Friday, January 27, 2012

Emak dan Mesin Jahit


Hai, 
Saya tulis guna blogger punya editor. Macam taip surat pulak hewhewhew. Selalu guna Windows Live Writer. So, feeling dia lain sikit.

Warning : Entri ini agak panjang. Kalau baca sampai habis, anda adalah seorang jelita dan hemsem yang tak dapat disangkal lagi. Kat bawah sekali ada ucapan best kat korang.

Saya ada buat satu projek best

Jahit baju sendiri hewhewhew. Eleh tu je ke yang kau kata best Cipina?

Dah siap. Hewhewhew.
Dah pakai dah pun hari sepupu tunang Isnin lepas hewhehew apa gedik dok hewhewhew dari tadi kau ni Cipina.

Lepas dah siap baju, mak soh jahitkan tudung tingkap (langsir) pulak.


Bahasa Utara pure okek haha

Mak saya adalah seorang tukang jahit yang berstatus surirumah. Disebabkan awal berkahwin dengan ayah dulu ayah tak benarkan mak bekerja diluar, mak ambil inisatif untuk membantu ayah dapatkan duit lebih dengan menjahit.

Berkat mak menjahit, dapatlah membantu ayah. Mak sangat berdedikasi. Tiap sesuatu perkara yang mak buat, mak akan buat betul betul. Tak pernah buat sekerat jalan. Macam tu jugak menjahit.  Mak belajar menjahit gaya pos. Belajar sampailah terer dan cikgu mak hanyalah buku yang diberi.

Sikit - sikit mak menjahit sampailah terer dan ambil upah. Alhamdulillah, berkat duit menjahit tu mak dapat tambah koleksi mesin jahit dia.

Semua tu dengan duit mak sendiri. Bukan dari bantuan sesiapa. Bukan bantuan dari mana - mana badan politik, NGO mahupun orang persendirian. SEMUA HASIL TITIK PELUH MAK SENDIRI *tetiba emo. Emo bersebab sebenarnya heheh. Tapi takyah la cerita kat sini. Nanti orang kata kita ni sembang politik pulak eh eh terbagi hint pulak :P



Sekarang ni, mak ada 5 mesin jahit hasil duit sendiri. 2 mesin jahit industri, 1 mesin jahit tepi industri, 1 mesin jahit portable, 1 mesin jahit tepi portable

Oh ya, dan 1 mesin jahit industri yang dapat baru - baru ni oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat (KPWKM). Ribuan terima kasih untuk sumbangan itu. Kepada KPWKM & juga orang tengah yang mana sumbangan disalurkan melalui pihak mereka.


Sudah jadi tempat lepak kegemaran sekarang :P 


Mesin jahit tepi portable (kiri) & mesin jahit tepi industri (kanan)
Dua - dua jenama Singer


Mesin jahit jenama Furim


Jenama Singer


Jenama Gemsy (KPWKM bagi)
TQsomuch KPWKM


Produk - produk kesihatan & kecantikan. Duit sampingan.

Hasil dari dari menjahit tu jugak, mak berjaya menghasilkan murid - murid yang 2 3 orang dah boleh bukak kedai sendiri, murid - murid yang kalau tak bukak kedai pun dapat ambil upah sikit - sikit kat kampung. Dapat jugak tambah ekonomi keluarga kan? Mak tak ambik bayaran dari murid - muridnya. Sebab mak kata, nak mengajar kena ikhlas. Tapi tetap jugak students bagi duit. Caranya? Bagi duit raya time Aidilfitri. Takkan nak tolak duit raya kan? Tak sopan tu. No no no. 

Cumanya, mak takleh mengajar ramai - ramai sekaligus. Mak kalau time mengajar, mak kena fokus kat sorang - sorang murid tu. Lagi satu, mak jugak tukang jahit, kalau asek dok tumpu kat student je bila masa nak menjahit woi baju satu lemari tuuuu nak siapkan. 

--**--**--**--**--**--**--**--**--**--**--**--

Sejujurnya saya tak pernah minat menjahit lansung. Dua orang adik saya minat menjahit sampaikan boleh jahit baju sendiri (adik perempuan) & tolong mak jahit tepi & jahit baju kurung budak (adik lelaki). Saya? nak dekat dengan mesin jahit pun takmau. Heh. Sombong betul kau.

Takpe, mak kan ada. Nak buat baju baru, beli kain, bagilah kat mak. Apa susah?

Tapi, itu dulu..waktu tak bijak berfikir lagi. Sekarang tak lagi :D

Eh tapi kan, dalam tak minat menjahit tu, waktu Form 2, saya berhasil jahit baju sendiri hewhewhew dia buat pulak dahhh. Tapi semata - mata jahit jelah. Ukur, buat dasar, potong kain semua mak buat hehe.

Jahit pun tunggang langgang. Hiruk pikuk haha.

Tapi bila dah besar ni  baru nampak kelebihannya reti menjahit ni. Reti. Bukan pandai. Reti lain, pandai lain.

Yelah. Sampai bila nak harapkan mak kan? Nanti kahwin suami dah tak payah pening - pening kepala lagi dah nak keluarkan duit upah buat baju. Upah buat baju sekarang dah mahal. Tambah - tambah tempah kat kedai. Kalau tempah kat rumah orang tu boleh la lagi kan.

Kot - kot la nanti kahwin suami tak bagi keja ke, boleh la amek upah menjahit.  #berangannnnnnnnnnnn Dapat jugak duit poket nak shopping - shopping. Duit poket bulan - bulan pun dapat abang bagi, duit kerja sendiri pun dapat. Well, duit suami duit isteri juga, duit isteri, duit isteri sorang ya  hewhewhew guraugurau je ye #bakalsuami.

Oh lupa nak tunjuk hasil kerja tangan sendiri. 100% buat sendiri taww..

Ukur Buat dasar Potong kain Jahit tepi Jahit sampai jadi baju Jahit sembat tangan Jahit karipap eh ke mata lalat kat leher Jahit butang dengan cangkuk semua buat sendiri! Woh satu napas!


Sebelah kiri sepupu, ai yang sebelah kanan. Chantek khenn baju aiii :D
Paksu ai cakap corak baju macam nenek - nenek=.=

Eh, kau baca sampai habisssss? Ya Allahhhh rajinnya kau baca ahkak membebel. Terima kasihlah. Sayang  kau lebih.

Ucapan : Terima kasih baca sampai habis. Memuah. Best tak dapat memuah dari ahkak? Tak best ke? Tak best? Ada ahkak kesah.

Nak gi sambung jahit langsir.

Bai.

20 comments:

  1. ibu kite menjahit gak.. tpi tak mau amek upah..sbb die nk spend time tok fmily bnyk..amek tmphan kdang2 bz

    ReplyDelete
  2. @Cik Yatt

    mak sy jenis yang tak reti duduk kalau takde keja. so, dia akan pastikan dia sibuk. menjahit la, menoreh la haha

    ReplyDelete
  3. Entri hang mne pnh aku x baca smpai abes.mst abes punye.hahahaaa...

    Eh,mak aku pon pndai jahit plak.aku baru je sebulan 2 ni berangan nk blajar menjahit.xtau mne dtg aura tu,pd hal dlu pon aku tolak tepi je bab2 menjahit ni.da byk kli aku ckp ngn mak aku nk blaja,tp mak aku kta kain pon xbli lg,nk menjahit ape nye.huhuuu...niat asal aku nk blaja bkn pe,nk buat bisnes bru,jual bju raya.amacam?kite jd share partner nk?heheeeee

    ReplyDelete
  4. @aza shafiza

    hahah..tulahhh..minat tu dtg tetiba je. saya ni ha, siap satu baju dah berangan nak bukak butik online hahaha boleh gitu?

    btw, tenkiu baca sampai habis. sayang lebih lah!

    ReplyDelete
  5. mesin jait tu pakai motor ka? olooo.. dah moden dah..

    ReplyDelete
  6. kalau camtu mesin jahitnya,saya rela menjahit hari2 haha..minat gak jahit2 nih.syok kan dpt pakai bju buat sendiri? hehe..

    ReplyDelete
  7. @zOeY zAu YaH

    Syok! Tambah - tambah sekali buat ja dah menjadi tanpa tetas - tetas banyak kali :P

    ReplyDelete
  8. Haha...pina,sme la...aku pon dok berangan nak bukak butik online.ni aku nak cari kain,pastu nak nak cari tukang jahit yg amek tempah jahit pukal ni.huhuuu

    ReplyDelete
  9. @aza shafiza

    haha..mcm sesuai je matlamat kita mehehehe

    ReplyDelete
  10. Teringatkan kisah filem Labu Labi yg mana Hj Bakhil membebel pasal si Manisah menjahit tengah malam buta.." Apa saja si Manisah tu,sekejap..gedek,gedek..gedek..gedek..LOL.

    ReplyDelete
  11. @Langkawi Ink.Com

    Hahah. Bunyi paling familiar kat rumah yang ada mesin jahit kaki butterfly :P

    Tu dulu. Skarang semua dah pakai yg mesin dah hoho

    ReplyDelete
  12. best story ni..very down to earth. Puji tew! Saya ni harap je perempuan...tapi, jahit bahagian terkoyak pun tak reti. Sekarang , reti lah.. jadilah kan...ye tak? ke tak?

    ReplyDelete
  13. @LilyNrman

    Saya punnn..entah mcm mana boleh datang minat menjahitnya tu pn tahula..

    ReplyDelete
  14. askm. menjahit industri dirumah yg sangat berpotensi.

    ReplyDelete
  15. Cik fina fento.. Mohon pertolongan..mak sy ade mesin gemsy yg sme tp ade masalah tapak jarum tue xboleh hold up utk letak baju jhitan.. Mcm mane ye. Mak sy tye sy mlm td..pusing2 xtau mane..mesin baru..xberani nk godek byk2..

    ReplyDelete
  16. @Internet
    yang tu saya balik karang saya tanya mak saya kenapa jadi camtu ye hehe..

    ReplyDelete
  17. Location kat Langkawi tu kat mana? Ingat nak hantar jahit tepi tudung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kg. Baru. Sebelah kedai yang jual ayam beku. Sebelah rumah ada rumah dalam pembinaan.

      Delete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected