Saturday, December 31, 2011

Dia Pengunjung Yang ke 5,000,000 dan Ekspedisi Gunung Mat Chinchang

Hai. Saya hidup lagi Big Grinjust so you to know. Pemalas beno nak update blog hang nih Cipina.

CameraKlik gambar untuk ke sumber asal.

Akak ni rasanya orang luar yang datang bercuti ke Langkawi tempoh hari. Tapi Tuhan bagi rezeki lebih kat dia hari tu bila dia p Cable Car dan menjadi pengunjung ke 5 juta

5 JUTA

5 JUTA

dan mendapat hadiah istimewa dari Panorama Langkawi Cable Car uols!

Akak ni dapat Ipad2 dan naik cable car percuma seumur hidup. Untunglahhhhhhhhhhhhhhhh. Patutlah hati ni meronta nak pegi naik cable car hari tu tapi tak jadi sebabbbb..takde sebab #oktipu

Hadiah telah disampaikan oleh Tan Sri Khalid Ramli, CEO of LADA – Lembaga Pembangunan Langkawi. (Welcome aboard Tan Sri)

Semenjak dibuka, belum sampai 10 kali rasanya saya naik cable car ni. Best weh naik walaupun awal – awal dulu gayat gila bila hampir – hampir nak sampai stesen gondola seolah – olah nak langgar dinding gunung. Cuak seh.

Ada satu cerita menarik pasal Cable Car ni.

Jom jadi model untuk video klip terbaru Yuna!

Dulu waktu saya bekerja di resort, saya sangat suka buat aktiviti luar. Jogging, mandi laut, join JPA3, dan salah satunya panjat gunung. (bajet kerap je panjat gunung padahal baru sekali)

Satu hari, out of boredom (kot) kawan saya ajak buat kerja gila.

Miah : Fina, jom kita panjat Gunung Mat Chincang

Saya : Eh, idea menarik. Jom.

Dipendekkan cerita, wild idea dari kawan saya tu menjadi jugak. Kami diiringi oleh Cikgu Nordin (Bomba) & Munsyi (JPA3). Kebetulan kawan saya ni mengenali diorang, jadinya ekspedisi jadi lagi senanglah proses perlaksanaanya.

Kami trekking 4 orang. Khidmat Cikgu Nordin diperlukan sebab dia agak familiar dengan trek untuk ke puncak gunung. Kami guna trek yang tak perlu panjat panjat jadi masa dapat dijimatkan kat situ.

Gunung Mat Chinchang adalah berketinggian 700 meter di atas paras laut. Perasan tak gunung ni terbentuk seakan – akan bentuk muka manusia dari tepi? Perasan tak?

Cerita pasal gunung ni ada kat sini.

Seriously, saya masih tak percaya yang saya berjaya mendaki gunung ni.

Kami mengambil masa selama 4 jam kalau tak silap untuk sampai ke puncak.

Bila dah sampai stesen pertama dan menikmati pemandangan lebih kurang, maka kami pun bersiap untuk pulang.

Kami turun melalui gondola. Malas dah nak turun ikut laluan tadi memandangkan time tu dah petang.

Sesampainya dibawah kami telah ditahan sebab tak ada kad pengunjung.

“Bang, tolong bagi kad pengunjung”

“Kami takdak kad tu. Kami trekking tadi naik pi atas”

“Ooh..kalau camtu, kena bayaq bang”

“Bayaq?” – sambil pandang kami 3 orang.

Bincang.

Sok sek sok sek sok sek..

“Dik, oleh sebab kami trekking naik pi atas pastu turun guna gondola, maknanya separuh saja lah kan kami kena bayaq?”

“Eh takleh camtu bang. Kena bayaq penuh”

“Masalahnya kami tak naik guna gondola, turun ja kami guna”

“Minta maaf bang, abang ada bagi surat dak kata abang nak trekking naik gunung?”

“Takdak lah pulak”

“Maknanya abang kena bayaq penuh la. Lagu tu la cerita dia”

Kwang kwang kwanggg..kena bayar penuh. lol.

Ini gondola.
Padan muka kami Hee hee

Tu la, len kali nak naik gunung, inform dulu. Ini tak, main reeeedah je. Kan dah kena bayar haha.

Tapi takpa. Sangat berbaloi okay. Bayangkan dapat tengok gondola lalu kat bawah kepala. Peh. Kagum.

Rasa macam nak naik lagi.

Apapun, tahniah kak Fauziah sebab menjadi orang yang ke 5 juta naik kereta kabel ni. Paling best part naik percuma seumur hidup tuuuuuuuuuuuuuuuu. Tahniah!

Psst..waktu saya daki gunung ni penggunaan kamera masih belum femes. Time tu era hp Sony Erricsson K750i tengah up. Walaupun ada henpon berkamera, tak pernah terpikior nak amek gambar. Asal berenti, minum air, asal berenti minum air. Tak ingat benda lain dah. Lagipun time tu era – era camwhoring tak fofuler lagik hehe.

P/s – Main station Cable Car ni terletak di Oriental Village. Oriental Village ni terletak bersebelahan dengan Berjaya Langkawi Beach & Spa Resort (drive ke dalam sikit akan jumpa) dan berdekatan juga dengan Air Terjun Telaga Tujuh (kami start trekking kat situ)

Link untuk sumber gambar, sila klik kat gambar – gambar tersebut. Makaseh.

Tengok aje? hee~

Monday, December 19, 2011

Cipina ni kan kalau bab–bab pc ke laptop keeee..

(This Cipina when it comes about pc or laptop..)

..cukup suka! walaoponnn taklah terer mana nye punnnn.
(..she like it so much! eventhough not very good at it
)

Hai!

Still figuring out how my 1 year old niece opened a command box which I was looking out for it’s setting for almost a year! How clever she is!

And how noob I am :okay:

Quite few times already I learned something new by a 'small kids accidentally pressed’ any button or combination of buttons.

Syasya, tunjuk Maklong sekali lagi button apa Syasya tekan boleh?  *pegang tgn rapat2 letak kat dada mcm Syaza slalu buat* Pleaseeee..*mata bersinar

Translate :

(Syasya please show me one more time what button you pressed? *hold both hand firmly and put on chest like Syaza always did* Pleaseeee..*Shining eyes)

P/s – Sekarang tak perlu lagi susah - susah nak tekan Fn + F5 untuk refresh desktop dan tak perlu lagi tekan Ctrl + R utk refresh browser! Thehee~


(Now there’s no need to make it hard having to press Fn + F5 for refreshing my desktop and no more need to press Ctrl + R for refreshing my browser! Thehee~)

P/s/s – Oh ya, laptop saya berjenama DeLL ye Red heart
(By the way, my laptop’s brand is DeLLRed heart)

Dell Inspiron N4030

 

//Update ;

I found the key! Its Window button + X Big Grin

Note : To read the content in English, please highlight this whole entry Smile

Tuesday, December 13, 2011

Cuti cuti ke Hatyai # 1

Hai, saya tak tahu kenapa saya takleh publish entri ni dari WLW sedangkan entri Giveaway Nisa Kay boleh je pun.

Mari teruskan ke cerita cuti saya. Trip ke Thailand ni rasanya last trip saya untuk tahun ni.

Trip ni boleh dikatakan best sebab walaupun perjalanan dari satu tempat ke satu tempat yang lain ada yang memakan masa sampai 2 jam, tapi perjalanannya sangat selesa.

Kawan – kawan yang join trip best. Bas dia best. Luas, colourful, TV sampai 3 ketul, ada tandas, dan yang paling penting sekali, tingkap cermin dia sampai ke bawah. Jadi, bila cermin luas, dapatlah tengok pemandangan kat luar dengan vision paling maksimum!

Oh ya, tempat shopping best dan terpaling best sekali adalah kami dijamu dengan makanan yang best-best!

Ini bas kami Open-mouthed smile

PB230801

Tapi, malangnya saya amek seat sebelah dalam, tak dapat snap2 gambar kat luar pastu dok pulak kat bahagian tengah bas. Terlindung dengan benda ni

PB230817-edit

 

Ni pulak view dari dalam..

PB230774Terhalang dek TV & dinding bas Sad smile

 

 

 

 

Tapi takpelah.

Nampak jugak view kann..

Jadi, pergi holiday kalau tak bawak kamera memang tak best. Kan? Tapi..

 

..kamera tu memang la bawak. Charger la pulak tak bawak. Dem. Sib baik dah charge sebelum pegi trip. Maka terpaksalah berjimat – jimat. Nak amek gambar pun terhad. Takleh ikut suka snap. UwaaCrying face

Perjalanan kami diguide oleh ejen dari Prasan World Tour Thailand. Tour guide dia best gila. Husin nama dia. Dulu pernah kerja kat Langkawi & boleh berbahasa melayu dengan fasih. Tak sunyi bas tu ada dia.

PB230769

Husin

PB230768

Husin ni suka ketawa. Cakap sikit ketawa.
Sebelum buat lawak dia ketawa dulu.

 

Di sepanjang trip kami diiringi oleh Mr Daniel, ejen dari Legend Admire Tours & Travel (Malaysia) & Mr. Prasan pemilik agensi Prasan World Tour itu sendiri.

Trip adalah selama 3 hari 2 malam. Pegi hari Khamis (24 Nov 2011) balik hari Sabtu (26 Nov 2011). Antara tempat – tempat yang kami kunjungi adalah Satun (of course lah, jeti kat situ), Pantai Samila, Songkhla, Pulau Kok Yo, Hatyai, Phatthalung, Floating Market & tak ingat dah mana tempat kami singgahSmile with tongue out

Stop dulu kat sini. Nanti saya sambung lagi di entri Cuti cuti ke Hatyai # 2 ye!

 

Bai!

Friday, November 25, 2011

Live update from Hatyai

Hai, live update dari V.L Hatyai Hotel, Hatyai Thailand.

Ikut trip pejabat ke Hatyai & Songkhla.
Best. Bas best, pemandu pelancong best, kawan - kawan yang join pun best, penginapan pun best dan yang paling penting sekali makan dia semuuuuuuua best2! Dah la tu, tiap kali time makan takdak menu yang sama. Suma lain - lain.

Aktiviti hari hari ni (hari kedua) adalah menaiki bot panjang di Pattalung. Sejam kot dok kat dalam bot rendah tu. Dok kat dalam bot tu terus pandai balance badan. Kalau sorang tersenget, yang lain otomatik kena balancekan diri. Lagi thrill bila tengah sedap sedap melayan perasaan cuak kat dalam bot tu hujan lah pulakkk..Jadi double cuak. Tengah double cuak tu pulak, drebar bot pulak carik jalan tak jumpa..ha sudah!

Terdiam sekejap bot kami kat situ. Sib baik pastu jumpa. Tasik Pattalung atau dikenali sebagai "Laut Kecil" ke "Anak Laut" ntah tak pasti sangatlah luas. Kira tak nampak sempadan yang lagi satu. Yang membuatkan tasik tu penuh adalah gugusan tumbuh tumbuhan kat dalam tu yang menarik banyak burung - burung beraneka spesis ke situ ikut suka aku je hentam.

Orait. Bas dah sampai. Nak pegi dinner di Floating Market. Insyaallah.


Babai!
update via pc pinjam lobi hotel


Saturday, November 19, 2011

Err..sori.

Entri lepas ni saya sambung kejap lagi ye. Tersangkut kat Astro Arena pulak. Malam ni Indonesia lawan Vietnam. Debaran petang tadi dah lepas bila Malaysia menang 1 – 0 dengan Myanmar.

Nak jugak tahu sapa yang bakal bertemu Mlalaysia di final nanti Open-mouthed smile

Referee dari Korea ni sepertinya sangat bertimbang rasa. Pemain berkasar tahap kad kuning 1/2 meter depan dia pun setakat bagi warning je.

Kbai.

Untuk orang hensem & lawo sajeee Smile with tongue out

 

Raya Haji hari tu #1

Hai.

Tuan blog ni malas update blog.

Sekian. Bai.

Ok ok. Serius.

Ini cerita Raya Haji yang lepas. Raya kat Putrajaya. Pegi rumah adik. Sedikit busy untuk saya menulis, jadi layan gambar je lah ye Smile with tongue out(padahal malas)

5 November 2011

Naik flight malam. Pukul 10.40 malam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Syabil 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Eksaitedd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Kasut katak kesayangan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syabil dengan sapa ntah tak ingat-.-‘. Kat belakang tu mak & SyafiqRed heart
(ayah terlindung)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tunggu sambungannya sebulan sejam dari sekarang.

Saturday, November 5, 2011

Selamat Menyambut Aidiladha semua

Hai,

Pos sebelum berangkat ke Kuala Lumpur (orang raya balik kampung, dia keluar kampung :p)

Beraya di Putrajaya memandangkan adik saya & suami serta anak-anaknya tak dapat pulang beraya di kampung. Kesian diorang sunyi kat sana nanti. Dapat jugak jalan - jalan kan hihi..

Flight pukul 11.40 malam ni, doakan kami sekeluarga selamat sampai ye :)


Salam Aidiladha semua :)

Sunday, October 23, 2011

Petua Untuk Memutihkan Leher atau Ketiak Hitam

  1. Sediakan bahannya iaitu kunyit, limau nipis dan timun.
  2. Perahkan limau nipis.
  3. Manakala timun hendaklah dikisar halus untuk mendapatkan ekstraknya.
  4. Seterusnya, anda tumbukkan sedikit kunyit.
  5. Campur dan gaulkan perahan limau nipis serta ekstrak timun tadi dengan kunyit hingga sekata.
  6. Akhir sekali, sapukan bahan-bahan tersebut pada bahagian bawah leher atau ketiak.
  7. Biarkan selama 20 minit dan bilas dengan air suam.

sumber : Pak Ngah

Friday, October 14, 2011

Salah satu sebab saya suka Melaka :)




C, thanks pasal dinner tadi..berselera jadinya makan dengan you. Sampai berapa pinggan I tambah. Mak ayah I pun sama. Diorang suka you. Lepas ni diorang nak makan dengan you lagi :) Thanks ye ♥...

C, walaupun ramai yang tak suka you sebab bau you, tapi I tak kisah. Mak ayah I lagi tak kisah. You buat kami bahagia ketika di meja makan tadi.

Tak payah you rasa rendah diri dengan kelemahan you tu, sebab bagi I, itu yang buat you ‘sedap’ hihi Blushing

Thanks C..








..encalukLove Struck


Sedapnya Ya Allah sampai 4 kali tambah nasikDrooling




Awat. Ampa ingat apa ha?? hahahaLaughing

P/s – Cencaluk ni dibeli oleh rakan sepejabat, Abg Asri waktu dia ke Melaka untuk lawatan kerja. Tenkiu abg Asri.



Jangan marah aaa..nanti kena jualllBatting EyelashesHee hee

Wednesday, October 12, 2011

Akak nurse, bawak kereta elok–elok boleh?

Hai,

Hari ni di jalan raya saya kecewa.

Keluar dari rumah ke tempat kerja macam biasa. Sempat bernyanyi riang selagu dua sambil berlatarbelakangkan sawah di kampung. *Sempat berangan tengah buat videoklip seround*

Seronok bawak skuter hari ni sebab kat jalan tak banyak kenderaan sangat.

Lepas pada traffic light depan PETL (Pasaraya Ekonomi Taman Langkawi), selalunya samada akan pecut skuter tinggalkan kenderaan lain atau biarkan kenderaan lain lepas dulu. Kat situ bahaya sikit, selain kawasan sekolah, ada selekoh yang tak berapa nak tajam sangat la. Tapi kalau silap percaturan, dapat la merasa cium divider kat situ hehe.

taman langkawiLampu isyarat Taman Langkawi. Nampak tak bumbung bangunan 4 segi di sebelah kanan tu?
Itu kami panggil sekolah atas bukit..tahu sebab apa?
..sebab sekolahnya memang dok atas bukit. LOL.

Waktu melepasi kawasan sekolah, kat depan saya di lane kiri ada shuttle van. Kat lane kanan ada sebuah kereta - Kancil @ Kelisa tak dapat dipastikan tapi saya masih ingat nombor plate kereta beliau. (Sehingga entri ini ditulis).

Saya tak potong van atau kereta tu sebab time tu tengah membelok. Tiba – tiba kereta Kancil ke Kelisa ntah yang berada di lane kanan terus makan jalan van tadi. Van tadi terpaksa mengelak & memberi hon tanda amaran.

“Wehhh..kuajaqnyaaaa” perkataan ini otomatik terpacul dari mulut saya. Sorang – sorang atas skuter. Bercakap dengan diri sendiri. Bengang.

Serius nampak van tu sedaya upaya mengelak dari terlanggar kereta tu. Kadang – kadang situasi camtu boleh buat jantung ni nak luruh sekejap walaupun hal kecil. Kat jalan jangan main – main ye. Jalan raya & kemalangan ni dah macam adik beradik. Dimana ada highway, di situ ada eksiden.

taman langkawiKejadian tu berlaku di kawasan yang dibulatkan

Lepas dah lalu selekoh kedua dan melepasi lampu isyarat, ambil lane beri laluan, terus saya pecut skuter nak tengok siapa yang biadap sangat bawak kereta macam tu. Pecut pun sebab time tu kat jalan cuma ada skuter saya ngn kereta tu. Kereta lain masih di belakang sebab baru lepas lampu isyarat.

Bila dah sampa kat sebelah kereta dia..

Ohhooo..

Seorang perempuan. Tangan kiri di stereng..

Tangan kanan pegang hp.

Seorang nurse.

Kak, kamu tu pakai uniform. Uniform nurse. Seorang nurse dikenali dengan sifat penyabar, sentiasa memberi senyuman manis, lemah lembut budi bahasa dan tutur kata, sopan santun serta mempunyai sifat empati yang tinggi. Nak jadi nurse ni nampak je senang.

Tapi kalau tak ada nilai kesabaran yang tinggi, kalau tak reti nak bersopan, kalau tolong jangan jadi nurse. Pesakit yang dok sakit tu lagi sakit jadinya nanti.

Macam tu jugak kat jalan raya. Akak dah lambat sangat ke nak pegi kerja sampai bawak kereta macam orang mabuk ni? Ikut dannn je. Spoil mood ai tau. Lagu yang ai dok nyanyi tadi pun dah lupa.

Saya respek dengan nurse – nurse yang menjaga allahyarham nenek saya dulu. Terima kasih banyak – banyakHappy

Mata kail, mata kuyu
You like, i love youBlushing

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected