Thursday, October 28, 2010

Cakap siang pandang – pandang..I’m sorry bos T_T

Perkara ni berlaku petang kelmarin. Time tu adalah time yang paling semangat buat setiap staff sepanjang 8 jam kat ofis; - time tengah siap – siap nak balik. Tak semena – mena dipanggil oleh abang senior suruh buka fail untul pelanggan baru. Urgent. Perlu disiapkan waktu tu jugak.

Terus rasa tak puas hati sebab proses bersedia untuk balik jadi terganggu. Saya yang ketika tu tengah gulung charger si comel terus bertindak menghempas charger tu ke meja..

..dengan perlahan. Kuat kang pecah pulak cermin kat atas meja tu. Tak pasal – pasal je kan kena bayar ganti rugi T_T

Sambil buat muka ish-orang-nak-balik-ni-tau-tak-jap-g-mak-nak-g-latihan-kawad-pulak-nak-pakai-skuter saya pegi la buat apa yang disuruh. Nasib baik Julia & Hafis belum balik lagi time tu. Dapat jugak meredakan keradangan di hati ni *bajet marah gila je ayat kann..

Sambil buat perkara yang disuruh iaitu menulis nombor fail dan maklumat pelanggan, mulut saya juga turut berkerja keras membebel. Sabar je la Si Julia dengan Hafis kena tahan telinga dengar ai membebel kann.

Tapi bebel – bebel pun depan diorang je la. Hehe. Tak sampai hati nak bebel abang senior. (Abang senior tengok muka ‘mak singa’ ai pun dia dh paham yang ai tak puas hati hehehe)

Nak dijadikan cerita..bebel punya bebel, terkeluar perkataan ni :-

“Apesal la aku tak berambos awal – awal tadi, *huruf P mana?? pot pet pot pet pot pet”..

..tanpa menyedari bos ada kat belakang T___T.
PA131491_copgetahLOVE
*rujuk huruf P di sini cop getah berhuruf untuk menulis no fail

Saya tak perasan bos ada kat belakang time tuNailbiting. Bila Julia cuit – cuit saya di lengan, saya dah faham signal fina-jangan-cakap-jangan-cakap-bos-kat-belakang dia tu..huhu..

Pastu saya dengar macam bunyi orang berjalan berlalu dari belakang..wuwuwu..tu mesti bos Sad
Lepas kejadian singkat tu, person in-charge bab – bab ini, Abang Ilyas pun datang menyelamatkan keadaan. Dengan suara memujuk :-

“Alahhh..ni takdak apa nih. Benda kecik ja ni. Meh sini nak buat”

tugas bertukar tangan dan kerja menjadi cepat dengan kepakaran Abang Ilyas melakukan tugas tersebut tanpa banyak cakap. Tadi dia p surau. Nasib baik dia tak balik terus.  Kalau tak..

Oke..

..saya rasa sangat bersalah walaupun tadi dengan penuh ego saya cakap kat Julia,
“Biar ah, tau tak mak saya dah lambat ni nak g kawad ni tengah tunggu saya balik nak guna skuter”

padahal ai pecut stengah jam pun tak sampai dari Kuah ke Kampung Baru Ulu Melaka tu T___T (poyo je kan letak nama penuh kampung ngan mukim-_-“)

Bossorry bos. Bukannya nak marahkan bos. Biasalah bos, orang tengah ‘bayar zakat’ macam saya ni emosi tak stabil sikit. Sori bos T__T. Ikhlas ni saya mintak maaf *bajet bos baca blog ni. poyo je an an an – Nabil Sifu & Tongga

Kalau bos baca ni (berharap bos baca tapi malu la pulak kalau bos baca nanti mesti bos pandang lain macam sebab kalau bercakap dengan bos nanti mesti bos bayangkan entri – entri ai kat blog ahadoi eh tapi kalau bos tak baca macam mana pulak nak kasitau bos yang saya rasa bersalah gila babas ni aihhh..) harap bos maafkanlah saya. Rasa bersalah sangat – sangat dah ni. 

Tapi kan bos, bos tak amek hati kan kan kan? Bos jangan kecik hati eh ngan saya. Nanti percutian bos kat Hatyai jadi tak best pulak kan kan kan? Kita kira 0 – 0 la ye bos ehehe..

Oh. Sebelum terlupa.
“Kepada semua staf MPLBP yang bertolak ke Hatyai, Thailand pada pagi tadi, saya ucapkan selamat jalan dan selamat kembali,
jangan dilupa cenderahati kami,
hari Ahad jumpa lagi
tata titi
P/s - Kadang – kadang, benda mudah yang sepatutnya dibuat dalam sekejap masa pun akan jadi lambat kalau tak tahu teknik yang betul kan? Sapa setuju?

15 comments:

  1. @Heidi Shafiq
    adeh. yu loike this? aish..

    ReplyDelete
  2. Boleh lak kau marah2 bos..nanti bos kau cerita kat blog dia.tajuk entri dia "kau bos ke aku bos?".haha

    ReplyDelete
  3. hahahaha...ngeng la mokcik nih...tp normal la kalau time nak balik tetiba kje bwat2 tumpang lalu...mmg berbakul la yer...bos mokcik musti paham lah...dia pon musti camtuh...hehehe....

    ReplyDelete
  4. setuju2.. benda senang mesti le buat kejap jea.. kata senang kan.. hehhe~ tp kalo xtau, tu yg jadi lambat..

    sama gak mcm belajar.. bila kita paham.. kita tau nk jawab apa, kejap jea bule jawab.. tp kalo xtau, tu yg jadi lambat.. duk terkial kial.. hikhik~

    ReplyDelete
  5. setuju... tp kalau tak ikhlas lagilah benda tu jadi terlalu lambat dan susahkan..

    ReplyDelete
  6. hehe...erkss. nasib baik boss x smash balik ek. nasib baik die just lalu je...haha

    haaa lenkali pandang² taw...hiks

    ReplyDelete
  7. Hang pi jer laa mintak maap kat dier..koh koh koh

    ReplyDelete
  8. @1149994436273309232.0
    hahah. tau takpa mokcik. harap2 bos ai paham. tunggu dia balik hatyai ni apa reaksi dia tengok muka geli ai ni T__T

    ReplyDelete
  9. @cik adza
    heee..betul betul.

    @Hanis Azla
    hahah...betollllllll...adeh. terasa ai :P

    @Redbloodsnow
    kak zie, dia bukan lalu. tp dia tunggu kat belakang saya time tu. lepas saya kuar ayat tu terus dia pegi T___T

    @Aujinz
    jin, ai malu :">

    ReplyDelete
  10. @fndrocka
    kalau bos ada blog, ai org pertama yg subscribe :P

    ReplyDelete
  11. kesian bos dia kena marah.. tapi marah la lagi hahah

    ReplyDelete
  12. @Syafrizal
    ahaha..tak berani dah T__T

    ReplyDelete
  13. setujuuu. kena ada teknik baru leh wat keje dgn cepat, gemilang dan terbilnag. hekhek

    ps: len kali make sure bos tade baru leh kutuk. ekeke

    ReplyDelete
  14. @julietdeorange
    betulll..teknik itu yg penting :P

    sesuai pulak dengan tagline blog ni :D

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected