Wednesday, February 8, 2012

[Tutorial] Komen Facebook di Blog

Hai. Tutorial lagi! (dan macam biasa, tutorial untuk remind diri sendiri sebenarnya Tongue)
Tahu tak (tak tahu tak tahu), selama ni saya dok mencari – cari tutorial letak kotak komen Facebook di blog padahal rupa – rupanya ada kat salah satu blog tutorial yang saya follow ni haha.


Ada dua tiga tutorial yang saya follow, tapi tak jadi. Padahal rasanya semua step dah ikut. Ada yang kotak komen tak keluar lansung la, ada yang kotak komen keluar tapi kalau komen, kat semua entri komen keluar huhu. Komen kat entri lain, pegi entri lain, komen tu ada jugak. Ke saya follow instruction untuk kotak komen yang keseluruhan punya? 

Ntahlahhhh..Dah dah tak payah pening pening.

Tadi waktu singgah blog forblogger.net terserempak dengan tutorial ni. Senang saja rupa – rupanya haha!

So, jom ke tutorial dia.

(Step 1) Ini Kod FB Comment Box

Di bawah ada code FB Comment ini. Just copy untuk di letakkan ke dalam blog kejap lagi di Step 2
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'> <script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1'/> <div><fb:comments expr:href='data:post.url' expr:title='data:post.title' expr:xid='data:post.id' num_posts='1' width='600'/></div> <div style='background-color: #f2f2f2;border: solid 1px #cccccc; font-size:10px; padding:3px;width:100%;'/> </b:if>



(Step 2) Letak FB Comment Bawah Post Entry


Letak kod di atas di lokasi yang inginkan fb comment box tu muncul dalam blog. Sama ada di bawah post atau di atas comment default blogger. Caranya mudah je, cari code <data:post.body/> dan letakkan di bawahnya (jika ada 2 <data:post.body/> letakkan pada yang kedua sahaja agar tidak muncul di homepage blog).

Lepas preview dan kalau tak keluar apa – apa error, bolehlah Save..


..dan walla!


Ok. Sekarang dah boleh komen guna facebook korang!


Lai lai!


Sumber : forblogger

20 comments:

  1. ang guna short cut ka buat tutorial weih.. kah kah kah

    ReplyDelete
  2. hmmm..awat tak keluar pulak aih

    ReplyDelete
  3. dalam berjuta2 tutorial yg sy cuba, yg ni ja menjadi.. haha..
    terima kasih.. =)

    ReplyDelete
  4. Awak, kalau buat kotak komen facebook ni, kita memang tak dapat notification ye kalau orang komen kat entry kite?

    ReplyDelete
  5. tak keluar la... ada tiga post body tu camne?

    ReplyDelete
  6. Nak buat dah, tapi takut jadi makin lambat blog. huhu

    ReplyDelete
  7. yess!!jadi! tima kaceh manyokk2! ^3^

    ReplyDelete
  8. ala.. step ni skip ke? tak faham la.. ce terang step by step.. huhu

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected