Wednesday, February 15, 2017

Peel-off mask untuk kulit bersih

Buka laman web Pinterest setelah sekian lama, terjumpa berbagai tips & tricks termasuklah remedy mudah untuk rawatan kulit wajah. Senang-senang je tip-tip yang diorang kasi.

Salah satu remedy yang buat saya tertarik adalah peel-off mask hanya dengan menggunakan 2 bahan saja. Bahan-bahan yang dah ada di rumah.

Peralatan :
  1. Mangkuk
  2. Garfu (untuk mengacau sebatian)
  3. Berus muka
Bahan-bahan :
  1. 1 putih telur
  2. 1 sudu besar perahan lemon
  3. Tisu/kapas muka (dikoyak nipis)
Cara-caranya :

  1. Pukul putih telur sambil masukkan 1 sudu besar perahan lemon. Kacau sebati
  2. Gunakan berus muka dan sapu campuran mask tadi ke seluruh muka. Elakkan sapu di bahagian mata dan mulut
  3. Untuk step ni boleh buat dengan dua cara iaitu :
      • Menggunakan tisu - ambil tisu nipis dan buat lubang untuk mata, mulut dan hidung. Biar tisu tersebut rata di muka. Boleh juga koyak tisu nipis-nipis dan letakkan di muka dan menutup keseluruhan muka (except di bahagian mata, mulut dan hidung lah)
      • Menggunakan kapas muka - koyakkan menjadi dua bahagian, korang akan dapat helaian nipis kapas muka tersebut dan letakkan di muka (sama macam teknik menggunakan tisu) dan cover keseluruhan muka
    1. Sapukan lagi satu lapisan mask menggunakan berus sekali lagi. Sapu biar rata tau
    2. Biarkan mask di muka antara 15-20 minit atau sampai mask kering
    3. Lepas dah kering, buka lapisan mask kita tadi dengan cara menaik
    4. Cuci muka dengan air suam
    Mask muka ini boleh digunakan untuk semua jenis kulit. Kalau was-was boleh try dulu patch kt bawah pipi kalau-kalau ada reaction. Saya tak tanggung yaa kalau korang buat tup-tup muka lagi naik jerawat 😁

    Mask ini juga mampu menyamaratakan (ada ke perkataan ni?) noda, membersihkan bintik-bintik hitam dan mengecilkan liang roma ❤

    Cubalah!

    2 comments:

    1. Memang guna telur putih atau gunakan putih telur? Wkwkwkwkw..ke guna putih telur?

      ReplyDelete
      Replies
      1. Dang. Soalan ni buat I konpius 5 minit. Tak sama eh maksud dia hahaha

        Delete

    Ni dah basuh kaki ke belum?

    Ping your blog, website, or RSS feed for Free
    MyFreeCopyright.com Registered & Protected