Thursday, October 2, 2014

“Hang tak pa la tak puasa”

Sesekali buka laptop (terabai laptop ni lepas dah ada hp dgn tab) tergerak nak buka Windows Live Writer ni, terjumpa entri lama yang bersawang di draft.

Cerita bulan puasa tahun lepas rasanya.

Perihal sikap orang Melayu kita.

Bila orang bangsa lain biadap dengan kita, kita marah. Tapi bila kita bercakap lebih kurang dengan diorang tak fikir pulak perasaan orang.

Di pejabat.

Dua orang staff melayu. Dua orang customer berbangsa Cina dan seorang customer berbangsa Melayu.

Ketiga – tiga customer ini datang atas urusan masing – masing. Dua orang customer Cina datang terlebih dahulu. Dan customer Melayu ni datang kemudian.
Kebetulan lif rosak. Maka sesiapa yang nak berurusan di pejabat ni terpaksa la menapak naik tangga ke tingkat 2. Tingkat 2 je kan.

Sebaik punggung customer Melayu dilabuhkan diatas kerusi, terus staff bertanya :- 

“Ya ada apa?”

“Sattt..bagi la aku lepas penat dulu…naik tangga kottt” Makcik Melayu tu potong.

“Exercise sikit hehe” salah sorang customer berbangsa Cina menyampuk. Nak beramah la kot.

Terus dibidas makcik Melayu tu Hang tak pa la. Hang tak posa

terus keadaan jadi sunyi.

“Aku ni buat kuih lagi tadi” makcik tu sambung balik lepas customer Cina tu terdiam terus lepas kena sound macam tu.

Keadaan jadi sunyi semula sekejap.

Staff – staff pejabat yang memang dah kenal dengan makcik tu terus break the silence dengan bergurau – gurau dengan makcik tu tentang nak beli kuih dengan harga lebih murah kat dia. Nak elakkan suasana awkward tadi rasanya.

Pada pandangan saya, makcik tu tak patut cakap macam tu. Orang nak beramah dengan kita. Balas la dengan perkataan yang elok – elok. Nak – nak pulak orang berbangsa lain yang cuba nak beramah dengan kita.

Kesian customer Cina tu. Baru nak beramah – ramah dengan makcik tu kena sound lah pulak. Tak pasti la pulak kalau makcik tu dengan customer Cina tu saling mengenali tapi ayat makcik tu bagi saya sangat kasar dan rasanya diorang memang tak kenal antara satu sama lain.

“Hang tak pa la. Hang tak posa”

Bunyinya macam menyalahkan uncle Cina tu je sebab dia tak payah puasa dan makcik tu kena puasa.



Hm.

2 comments:

  1. Makcik...biasa lah tu.. Yang bsik jadikan tauladan, yangburuk jadikan sempadan.

    http://mrsjaysblog.blogspot.com/

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected