Sunday, September 25, 2011

[Tutorial] Facebook Timeline. Scrapbook maya anda.

Hai, semua perkara lepas–lepas yang dilakukan di Facebook boleh anda lihat dengan mudah.

Saya dah aktifkan Buku Skrap Facebook a.k.a Facebook Timeline saya! Anda bila lagi?

fbtimeline1

fbtimeline

Walaupun katanya ianya akan mula bertransformasi pada Oktober ini,dan memandangkan saya terjumpa cara untuk tukar dengan lebih awal, maka saya pun buat lahh

Hasilnya agak menggerunkan ye. Sebab kita boleh selak balik kenangan dengan meng’scroll’ ke bawah dan walla! Kalau anda letak tarikh lahir, start dari lahir dia akan muncul.

Secara ringkasnya, Timeline ni seperti yang saya cakap diatas, fungsi dia dah macam scrapbook. Setiap aktiviti kita di Facebook lebih mudah dilihat tanpa perlu klik older post. Dia akan kumpul maklumat aktiviti korang mengikut tahun dan bulan. Let say, kalau ko nak tengok apa yang ko buat pada tahun 2009, ko pegi je klik kat tahun – tahun yang tersusun kat sebelah kanan profile ko tu then klik lah mana – mana ko suka. Memang terimbau memori.

PENTING!

Tapi sebelum tu korang kena verify akaun facebook korang dulu samada menggunakan nombor telefon bimbit ataupun kad kredit.

Klik sini untuk verify akaun korang menggunakan telefon bimbit.

Tutorial dibawah ni saya amek kat Mashable.

Mula – mula kat kotak carian tu, taip perkataan developer dan klik kat hasil carian yang pertama sekali keluar.

fbtimeline (2)

Nak memudahkan kerja, klik kat SINI untuk ke aplikasi developer.

1. Klik ‘Allow’

clip_image001

2. Pastu klik kat "Create New App" (terletak di penjuru kanan atas)

clip_image002

3. Letaklah nama apa pun. Tak kisah. Yang App Namespace tu semua tulis guna huruf kecik ye. Tick kat "I agree to the platform privacy policy." Pastu klik kat Continue dan isikan kotak Captcha.

clip_image003

4. Bila dah sah anda ini adalah manusia lepas letak Captcha, klik kat "Open Graph" di bahagian sebelah kiri (seperti yang ditunjukkan anak panah)

clip_image004

5. Kemudian, anda akan nampak seperti gambar di bawah. "Get Started with Open Graph" – isi apa saja tak kisah apa pun di dalam lapangan di bawah heading "start by defining one action than one object for your app." dan klik Get Started. (saya tiru balik apa yg dia tulis kat gambar) – sila rujuk gambar.

clip_image005

6. Kat sini jangan buat apa2 selain klik "Save Changes and Next." Lakukan perkara yang sama pada skrin seterusnya.

clip_image006

7. Anda akan dibawa skrin seperti gambar di bawah. Tunggu beberapa minit dan sila masuk ke facebook anda.

clip_image007

8. Bila dah p ke homepage Facebook anda, anda akan nampak mesej seperti di bawah. Success! Kik Get It Now, dannnn welkam to the clubb!

clip_image008

Buat masa ni, timeline hanya boleh dilihat oleh sesama individu yang dah tukar ke Timeline juga. Bagi yang masih belum tukar, anda tak akan nampak sampailah 1 Oktober 2011 ni Big Grin

Selamat mencoba!

Entri ni ditaip kalut – kalut tanpa disemak penggunaan bahasa apatah lagi betul salah ejaannya. Kalau anda ikut tutorial ni dan ada masalah, itu bukan urusan saya sila tinggalkan komen di bawah/PM saya di FB ataupun poskan di Cipina.

Makasih.

Off to toilet.. Zzup!

// Update //

Mungkin ada antara anda yang mencuba masih belum bersedia untuk bertukar. Jangan risau. Ini penyelesaiannya.

Pegi balik ke app developer tadi di sini dan klik kat ‘Edit Open Graph’ (di sebelah kanan)

Kemudian, klik ‘Delete App’ (sebelah kiri bawah sekali)

Klik Confirm dannnn..

Tada! Kembali ke asal!

KOMEN DISINI

Sumber :

Facebook Timeline

Mashable

qamarullah.blogspot

 

8 comments:

  1. umie dah try thank you ^O^ umie ingat takde kotak komen tadi huhu

    ReplyDelete
  2. @Umie Artoqiemie
    ahaha..ada je..

    welkam tu de klab yeeee :D

    ReplyDelete
  3. nice tutorial. Makasih! Rasa macam nak create je satu kali...

    ReplyDelete
  4. malas aa nak create.. nanti dia trensfom sendiri kannn.. koh koh koh

    ReplyDelete
  5. @Aujinz
    ha'ah..kalau tak esok dia transform, lusa. kalau tak lusa, tulat..kalau tak tulat, sehari lepas tulat ;P

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected