Wednesday, January 18, 2012

Lepas 5 tahun pegang lesen kereta..

Haiiii! *eksaited (eksaited tu minggu lepas punya)

Hari Selasa minggu lepas balik dari kerja, hujan renyai – renyai. Terus tiba – tiba terfikir ;-

“Alangkah bestnya kalau aku boleh pandu kereta”

Sampai rumah terus ajak adik lelaki saya ajarkan. Saya ni, kalau niat nak buat sesuatu kena buat terus takleh tangguh – tangguh. Kalau tak, alamatnya samada niat tu tak tertunai atau lambat nak ditunaikan Feeling beat up

Macam kes belajar bawak kereta ni lah. Dari tahun lepas dok berazam nak bawak kereta. Tahun ni baru tertunai. Kes suka bertangguh lah tu.

Dapat lesen dah 5 – 6 tahun dah. Haiye.

So, adik saya bersetuju nak ajarkan. Mula – mula adik saya bawak dari rumah sampai ke dekat nak sampai hujung kampung. Then saya ambik alih drive.

Then the journey begin.

Ingatkan susah bawak kereta auto, rupa – rupanya, pejam mata pom boley uols. Best gila perasaan tu sebab first time selepas kali terakhir (5 – 6 tahun dulu) dulu pegang stereng dah macam orang bawak kereta 2 3 tahun hehe.

Bawak takde masalah, cuma part nak belok tu je yang kena improve Smile with tongue out

Ada yang terbabas nak masuk jalan sebelah, ada yang hampir masuk longkang pun ada haha. Takpa, takpa. Masih boleh diperbaiki.

Route.

bawakkereta_peta

Part paling genting waktu nak belok kat dalam kawasan bulatan tu. Kat Titi Changwang tu, selalu sangat terjadi kemalangan. Kes pemandu tak nampak pemandu lain waktu membelok sebab ada dinding divider (kot) yang agak tinggi. So, orang tak nampak. Kawan saya dulu pernah eksiden kat situ. Ada yang patah kaki, ada yang meninggal (Al-Fatihah buat allahyarham Razif) dan kalau bernasib baik, cedera ringan.

Kat situ saya terover pulas stereng kereta sampai masuk ke lane sebelah kanan huhu. Sib baik van teksi kat belakang tu belok. Kalau jalan terus, mau aku kena hon kuat – kuat Smile with tongue out

Bila dah sampai kat rumah, pulas stereng dengan pulasan paling minima takut jadi macam tadi. Sikit lagi tayar nak masuk longkang sebab belok tak lepas. Sib baik adik saya sempat tarik stereng. Kalau tak, selamatlah sebelah tayar kereta masuk longkang hehe. Mak cuak seround sebab dia nampak saya belok tak lepas dari dalam rumah.

Overall, kira ok la. Not bad. Tak kekok walaupun first time bawak kereta auto kat jalan raya. Jangan main – main tau. Ada orang tak reti bawak kereta auto walaupun dah try banyak kali ok.

Balik rumah, terus up status ni Smile with tongue out

bawakkereta

Gedik betul.

12 comments:

  1. first time bwk kete, langgar tembok masa nk reverse. kemek bumper...huhuhhu

    ReplyDelete
  2. selamat memandu. hati2 bawa kereta ok. hehe

    ReplyDelete
  3. Hoyeahhh.....pasni kite xpayah rempit.kita main drift plak kt lgkawi....!!!

    ReplyDelete
  4. kalau lama x drive pastu tetiba drive best kan? hihi..

    ReplyDelete
  5. wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

    ReplyDelete
  6. kite pon suke drive..hehe..tpi rmai yg tgor jngn bwak laju2..+_+

    ReplyDelete
  7. @[k]o{q}i[n]

    #berdoa supaya tak langgar apa2 dalam tempoh belajar ni huhu

    ReplyDelete
  8. @aza shafiza

    yayyy..pasni boleh la shopping sakan sebab ruang letak barang dah besarrrrrrrrrrrrrrr :D

    ReplyDelete
  9. @Cik Yatt
    hahah. ni mesti suka bawak keta laju2 ni :P

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected