Tuesday, March 6, 2012

Lukis vektor guna Microsoft Excel 2007

Hai,

Saya tak pandai Photoshop..Illustrator apatah lagi. Dan saya sangat suka (iri hati) bila tengok orang mendoodle serta bervektor.

Memandangkan saya ni jenis yang tak reti melukis doodle, makanya saya try lukis vektor. Acuan dah ada, tinggal nak ikut balik je la.

Nampak mudah, susah jugak rupanya. Tapi lepas praktis banyak – banyak kali (dan dalam kes saya sekerat – sekerat jalan) akhirnya, mahirlah sikit lukis tu huhu..

Thanks kepada Cik Nurdani sebab buat toturial. Baru saya tahu betapa kuasa Excel ini hebat rupanya. Bukan sekadar buat table, carta dan sebagainya, melukis vektor pun boleh!

Terer terer terer.

Tools yang digunakan dalam melukis vektor ni kebanyakannya kat dalam Shape.

vektor_shapetool

Saya guna Microsoft Excel 2007.

Waktu buat vektor ni, saya guna shape Curve, Oval & Freeform.

So, inilah hasil pertama vektor saya selepas beberapa kali fedup sebab tak menjadi.

v

v

v

v

v

v

v

v

Tadaa!

fina

Ok tak? BlushingTak kemas sangat tapi not bad lah kan Big Grin

Comparison dengan gambar asal.

fina_comparison

Ok la kan untuk orang baru hehe.

Oh, by the way, kat dunia realiti saya tak pernah make up dengan lipstik semerah itu dan berkanta lekap bagai. Itu semua hasil boring – boring kat Taaz.com. Kalau rasa nak mekap tapi tak pandai, pegi lah Taaz.com tu mekap diri sendiri. Dia guna alat mekap betul tau.

Bai.

P/s – Time saya jadi kreatif adalah waktu tengah betul – betul sedih. Thanks kat seseorang tu Striaght Face. Now it’s all over. Life has to move on anyway. *wipe tears.

24 comments:

  1. Perghhh.... terbaik. Brapa lama nak siap lukis tu?

    ReplyDelete
  2. @wmhafiz
    1 hari. Dari pagi sampai ke malam :p
    tapi selang - selang dengan keja lain la hehe..

    ReplyDelete
  3. peh awesome weh. bg la detailed tutorial sikit

    ReplyDelete
  4. @gamepoint amd
    uhuhu..saya pun ikut tutorial kat blog orang :p
    kalau dah terer dan rajin nanti mungkin saya buat. MUNGKIN. hehe..

    ReplyDelete
  5. Salam,
    Alhamdulillah, sorang lagi tersangkut pada Excel :) Hehehe
    Hasil yang sangat cantik ^__^

    ReplyDelete
  6. @khatgrafik

    salam kembali..
    baru berjinak - jinak..syukran syukran..

    ReplyDelete
  7. cube le belajo pakai flash. senang je. tapi nak warnekan bahagian2 muke tu yang susah. lagi senang kalau ade drawing tablet

    ReplyDelete
  8. @Ikan_Pari@@
    bagi lepas yang ni dulu. Insya-Allah kalau dah terer sikit, mungkin boleh explore skill guna medium lain pulak hehe

    ReplyDelete
  9. wah...hasil yang sangat cantik. tahniah. hehe

    ReplyDelete
  10. ohsem! pandai pilih tone warna... line pun kemas je

    ReplyDelete
  11. @nurdani

    huhu..terima kasih kat awak cikgu! :D

    ReplyDelete
  12. buat bayang2 tu camne eh ? yg dekat muke ngan tudung . dah pernah try , tapi tak ohsemm camni .. still gune curve and fill color ke ? kalaer tu warne ape untuk byg2 kulit ngan tudung ?

    ReplyDelete
  13. awesome la....good luck okeyh...maju lah art untuk negara


    ;)

    ReplyDelete
  14. @hanihyzaf

    Ha'ah saya guna curve ngn fill colour je. Bayang - bayang tudung saya amek warna coklat yg paling gelap pastu set transparency ke 87%. Bayang tudung tu saya amek kaler - kaler kat row warna hitam n main - main dengan transparency dia..

    ReplyDelete
  15. Huh....
    Aku mmg buta photoshop,edit2 bagai ni....

    Eh,ape cite ni?cer gosip2 sket ni.kemon la,i pon kwn u jgk kan....

    ReplyDelete
  16. @aza shafiza

    huhu..panjang ceritanya..huhu..sedih sedih sedih..

    ReplyDelete
  17. mesti sangat berpuas hati dgn hasilnya lepas hapir 1 hari siap.
    hebatlah.

    ReplyDelete
  18. @Denaihati

    saya sendiri pun tak sangka saya boleh buat ni huhu..

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected