Wednesday, January 25, 2012

[Tutorial] Letak Butang LIKE & SEND Facebook di Blog


Hai,

Ini sebagai tutorial untuk diri sendiri kalau – kalau rasa nak tukar template blog nanti.

Tutorial ni saya dapat dari blog Coretanhidupku dan saya modified sikit.


Jom.

Kodnya

<!-- Facebook Like+Send button Start --><b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'><div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'></script><fb:like expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450' colorscheme='light'></fb:like></div></b:if><!-- Facebook Like+Send button End -->




Kalau nak letak di bawah tajuk entri :

  1. Cari kod <div class='post-header-line-1'/>

  2. Pastekan kod yang diberi dibawahnya.

  3. Preview

  4. Kalau tak keluar apa – apa error, Save.

Kalau nak letak di bawah entri :

  1. Cari kod <data:post.body/>

  2. Pastekan di bawahnya

  3. Preview

  4. Kalau tak keluar apa – apa error, Save.

7 comments:

  1. gulp ! butang send boleh letak kat blogger eh? tak pernah tau. ;) thanks

    ReplyDelete
  2. @Wan Ahmad Nabil gulp, ini guna blogger punya template ke? nice betul ;D

    ReplyDelete
  3. @Wan Ahmad Nabil
    kotak komen ke maksudnya? yang ni ikut tutorial kat maribinablog hehe

    ReplyDelete
  4. @Redbloodsnow
    saya suka!
    tapi selalu tak kena kalau buat :P

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected