Saturday, December 31, 2011

Dia Pengunjung Yang ke 5,000,000 dan Ekspedisi Gunung Mat Chinchang

Hai. Saya hidup lagi Big Grinjust so you to know. Pemalas beno nak update blog hang nih Cipina.

CameraKlik gambar untuk ke sumber asal.

Akak ni rasanya orang luar yang datang bercuti ke Langkawi tempoh hari. Tapi Tuhan bagi rezeki lebih kat dia hari tu bila dia p Cable Car dan menjadi pengunjung ke 5 juta

5 JUTA

5 JUTA

dan mendapat hadiah istimewa dari Panorama Langkawi Cable Car uols!

Akak ni dapat Ipad2 dan naik cable car percuma seumur hidup. Untunglahhhhhhhhhhhhhhhh. Patutlah hati ni meronta nak pegi naik cable car hari tu tapi tak jadi sebabbbb..takde sebab #oktipu

Hadiah telah disampaikan oleh Tan Sri Khalid Ramli, CEO of LADA – Lembaga Pembangunan Langkawi. (Welcome aboard Tan Sri)

Semenjak dibuka, belum sampai 10 kali rasanya saya naik cable car ni. Best weh naik walaupun awal – awal dulu gayat gila bila hampir – hampir nak sampai stesen gondola seolah – olah nak langgar dinding gunung. Cuak seh.

Ada satu cerita menarik pasal Cable Car ni.

Jom jadi model untuk video klip terbaru Yuna!

Dulu waktu saya bekerja di resort, saya sangat suka buat aktiviti luar. Jogging, mandi laut, join JPA3, dan salah satunya panjat gunung. (bajet kerap je panjat gunung padahal baru sekali)

Satu hari, out of boredom (kot) kawan saya ajak buat kerja gila.

Miah : Fina, jom kita panjat Gunung Mat Chincang

Saya : Eh, idea menarik. Jom.

Dipendekkan cerita, wild idea dari kawan saya tu menjadi jugak. Kami diiringi oleh Cikgu Nordin (Bomba) & Munsyi (JPA3). Kebetulan kawan saya ni mengenali diorang, jadinya ekspedisi jadi lagi senanglah proses perlaksanaanya.

Kami trekking 4 orang. Khidmat Cikgu Nordin diperlukan sebab dia agak familiar dengan trek untuk ke puncak gunung. Kami guna trek yang tak perlu panjat panjat jadi masa dapat dijimatkan kat situ.

Gunung Mat Chinchang adalah berketinggian 700 meter di atas paras laut. Perasan tak gunung ni terbentuk seakan – akan bentuk muka manusia dari tepi? Perasan tak?

Cerita pasal gunung ni ada kat sini.

Seriously, saya masih tak percaya yang saya berjaya mendaki gunung ni.

Kami mengambil masa selama 4 jam kalau tak silap untuk sampai ke puncak.

Bila dah sampai stesen pertama dan menikmati pemandangan lebih kurang, maka kami pun bersiap untuk pulang.

Kami turun melalui gondola. Malas dah nak turun ikut laluan tadi memandangkan time tu dah petang.

Sesampainya dibawah kami telah ditahan sebab tak ada kad pengunjung.

“Bang, tolong bagi kad pengunjung”

“Kami takdak kad tu. Kami trekking tadi naik pi atas”

“Ooh..kalau camtu, kena bayaq bang”

“Bayaq?” – sambil pandang kami 3 orang.

Bincang.

Sok sek sok sek sok sek..

“Dik, oleh sebab kami trekking naik pi atas pastu turun guna gondola, maknanya separuh saja lah kan kami kena bayaq?”

“Eh takleh camtu bang. Kena bayaq penuh”

“Masalahnya kami tak naik guna gondola, turun ja kami guna”

“Minta maaf bang, abang ada bagi surat dak kata abang nak trekking naik gunung?”

“Takdak lah pulak”

“Maknanya abang kena bayaq penuh la. Lagu tu la cerita dia”

Kwang kwang kwanggg..kena bayar penuh. lol.

Ini gondola.
Padan muka kami Hee hee

Tu la, len kali nak naik gunung, inform dulu. Ini tak, main reeeedah je. Kan dah kena bayar haha.

Tapi takpa. Sangat berbaloi okay. Bayangkan dapat tengok gondola lalu kat bawah kepala. Peh. Kagum.

Rasa macam nak naik lagi.

Apapun, tahniah kak Fauziah sebab menjadi orang yang ke 5 juta naik kereta kabel ni. Paling best part naik percuma seumur hidup tuuuuuuuuuuuuuuuu. Tahniah!

Psst..waktu saya daki gunung ni penggunaan kamera masih belum femes. Time tu era hp Sony Erricsson K750i tengah up. Walaupun ada henpon berkamera, tak pernah terpikior nak amek gambar. Asal berenti, minum air, asal berenti minum air. Tak ingat benda lain dah. Lagipun time tu era – era camwhoring tak fofuler lagik hehe.

P/s – Main station Cable Car ni terletak di Oriental Village. Oriental Village ni terletak bersebelahan dengan Berjaya Langkawi Beach & Spa Resort (drive ke dalam sikit akan jumpa) dan berdekatan juga dengan Air Terjun Telaga Tujuh (kami start trekking kat situ)

Link untuk sumber gambar, sila klik kat gambar – gambar tersebut. Makaseh.

Tengok aje? hee~

Monday, December 19, 2011

Cipina ni kan kalau bab–bab pc ke laptop keeee..

(This Cipina when it comes about pc or laptop..)

..cukup suka! walaoponnn taklah terer mana nye punnnn.
(..she like it so much! eventhough not very good at it
)

Hai!

Still figuring out how my 1 year old niece opened a command box which I was looking out for it’s setting for almost a year! How clever she is!

And how noob I am :okay:

Quite few times already I learned something new by a 'small kids accidentally pressed’ any button or combination of buttons.

Syasya, tunjuk Maklong sekali lagi button apa Syasya tekan boleh?  *pegang tgn rapat2 letak kat dada mcm Syaza slalu buat* Pleaseeee..*mata bersinar

Translate :

(Syasya please show me one more time what button you pressed? *hold both hand firmly and put on chest like Syaza always did* Pleaseeee..*Shining eyes)

P/s – Sekarang tak perlu lagi susah - susah nak tekan Fn + F5 untuk refresh desktop dan tak perlu lagi tekan Ctrl + R utk refresh browser! Thehee~


(Now there’s no need to make it hard having to press Fn + F5 for refreshing my desktop and no more need to press Ctrl + R for refreshing my browser! Thehee~)

P/s/s – Oh ya, laptop saya berjenama DeLL ye Red heart
(By the way, my laptop’s brand is DeLLRed heart)

Dell Inspiron N4030

 

//Update ;

I found the key! Its Window button + X Big Grin

Note : To read the content in English, please highlight this whole entry Smile

Tuesday, December 13, 2011

Cuti cuti ke Hatyai # 1

Hai, saya tak tahu kenapa saya takleh publish entri ni dari WLW sedangkan entri Giveaway Nisa Kay boleh je pun.

Mari teruskan ke cerita cuti saya. Trip ke Thailand ni rasanya last trip saya untuk tahun ni.

Trip ni boleh dikatakan best sebab walaupun perjalanan dari satu tempat ke satu tempat yang lain ada yang memakan masa sampai 2 jam, tapi perjalanannya sangat selesa.

Kawan – kawan yang join trip best. Bas dia best. Luas, colourful, TV sampai 3 ketul, ada tandas, dan yang paling penting sekali, tingkap cermin dia sampai ke bawah. Jadi, bila cermin luas, dapatlah tengok pemandangan kat luar dengan vision paling maksimum!

Oh ya, tempat shopping best dan terpaling best sekali adalah kami dijamu dengan makanan yang best-best!

Ini bas kami Open-mouthed smile

PB230801

Tapi, malangnya saya amek seat sebelah dalam, tak dapat snap2 gambar kat luar pastu dok pulak kat bahagian tengah bas. Terlindung dengan benda ni

PB230817-edit

 

Ni pulak view dari dalam..

PB230774Terhalang dek TV & dinding bas Sad smile

 

 

 

 

Tapi takpelah.

Nampak jugak view kann..

Jadi, pergi holiday kalau tak bawak kamera memang tak best. Kan? Tapi..

 

..kamera tu memang la bawak. Charger la pulak tak bawak. Dem. Sib baik dah charge sebelum pegi trip. Maka terpaksalah berjimat – jimat. Nak amek gambar pun terhad. Takleh ikut suka snap. UwaaCrying face

Perjalanan kami diguide oleh ejen dari Prasan World Tour Thailand. Tour guide dia best gila. Husin nama dia. Dulu pernah kerja kat Langkawi & boleh berbahasa melayu dengan fasih. Tak sunyi bas tu ada dia.

PB230769

Husin

PB230768

Husin ni suka ketawa. Cakap sikit ketawa.
Sebelum buat lawak dia ketawa dulu.

 

Di sepanjang trip kami diiringi oleh Mr Daniel, ejen dari Legend Admire Tours & Travel (Malaysia) & Mr. Prasan pemilik agensi Prasan World Tour itu sendiri.

Trip adalah selama 3 hari 2 malam. Pegi hari Khamis (24 Nov 2011) balik hari Sabtu (26 Nov 2011). Antara tempat – tempat yang kami kunjungi adalah Satun (of course lah, jeti kat situ), Pantai Samila, Songkhla, Pulau Kok Yo, Hatyai, Phatthalung, Floating Market & tak ingat dah mana tempat kami singgahSmile with tongue out

Stop dulu kat sini. Nanti saya sambung lagi di entri Cuti cuti ke Hatyai # 2 ye!

 

Bai!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected