Wednesday, May 5, 2010

Penipuan telefon bimbit di China dah tersebar ke Malaysia

Salam,
Saya dapat ni dari mesej kat facebook. Sekadar berkongsi.. 

Salah satu teknik penipuan di China dan telah berlaku di malaysia. Terdapat berbagai kategori handphone di China (original, good copy, bad copy and handphone besi).
Seorang kawan businesman handphone (Cina Malaysia) tertipu dengan pembekal di sana. Beliau membeli iPhone good copy 1 kontena, tapi half of kontena datang hanphone besi ....
Luaran nampak cantik dan berat pun sama dengan yg original, tapi dalamnya hanya ada besi.
Yg ada besi kat dalam tu...langsung tak leh guna. Masa dia tunjuk kat kita yg betul, bila kita beli, dia tukar la, ambil yg baru, konon nya la. Kes ni byk juga jadi kat malaysia terutama masa "handphone carnival". Ramai dah yg terkena. Toke cina tu cakap dia terpaksa tipu kita semula untuk cover dia punya loses.
Ada few people dah kena masa "handphone carnival" kat jalan jelatek setiawangsa few weeks ago. Dia jual handphone ni masa last day carnival, buy 1 free 1 (rm300 only). So, dinasihatkan jgn beli apa-apa handphone di karnival jalanan, belilah di kedai handphone biasa.




43 comments:

  1. memang kena hati2 bila beli telefon kan.... takut tertipu...

    ReplyDelete
  2. kalau nak beli telefon.. selalu bawa yang memang gila hpone.. deme tu boleh kira pakarlah juga

    ReplyDelete
  3. @Sharinginfoz
    itu la..kalo beli kat kedai, biar org kedai sakit hati sebab kita tanya banyak..asalkan puas hati n risiko nak kena tipu tu kurang..sbb bila kita tanya banyak, peluang utk dia kantoi menipu jadi tinggi :P

    ReplyDelete
  4. oooo..ini bahaya..silap beli, time ngah charge, boley meletops kat kepala..nanya je nnt...

    ReplyDelete
  5. skang ni byk btul hp china..nmpk yg murah2 tu komfem dari china..kdg2 ada bhaya guna hp ciplak ni...huhu

    ReplyDelete
  6. @cik aiLebiu
    adik pernah beli hp buatan china ni..guna 3 bulan je dh rosak

    ReplyDelete
  7. skang ni mende yng paling akak rimas ialah telefon bimbit..sape nk hp sony akak,sila angkat kening,hhehehe

    ReplyDelete
  8. @Mimie.Candy Cane
    kak mimie..SE?? dah angkat dah ni :> :> :> :>

    ReplyDelete
  9. oh cm ni plk..pergh agak2 le klo nk tipu customer tu..hehehe

    ReplyDelete
  10. @bdk_SkemA
    nak cover balik kerugian katanya..lebih baik berhati-hati..

    ReplyDelete
  11. memang saya ada iphone cap negara cina..subjek macam iphone...harga rm600 memang berbaloi2 hehehe tapi kualiti kurang ler

    ReplyDelete
  12. fuh, memang kena hati2 ni.patut la jual murah gile

    ReplyDelete
  13. @rizputra7
    kurang? kurang macam mana riz?

    ReplyDelete
  14. @serol
    tulah pasal..siap beli satu free satu lagi..

    ReplyDelete
  15. masa tgk karnival seumpama tu aku gelakkan aje kat sape2 yg beli sebab dah terang2 bende tu bukan iphone...boo

    ReplyDelete
  16. SE?..

    sedang mengangkat kening dengan bersungguh sungguh... huhuhu

    ReplyDelete
  17. @ARC™
    tu lah..mudah sangat terpedaya..haih

    ReplyDelete
  18. @1781563438582186569.0
    ahahah..nak jugak dia :))

    ReplyDelete
  19. pakai public phone. kompom ori ok! ahahha

    ReplyDelete
  20. @enjelinajolipit
    gahah..jap jap nak bayangkan cmana cik jelina bergayut-gayutan dengan pitt sambil guling2 atas katil guna public phone :))

    ReplyDelete
  21. oh sekarang ni yg bleh percaya kedai telefon a..kalau karnival atau tepi jalan tu macam tipu je..dlm paper pun ada iklan jualan hp murah gila2..macam takleh caya je


    Jom Join Contest: Bila Blogger Bercuti!

    ReplyDelete
  22. @FITRIHADI
    begitulah nampaknya.. :P

    ReplyDelete
  23. betul tu.. jangan beli di karnival... ade sebab..



    komen entry saye pulak..k.. hikhik.. klik kuat-kuat kat sini >>APAKAH PUNCA U ALL KETAGIH BERBLOGGING?



    ReplyDelete
  24. @AiZ
    sebab produk dorg suma selam selam punya..hahaha..

    dah komen dh pun :P

    ReplyDelete
  25. @7878152551441681651.0
    haa..kalau tak...

    ReplyDelete
  26. ish.... bahayanya. jangan tertipu dah la...

    ReplyDelete
  27. @Amir
    beringat sebelum kena..sharing kan seksi..eh? :P

    ReplyDelete
  28. betul tu
    hari tu ada gak carnival hp kat sini
    murah semacam
    sah sah tipu

    With Love,
    HazzySuperb

    ReplyDelete
  29. @Hazzy Ishak
    Tp tu la org kita..suka sangat terpengaruh..

    ReplyDelete
  30. tu yang bhaya tu. So hati-hati masa beli handphone. cek dulu berfungsi ke tak. lagi satu jangan percaya buatan china.

    ReplyDelete
  31. @Kyuubi_85
    tu lah..lain kali kalo nak beli hp murah..amek yg org kedai tu tunjuk..hehe..sbb mesti dia tunjuk hp yg elok n berfungsi kan..

    ReplyDelete
  32. aku sayang nak beli hp mahal2, x kebal macam hp murah aku. jatuh tingkat 2 pun rilek je..

    ReplyDelete
  33. @ParkAir
    Tu la, lagi canggih hp lagi senang nak rosak..tak tahan macam yang lama punya..

    ReplyDelete
  34. ade kawn penah beli henset kat karnival tepi jalan bulan lepas.. tak sampai seminggu dah macam2 ragam henset baru tu.. dah la beli harga rm500.. baik beli yg kat kedai, senang kalau ade rosak ape2 leh pegi kedai je trus.

    p/s: tak kn beli henpon tepi jalan ni..hehe:)

    ReplyDelete
  35. @MrSup
    Baik hati-hati lepas ni.

    ReplyDelete
  36. camne nak tau hp yg kite beli tu besi ke x ek?

    ReplyDelete
  37. Maklumat yg sangat menarik, thanks, friends

    http://wwww.aleacorp.com/?ref=yieco

    http://www.eNumCALL.com/yieco

    ReplyDelete
  38. ni ad 1 penipu kt mudah.my
    no telefon:0176894589
    :0162009969
    ni alamat dy : no 411,blok 65 seksyen 24 40300 shah alam
    ni link dy : mudah.my/007-kkk

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected