Friday, July 8, 2011

Kisah Musa, Husin dan Pix. I hatechiu Husin.

Hai, selamat hari Jumaat. Ingat lagi pasal entri digi & maxis hari tu? Tengok kat gambar last sekali di entri tu.

Ya.

Pasal mouse saya yang tergunting dua kabelnya tu. Nama dia Musa, berjenama Logitech.

Musa hadir dalam hidup saya apabila ayah menemukan si comel Asus di dalam teksi van beliau peninggalan seorang hamba Allah dari Qatar. Boleh baca entri sepenuhnya di entri Macam mana saya dapat netbook ini part #1 & part #2.

mouse being cut_cable

Berbalik kepada kisah sedih Musa, orang yang bertanggungjawab tak lain tak bukan adalah budak yang curi cincin saya pada suatu masa dulu.

 

syabil

Ya..mat syabil (gelaran yg dia sendiri bagi) punya kerja. Sewaktu kejadian tu, saya kat bilik atas. Bila turun dari bilik mak cakap kabel Musa kena gunting(laptop time tu ada kat depan tv). Waktu kejadian tu, mat syabil datang dari bilik menjahit mak sambil pegang mouse dengan kabel usb yang dah terpotong dua tu macam orang tengah pegang ekor tikus meninggal.

Macam ni lebih kurang. Cuma dia dengan kedua – dua belah tangan.

Not talking

Maka tugas Musa digantikan oleh mouse free yang dapat waktu beli si Nerang (nama diberi on the spot waktu sedang menaip) hari tu.

mousedegil

Tapi performance dia sangat lah megecewakan. Nama dia Husin.

Sengal lah si Husin nih. Lain yang orang suruh buat. Lain yang dia buat. Kita tolak cursor naik ke atas, dia pegi ke bawah. Klik sekali, dia bagi triple klik. Jadi, bila mengomen kat blog orang, maka terhasillah komen berbaur spam macam ni ;

terlebihkomen

Sekali klik dia 3 mesej sedas keluar. Mesej yang sama.
Dem yu Husin.

Maka, terpaksa mencari pengganti si Husin ketegaq yang suka buat orang naik darah ni. Alan – alang dah si Nerang ni berwarna merah, maka haruslah mousenya pun berwarna seragam kannn. Dapat si comel ini dengan harga RM38. Nama dia Pix. Nama penuh dia Pixma. Keluaran Canon.

pixma_mouse

Performance dia okey la kalau nak dibandingkan dengan si Husin tu walaupun tak sebest si Musa. Tapi boleh diterima la..Musa walaupun saiz dia kecik berbanding Pix, tapi dia berat sikit dari Pix. Dan Musa adalah mouse jantan sebab dia tak perlukan pad lansung. Semua permukaan pun dia orait je dengar arahan. Kat atas table, atas buku, atas tilam, atas tikar buluh, atas peha (waktu darurat), kat mana – mana saja dia tak pernah tak dengar arahan.

Pix pula saya akan didik supaya menjadi mouse jantan (apakah?) supaya sentiasa mendengar cakap walaupun tanpa kehadiran si PAD. Ajar jadi independent sikit.

Husin? Toksah cakap lah. Ketegaq!

dead_mouse
RIP baby Musa Crying face

Like kalau anda rasa anda kacak & cun melecun

12 comments:

  1. wah, mouse pun ada name ye? macam hamster la pulak. haha.


    My latest entry : Perkara Yang Tak Pernah Terjadi Dalam Hidup, Hanya Dalam Filem

    ReplyDelete
  2. keh keh keh... macam macam laa hang..

    ReplyDelete
  3. @shaffique
    huhu..spontan je sy bagi waktu tengah taip entri ni ;p

    ReplyDelete
  4. @Aujinz

    terima kasih kat wifi pejabat kmarin dimana line dia excellent tapi takleh connect lansung..demmm

    ReplyDelete
  5. apesal comel sangat name mouse2 tu?? bhaha. hepi lak bila baca entri ni. ^__^

    ReplyDelete
  6. hahah. tengok blogger lain suma letak nama kat gadget masing - masing. tu yg nak letak jugak ;p

    am glad you enjoyed reading this :)

    ReplyDelete
  7. pasni pakai la mouse wireless plak.. best tau.. :)

    ReplyDelete
  8. @Heidi Shafiq
    aritu waktu beli ni ada jugak mouse wireless tapi sebab yang ni kaler merah tu yang rembat tu hehe

    ReplyDelete
  9. nama dia..hahaahah!cam best je letak nama camtu kan..

    ReplyDelete
  10. @4117798828205985336.0
    haha..masing masing pakat letak..ai pn nak jugak :P

    ReplyDelete
  11. ouhh mouse saya nama Nora Danish..tiap-tiap hari saya pegang-pegang, picit-picit dan guling-guling dengan dia hehehe

    ReplyDelete
  12. @Fitrihadi
    oit. apa ini picit picit guling guling-.-

    kemainnnnn..Nora Danishhhh hahah

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected