 19 Disember 2013 - 05 Januari 2014 (18 hari)

Aktiviti

Konsert

  • Sek Lokso - Thailand (19 Disember)
  • Ungu - Indonesia (20 Disember)
  • Jesselton (21 Disember)
  • Altimetttttt! (22 Disember)
  • Awi Rafael (22 Disember)
  • Salammusik (25 Disember)
  • Anuar Zain (27 Disember)
  • Suki Low (27 Disember)
  • Dato' M. Nasir (28 Disember)
  • Meet Uncle Hussain (28 Disember)
  • Najwa Latif (29 Disember)
  • Iamneetaaaaaaa! (29 Disember)
  • Asmidar (30 Disember)
  • Lokman Aslam (30 Disember)
  • Black (31 Disember)
  • Stacy (1 Januari)
  • MuzZy (3 Januari)
  • Marafikha (3 Januari)
  • Faizal Tahirrrr! (4 Januari)
  • Farhan AF (4 Januari)
  • Rossa - Indonesia (5 Januari)
  • Big Band (23, 24 & 25 Disember)




Malam Magikal

Persembahan bunga api berirama, persembahan laser, H20, persembahan pyrotechnic dan lain-lain.







sumber gambar : sini


Bazaar Magikal

Haruslah ada jualan baazar jalanan gitu. Kat Langkawi ni, buatlah event apa pun, sure akan ada aktiviti jual menjual. Eh, kat mana - mana pun kan?

Selera Rasa Magikal

Haaaa..yang ni sedikit sebanyak buat saya teruja nak pegi. Sebab ada international cuisine. Sure la kena halal kan masakan dia. Boleh la rasa walaupun tak jejak lagi kaki ke negara diorang ye dak.

Gambar ilustrasi oleh artis


Momen Bersama Keluarga

Belon Udara Panas


Perarakan


Funfair & Inflatables




Video Promo



Website : http://www.langkawimagikal.com.my
Facebook : https://www.facebook.com/LangkawiMagikal
Twitter : https://twitter.com/LangkawiMagikal
Instagram : http://instagram.com/LangkawiMagikal
Youtube : http://www.youtube.com/user/LangkawiMagikal?feature=watch

Maka meriahlah Pulau Langkawi yang sedia meriah tatkala tiba waktu cuti sekolah.
Dengan sistem jalannya yang errr..kita tengoklah.

Pada saya, masa Acara Magikal Night dari pukul 8.30 malam - 9.45 malam tu agak kurang sesuai sebab time tu Isyak kan. Dekat dengan Masjid pulak tu. Sure bingit punya lah. Sebelah depan bising dengan hon - hon kereta, sebelah belakang ada aktiviti air pulak.

Tapak pesta funfair diadakan di tapak parking Majlis Jetty Point. Jadi, sila expect masa yang akan terbuang dalam kesesakan bagi mengelakkan stress melampau². Pasal ketiadaan tapak parking, kena kompaun dengan penguatkuasa sebab parking di tepi jalan tu tolak tepi lah. Isu standard kat kawasan tu. Teehee.

All the best!

P/s :- Ceramah Ustaz Azhar Idrus di Masjid Al-Hana pada 21 Disember ni (Sabtu). Ramai dah merungut sebab kawasan masjid kecik sangat. Banyak yang cadangkan  lebih baik buat di tapak parking Pekan Rabu yang hanya beberapa ratus meter saja dari situ. Tapi tak tahulah, kot pihak Magikal dah conquer kesemua tempat :P

P/s/s :- Kat group² fb Langkawi dah mula berteka - teki kat mana yang sebenar - benarnya yang akan sesak 21 Dis ni. Tapak funfair atau ceramah UAI.

Sunday, December 15, 2013

Ayamazz Langkawi

Sejak kedai Ayamazz dibuka di Arked Cempaka, Langkawi ni, dah tak terkira berapa kali saya dengan Julia berkunjung ke situ.

Mula - mula pegi sebab nak try je. Bila dah try eh, boleh tahan. Harga pun sedang - sedang. Tak mahal sangat tak murah sangat.
Nak nak pulak dekat dengan ofis. Lagi kerap la berkunjung hihi.

At least ada pilihan la time lunch. Takkan la asek nak makan nasik campur je manjang.

Pagi² makan nasi lemak seringgit abang pejabat belikan. Dah la sedap. Seminggu untuk breakfast bajet RM5 je untuk nasi. Dah jimat banyak kat situ.

Kami tak kerap makan di fast food outlet, jadi ini salah satu alternatif la kalau sesekali nak merasa makan ala² fast food hehe.

Wednesday, November 13, 2013

Rindu Serabut

Kadang - kadang terbit rasa rindu akan perkara yang susah yang telah kita lakukan satu masa dahulu. Rasa nak ulang balik. Nak buat lagi. Nak berhadapan sekali lagi dengan perkara susah tu.

Sebelum ni saya belajar tentang satu perkara yang agak rumit yang berada diluar pengetahuan saya. Tapi disebabkan saya suka dengan perkara - perkara yang melibatkan sistem, jadi saya cuba.

Belajar.

Seronok. Sebab kena berfikir untuk cari solution. Sedikit rumit di permulaannya. Berserabut. Kadang - kadang kena fikir sikit, kadang banyak. Kadang - kadang tesilap langkah, kadang - kadang tertinggal langkah. Belajar. Sedikit demi sedikit.

Sebenarnya usaha mencari masalah itu yang menjadikan perkara tu semakin menarik. Sebab kadang - kadang dalam mencari solution pasal masalah A, tiba - tiba terjumpa solution untuk masalah B dan seterusnya dapat kenalpasti punca masalah C. Makin banyak buat, makin banyak tahu.

Dah lama tak buat, tiba - tiba terbit rasa rindu nak serabut kepala memikirkan masalah tu. Sebab bila kita berhadapan dengan satu - satu masalah/error, kita akan berusaha untuk cari solution dia sampai dapat.

Bila dah dapat solution, kita akan rasa sangat teruja sebab dapat selesaikan masalah tersebut. Tak reti nak explain. Tapi itulah perasaannya. Puas. Bangga. Rasa berjaya.

Tapi sekarang, saya dah tak perlu handle masalah - masalah rumit tu lagi sebab dah diambil alih semula oleh orang yang sepatutnya. Asalnya cuma menolong, tapi terkena sedikit tempias bila kena kena galas tanggungjawab. It's okay. Itu ilmu. Yang bukan semua orang dapat peluang nak dapatkan/berminat nak dapatkan. Untungnya kat kita jugak kan?

Tumpang ada peluang. Tumpang masih ada rasa suka nak belajar. Tumpang kepala masih boleh tahan keserabutan yang datang.

Serabut.

P/s : Pagi - pagi minum neslo ais. Teringin punya pasal. Kalah dengan nafsu sendiri. Hasilnya, jalan kena pegang dinding. Pening. Padanlah. Degil.

Thursday, November 7, 2013

Samsung Push Service Kena Troll oleh Pengguna di Play Store

Apa dia buat sebenarnya?
Menghabiskan bateri je pun.



Tapi apa pun komen - komen pengguna Samsung di Play Store sangat WIN.













Penuh dengan mesej - mesej menganjing di sana. Haha.

Sambil boring - boring surf Play Store, sesekali jumpa benda - benda mengarut camni best jugak.

Monday, October 28, 2013

Bulan Lewat


Sekejap saja dah nak masuk bulan dua belas. Kelip pok kelip pok dahhhh nak masuk hujung tahun. Sungguh tak berasa. Umur dok rasa macam muda ja lagi heheh. Takpa. Umur banyak, hati muda takpa. Jangan umur banyak, perangai macam budak - budak sudahh.

Hari ni hari ketiga (ke keempat) terlewat ke ofis untuk bulan ni.
Hari - hari lain ada yang hujan jadi nak tak nak kena tunggu hujan berhenti baru boleh gerak (almaklumlah, ahli skuter jalanan tegar terhensem katakan kekeke).

Tapi hari ni saya lewat sebab..





..tengah siap² baru terperasan saya pakai baju yang tak diseterika =.='

Kebiasaan saya kalau dah seterika baju, baju tersebut akan digantung. Baju - baju kerja yang belum diseterika samada akan dilipat atau diletak di dalam raga pakaian.

Semalam waktu menjenguk ke bilik menjahit emak, ada sepasang baju kurung yang dah elok tergantung. Maka terdetik di dalam hati "Ok, baju dah iron, boleh masuk tidur terus" maka teruslah saya ajak si kecik Syabil masuk tido.

Malam ni Syabil semangat habiskan satu booklet Logico Piccolo keluaran GROLIER ni. Progress dia sedikit lambat. Bukan sebab lambat pick up, tapi sebab dia selalu tertewas dengan godaan kartun & game di hp menyebabkan dia leka sampai takmau buat latihan. Tak nak la paksa - paksa. Dari budak tu baru berputik minat, terus taknak. Rugi duit ai. Tapi alhamdulillah Syabil boleh ikut pembelajaran dalam program ni. Mahal pun takpa. Asal berbaloi nanti. Pelaburan jangka masa panjang uols. Ingat budak cerdik pandai dia jadi camtu sendiri ja ka kalau takde dorongan (dorongan baik mahupun buruk. Ada dorongan yang buruk tu buat dia jadi lagi nak belajar pandai² nak buktikan sesuatu, kannnn - actually kawan saya ada sorang macam ni, alhamdulillah dia berjaya sudahnya; kes didouble standardkan oleh mak tiri)

logico piccolo
Satu booklet ni ada 16 keping kad aktiviti. Selit dalam papan yang diberi &
butang warna - warni sebagai penanda jawapan. Yang ni aktiviti untuk perkembangan otak kanak-kanak. Untuk booklet ni, ia  membantu develop kebolehan kanak-kanak membuat perbezaan & engenalpasti warna, corak & bentuk. In a fun way of course.

Sebab tau tak bukan dia saja yang seronok buat, kita sekali ikut seronok nak buat!

Kecik - kecik mana dapat cemni uols :/

logico piccolo activity
Tekun mengira sampai rapat tunduknya. Kalau guna term 'tolak' dia tak faham
kena guna term 'buang' baru dia faham huhu. Kena pandai manipulate tahap
kefahaman dia. Kalau dok tekan ajar sedangkan dia tak faham, nanti dia boring,
tinggal terus aktiviti.
*Kenalkan dia dengan method mengira menggunakan lidi instead of alat bantuan mengira moden. Strikes disitu bila dia suka!

Tuuu. Nak cita sikit je sebenarnya. Dahh terpanjang :p

Pagi ni, lepas mandi, terus ambil baju untuk dipakai. Lepas solat, mekap ala² kadar, kemas beg (semalam tidur pukul 3 pagi sebab determined nak login laptop sendiri sampai dapat lepas terlupa password well tak pasti lupa password atau ditukar oleh adik sebab password laptop tu disetkan supaya Syabil dapat hafal - no telefon mak) yang tak sempat dikemas, kejutkan Syabil turun (dia sambung tidur di bawah sementara air mandian dia siap), pakai tudung, ejas² tudung depan cermin besar sampailah terperasan..



..baju *qedot seribuuuuuuuu!(sebab cermint terletak betul² kat bawah lampu jadi nampaklah kedut² tu penuh ketara)

Aiyaiyaiyaiyai!

Time tu dah ngam² time saya sepatutnya keluar. Sebab kalau keluar lewat 5-10 minit lepas tu (bergantung kepada trafik), merah lagi lah punch card aiiii :'(

Maka, terpaksalah buang semula tudung, buang semula baju dan seterika balik. Mak enon betoi kau Cipina. Tak alert lansung. Tu la. Yakin sangat kan. Kan dah lambat.

Nasib baik la perasan sebelum keluar rumah, kalau pakai sampai ke ofis dahhhhh orang pejabat cop "Tak senonoh punya anak dara. Baju pun tak iron. Acanela nanti kawen. Buatnya lupa *streka baju keja laki..siannnn laki ko" Aishh.

Lepas semua kerja yang sia² akibat-tak-double-check-betul²-malam-sebelumnya tu siap, keluarlah saya dengan hati yang gusar. Gusar sebab dah lambat satu hal, hujan rintik rintik pulllakk.

Perjalanan saya pagi ni ke ofis diiringi dengan hujan rintik² kadang² masuk mulut, bacaan ayat Kursi yang tak putus samada baca dalam hati atau kumat kamit sampai orang sebelah bila berenti kat traffic light pun pandang² sebab ingat tengah bercakap sorang², dan disulami dengan hati yang pasrah punch card ku bakal merah :'(


Lambat. Dua. Belas. Minit.

Alaa..kira aci la..time balik bukan on time pun..lewat jugak 15 minit setengah jam. Kadang - kadang sampai sejam apa..

Kerja melambun limbun masih ada hati nak update blog. Kui².

Tengah usya satu program cari duit lebih ni ehem - ehem. Cari duit poket tambahan untuk kahwin katakan. :p

Kamus Utara :-
*qedot - kedut
*streka - seterika

Sunday, September 15, 2013

Degil

Pagi ni breakfast nasi lemak dengan teh ais (walaupun tak boleh minum).

Tapi sebab kesian kat Kak Ana sebab ramai customer, ku ambil keputusan order minuman yang dah siap dibancuh (selalunya order milo suam, kena bancuh) + teringin pulak nak minum teh ais pagi ni.

Hasilnya, sekarang dah mula pening².
Padan muka. Nak sangat minum. Dah tahu diri tak tahan minum teh ais, degil nak minum jugak.

Teringin punya pasal.


Gambar dari Instagram

Thursday, September 12, 2013

Keek

"Aku tengok hang ada akaun Keek"
"Ha. Ada"
"Tapi tak dak video pun. Awat tak pos?"
"Nanti kot"
"Bila? Aku teringin nak tengok hang cakap depan kamera"
"Tunggu bila Keek enable pos private"
"(-.-")"

Monday, June 17, 2013

Sebenarnya Dia Isteri Orang

Subuh pagi ini agak berbeza dari subuh yang sebelum - sebelumnya. Dikejutkan dengan drama realiti kehidupan.

Pagi ni lebih kurang pukul 6 pagi, bangun untuk solat Subuh. Selepas selesai ambik wuduk, terus ke bilik untuk solat. Baru masuk rakaat pertama, terdengar suara seakan seorang lelaki menjerkah seseorang. Pencuri ke? Lewat sangat dah kot nak mencuri. Dah Subuh ni. Time orang bangun nak solat.

Solat diteruskan macam biasa. Masih terdengar lagi. Kali ni kecoh sikit. Seolah bertekak. Masalah rumahtangga? Abang gaduh dengan adik?

Takpa, teruskan solat. Kalau sampai habis solat tak bangun jugak, nak kena pi setel kan. Berkobar ni berkobar.

Macam berani.

Selesai solat, tengok pintu dah terbuka & Dikpun takda di tempat tido (dia tido depan tv) tapi hp masih menyala. Main game.

Terdengar orang bercakap - cakap seolah - olah sedang berbincang sesuatu belakang rumah.

Oh. Kes bawak bini orang balik rumah.

Yang membawa balik sedang di tarbiah oleh yang nak membawa si bini pulang. Saudara mungkin. Sebab dia cakap "Itu bini orang, kahwin kat mana pun tetap bini orang" dan kemudiannya disambut "dia tak balik pesah (sahkan) kat sini (Malaysia) pun" oleh si membawa balik. "kahwin kat mana pun, dia dah halal jadi bini orang. ko paham tak bini orang"

"Dia yang mai sini, adik dia baru bawak balik tak sattttt (baru kejap tadi) ni"

"kalau nak bawak balik pun, bagi dia cerai dulu, orang tu dah ada anak" kata si saudara
"haa, tu la masalahnya" sambut si tertuduh. (part ni saya tak paham)
"bla..bla..bla.."

Saya serender. Masuk rumah.

--

Time tu diorang 4 orang. Yang bercakapnya hanya dua orang. Tadi terjerit - jerit sekarang boleh pulak berbincang elok - elok. Drama sangat tau korang.

Oh. Adik saya dengan sorang jiran sebelah jadi penontonnya kat sebelah. Saya, hanya mengintai dari balik tabir blind foyer rumah. Jenguk sikit - sikit je. Semua jantan kot nak pi menyibuk hehe.

Itu di belakang rumah.

Di hadapan rumah pulak di jalan, terdengar suara halilintar tadi. Oh. Suara ni la tadi. Tengah marah - marah seorang perempuan sambil berjalan. Bini yang dilarikan mungkin. Ayah dia ke adik/abang dia ke tak dipastikan. Naik menuju ke sebelah atas sambil bebelkan si perempuan

"Malu la... Wuwuwu" "Ha tau pun malu!"

*angkat bahu*

Friday, June 14, 2013

Draw My Life

Draw My Life favourite saya setakat ini.

Sedikit tentang Draw My Life --

Draw My Life is an internet meme that began in 2013, following the upload of a video from YouTube personality, Sam Pepper.[1]
Following the video, several other popular YouTube personalities began uploading Draw My Life videos,[2] some of which were featured on popular online news publications.[3][4]
The videos consist of someone drawing figures on a whiteboard, in order for viewers to visualize the video creator's narration.[4]
Eventually, Draw My Life videos for fictional characters and non-YouTubers such as Harry Potter were created.[5]


Dia hidup susah dahulu sebelum capai apa yang dia ada hari ni.
Sangat inspiring.

**Suka tengok lukisan dia <3

Thursday, June 13, 2013

Peluang Dapatkan Beg Tangan GUESS Summer Collection!

Hai.

Apparently Churp2 dengan GUESS tengah buat contest secara mingguan mengikut tema di Instagram dan anda berpeluang membawa pulang salah satu dari LIMA beg tangan animal print yang bernilai RM500!

1. Animal prints, from the Bellville and Carlow collections

2. ‘G’ logo monogram, from the Jasleen and Persuasion collections



Untuk menyertai.

Minggu 1

1. Snap gambar yang paling nampak originalnya berinspirasikan corak haiwan. Tak kisahlah haiwan apa atau warna apa.

2. Pos gambar anda ke Instagram, dan letakkan hashtag #GUESSMYBAG, @GUESS dan @Churp2 dalam caption.

3. Isi form di sini dan submit entri anda!

Contohnya macam ni :
It's animal prints day in ChurpChurp office! #GUESSMYBAG @GUESS @Churp2

Contestnya sangat senang sampai saya yang malas nak join contest2 ni pun nak masuk! Perlu cari animal print item untuk disnap lepas ni huhuhuhu

Contoh gambar saya ambil kat sini ya :D

Wednesday, June 12, 2013

Lunch : Hot & Roll

Lunch saya simple saja hari ni.

Chapatti Chicken Sausage dan Banana Chocolate dari Hot & Roll.



Sebelum tu saya & Julia nak ke sekolah ambik budak sekolah sebab emaknya tak sempat ambil sebab ada urusan di balai polis. Belum sampai di sekolah, emaknya telefon kata tak perlu. Urusan dia dah setel so dia sempat ambik anaknya di sekolah.

Kami terus patah balik dan otw balik tu kami lalu di kawasan Wira Gaya dimana ada lori Hot & Roll.


Hot & Roll ni menjadi favourite sejak pertama kali mencuba. Oh nyams. Sedap dimakan panas - panas.

Nasib baik lokasi jualannya agak jauh untuk berjalan dan agak dekat untuk naik kereta. Nak jalan tu boleh je. Berpeluh la sikit. Nak naik kereta pulak macam tak berbaloi kalau sekadar nak pegi beli Hot & Roll tu je..hehe. Lagi satu, kawasan pejabat saya ni,  kalau keluar je kereta dari tapak parking, jangan harap la tapak parking tu akan kosong waktu balik nanti.

Masalah kat ofis ni, bukan orang pejabat saja guna tapak parking. Orang luar pun. Lagi keji, pemilik kedai depan pejabat buat petak parking tu macam dalam kawasan rumah dia pulak. Pagi sampai ke petang, dok kat situ je kereta dia. Jadi, sapa yang lambat sikit atau balik ofis lagi 5 minit pukul 2 tu kirim salam la nak ada petak parking kosong.

Ok ok. Berbalik kepada lunch kita tadi. Sori. Cipina ni kalau menulis memang macam ni la. Nak cerita pasal makan, pi cerita pasal petak parking pulak. Tu yang malas nak menulis tu. Menyimpang je keje. KONON. Padahal dah memang MALAS.

Saya beli Banana Chocolate mulanya. Lepas tu rasa macam tak cukup la pulak (sebab dok rasa makan tak cukup tu la berat badan naik bertubi - tubi -.-') so beli lagi satu Chapatti Chicken Sausage.

Banana Chocolate dengan Chicken Sausage saya di gambar yang tak diblurkan ni.
Boleh tengok senarai makanan yang dijual disini  :)


Kedua - duanya berharga RM8.80.

Lokasi perniagaan ni tak tetap. Lori kan. Boleh bergerak ke sana - sini. Tapi selalunya dia akan park kat depan Bangunan Wira Gaya.

Bangunan ni dikenali dengan nama Wira Gaya walaupun dah tukar nama ke Wira Langkawi.
Bangunan Haji Ismail Group kat blok belakang bangunan ni.
Kalau datang Langkawi, lepas shopping kat Wira Gaya tu, boleh la beli Hot & Roll ni. Buat mengisi perut yang lapar lepas penat shopping :P 


Banana Chocolate RM 3.90
Chapatti Chicken Sausage RM 4.90

Punya tamak takut tak kenyang. Habis makan Banana Chocolate tu perut dah kenyang. Terpaksa (terpaksa okay) juga habiskan Chicken Sausage tu sebab kalau dah sejuk tak sedap. Lemau.














Tuesday, June 11, 2013

Semak Tarikh Lahir Dalam Bulan Islam

Nak tahu tarikh lahir anda dalam bulan Islam?




Masukkan tarikh lahir anda di kolum Gregorian Calender dan klik butang Gregorian to Hijri Date.
Tarikh lahir anda dalam bulan Islam akan dipaparkan di kolum Hijri/Islamic Calender.

Pernah dengar dalam satu ceramah, tarikh lahir kita dalam bulan Islam selalunya sama dengan tarikh kita meninggal. Wallahualam..

Wednesday, June 5, 2013

Eksiden

Ini cerita tiga bulan lepas. Mula - mula ingat nak buat draf dulu. Keesokannya (selepas entri ni ditaip), berlaku satu kejadian yang mengejutkan yang sehingga hari ni saya masih tak mampu nak percaya yang menyebabkan entri ni terkubur sekejap kat sini sampai hari ni. 

Seperti tajuknya..

Eksiden..


.. Hampir - hampir.

Dah berlaga tayar dah. 
Tinggal tak jatuh je.

**

Alkesah.. 
Time tu balik keja. 
Lencongan sementara kat depan pejabat dah dibuang jadi kena buat U-turn kat Pekan Rabu. 
Saya tak buat U-turn kat Pekan Rabu.
Buat kat depan Pejabat Pelancongan (sebelum sampai Pekan Rabu)
Kes nak jimat masa.
Tapi takda kesalahan pun sebenarnya. 
Sebab buat U - turn tu kat parking area dia to be exact. 
Tapi ada sorang adik manis ni orang dah bagi signal nak belok ke kanan dia pun redah jugak nak ke kanan. Jalan kemain besar, nak jugak himpit akak kau yang inesen ni.

Dah nampak orang bagi signal nak kona kanan, kau ambil la laluan kiri dik.
Kau nak jalan terus asal ambil kanan?

Orang dah betul - betul kat line tengah dah nak kona, siap bagi signal takkan la tak nampak. Main henpon atas moto ke sayang oi?

Nasib baik waktu buat U - turn tu saya slow. 

Tayar depan saya dah cium tayar belakang dia dah. 

Hon dia hanyalah perkataan "WEI!"

(╯°□°)╯︵ (\ .o.)\

Ada sebiji Kancil ni U - turn dahulu sebelum saya. 

Dia berhenti.
Tak tahulah dia terover kona sampai termakan jalan atau dia nampak keadaan kami yang hampir eksiden tu so dia nak tunggu kot2 kami kemalangan.

Nasib baik tak berlaku apa - apa. Tak jatuh pun. Terperanjat kecil je. Elele comel perkataan terperanjat kecil :P

Ini iklan. Iklan T V (ʃ_⌣̀ )/||  http://bit.ly/19Hm2wh 

Kes U - turn ni ramai yang merungut. 
Bukan lencongan tu saja. Banyak laluan kat Pekan Kuah ni menjadi rungutan sebenarnya.
Buat keja macam asal siap. 
Buat pun sebab LIMA '13 nak start.
Siang malam pulun buat keja. 
Dua minggu pun tak sampai rasanya. 
Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected