Tuesday, September 30, 2014

Cara menggalas beg tangan yang mengundang

Banyak kita dengar kejadian ragut di jalanraya yang melibatkan penunggang motosikal mengalami kecederaan parah ataupun meninggal dunia.

Apa punca semua ni berlaku? Ok la straight to the point.

Salah satu penyebab utamanya adalah KECUAIAN.

Contoh paling fresh. Pagi tadi. Waktu nak datang kerja.

Makcik membonceng motosikal, sandang beg tangan di bahu sebelah kanan. Jalan sedikit berbukit dengan kecondongan 10°. So, motor otomatik bergerak perlahan. Tambahan pulak bila naik berdua. 

Geram hati ni sambil bebel "Punca semua ni. Punca!" tapi setakat bebel dalam hati je la.

Rasa naaaak sangat speed ke depan, n tegur makcik tu "Makcik, galas beg sebelah kiri satgi kena ragut apa pun tak boleh" Setakat speed ke depan sikit je la nak tengok kebarangkalian makcik tu kena ragut tu kecik ke besar. Berpotensi bersarrrr. 2 saat dah cukup. Cuba bayangkan. Ambil kesempatan dengan keperlahanan motor mendaki bukit, dapatkan posisi yang sesuai, hiris tali beg, tarik. Babai. (Ini untuk kerja 2 orang la. Sorang bawak moto, sorang ragut ni-apasal-dah-tetiba-macam-bagi-tutorial-cara2-meragut-pulak-ni)

Tapi disebabkan kat belakang ada dua biji kereta tengah mendaki sama, terus pecut sehabis daya potong motor diorang. 

Haii la orang kita. Tak pernah lansung ambik iktibar. Bukan tak pernah jadi. Kat dalam berita, dalam paper, dalam media sosial. Bukan setakat tu saja. Kat Langkawi ni pun dah banyak kes macam tu berlaku. Tinggalnya belum ada lagi kemalangan jiwa. Tapi takkan la nak tunggu sampai ke tahap nyawa melayang baru nak ambik iktibar kan?

Banyak kes ragut kat Langkawi ni berlaku disebabkan oleh kecuaian. Saya bagi dua contoh. 

Kes Pertama. Berhenti kat traffic light, hand bag kat dalam raga motor. Tak cover dengan apa-apa. Elok je terdedah. Tak perasan orang sebelah dok aim. Lepas lampu bertukar hijau, si orang sebelah dah atur strategi. Lepas sikit je dari lampu isyarat, dengan senangnya beg dicilok. Ye lah. Target tengah terdedah elok macam menunggu dengan rela nak dicopet. Yang ni kebetulan orang dalam kereta belakang tengah merakam. Terakam sekali kejadian tu. 

Kes Kedua. Makcik bawak motor, galas beg tangan di sebelah kanan. Kena ragut, nasib baik cedera ringan. Kot ye pun nak galas, galas la di sebelah kiri. Sebelah kanan orang memotong. Lagipun bila kita bawak motor, kita otomatik akan memandu di sebelah kiri jalan kan, susah la sikit orang nak ragut ke apa, sebelah kanan untuk kereta memotong, takde la diorang terpaksa ikut moto kita yang perlahan di sepanjang-panjang jalan kan. Lebih elok, jangan galas lansung lah. Bahaya betoi.  Letak beg tangan tu dalam raga, cover dengan apa-apa. Baju hujan ke, beg kertas ke. Penjenayah zaman sekarang ni dah la cepat belajar.

Ada lagi kes yang lain-lain. Ada yang melibatkan orang tempatan dan banyak jugak melibatkan warga asing especially di Pantai Cenang.

Tapi tu la. Langkawi kan. Harini kau ragut, esok ko dah kat lokap. Nak lari kemana kat pulau ni. Pusing kiri pusing kanan, adik beradik (sedara mara) belaka. Orang kenal.

Tapi jangan risau. Langkawi masih selamat. Kejadian macam ni, kat mana pun boleh berlaku, kat sapa pun boleh jadi. Tak ragut, pickpocket. Macam-macam lagi lah jenayah pelik-pelik zaman sekarang ni. 

Take extra precautions bila keluar rumah. Baca ayat Kursi banyak-banyak dan yakin dalam hati Allah akan lindungi kita dari sebarang kecelakaan Insyaallah.

No comments:

Post a Comment

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected