Wednesday, June 16, 2010

Suka tulis lirik? Suka compose lagu? Nak jadi Pengarah Muzik? Memperkenalkan Keynote audition oleh Astro oh wow!

Wowww..tajuk aje dah dua baris.

Ni. Saya baru tahu ni. Keynote Audition. Satu lagi rancangan realiti tv yang diperkenalkan oleh Astro. Kali ni diorang mencari dan mencungkil bakat komposer muzik, penulis lirik dan pengarah muzik.

Ini baru best. Baru boleh layan. Asyik program nyanyi - nyanyi je. Audition, dapat masuk then terkeluar, dapat kontrak setahun dua lepas tu sunyi terus. Cuma yang betul – betul komited je boleh survive. Yang lain?

Back to the future topic, Pengacara Keynote Audition adalah Farish Aziz yang macam comel la pulak tengok, manakala juri tetapnya adalah Ajai yang kalau korang tak kenal memang la kan btw tahniah dapat babyyyy oke itu dua bulan lepas punya(-.-“), Aidit Alfian yang saya sangat suka lagu – lagu ciptaan dia dan Amin Hussen oke yang ni saya baru kenal malam ni dan satu juri jemputan untuk setiap minggu. Minggu ni punya juri jemputan yang saya nampak tadi ada Kudsia Kahar dan Zainal Abidin. Dan juga ada artis jemputan tau. Untuk episod pertama ni ada OMG Didie Alias yang macam anak dara memberontak! Rock abis la makcikkkk..Steady dan cargas dengan style rambut baru dia tu. No wonder la boleh kawen dengan lelaki lebih muda. Aktif bertenaga gituSmugSmug

Episod ni baru episod pertama so tak boleh nak expect apa – apa lagi. Menurut pandangan saya yang tak pandai sangat dalam bidang muzik ni ramai juga yang berbakat rupanya dalam bidang ini. Kenapalah tak dibuat dari dulu lagi program ni. Worth to watch. Sedap – sedap juga lagu dan melodi yang diorang cipta. Apatah lagi tempat audition siri pertama ini diadakan di Lim Kok Wing University of Crerative Technology. Boleh agak la kan kualiti lagu dan melodi yang diorang cipta.

Kesemua lagu adalah yang direka sendiri well dah nama pun nak mencari komposer, penulis lirik dan pengarah muzik kannnn. So, yang tak berapa nak berbakat tu, tak payah buang masa pegi audition tu ye. Eehhhh..bukan saya cakap aa..Farish Aziz yang cakap lebih kurang macam tu oke.

Yang bestnya, ada satu peserta tu main instrumen keyboard. Dia dendangkan lagu yang sangat nice. Ajai cakap macam lagu untuk Master Collection. Macam yang didendangkan kat hotel dengan piano tuu. Sejuuuuk je halwa telinga mendengar. Kalau tak pernah dengar macam mana lagu yang selalu didendangkan kat hotel dengan piano tu, pergi cari kat Youtube.

Berbalik kepada peserta tadi, dia nyanyi lagu rekaan sendiri tajuk Uda dan Dara kalau tak silap. Sangat klasik oke lagu dia. Lagu untuk pengantin baru rasanya sebab some of lyrics dia ada sebut pasal malam pertama ke apantah dan terus berangan sekejap nanti kat majlis kawen nak dinyanyikan lagu yang macam tu khas untuk acara perkahwinan saya sorang saja boleh?Batting EyelashesBatting EyelashesRaised Eyebrow

Ehhh, tak boleh tak boleh..kalau buat majlis dengan lagu – lagu nanti Haji Sofi tak sempat sampai ke pintu pagar, dia dah kona beskal patah balik ke rumah. Pernah jadi tau. Bayangkan kalau kita tuan rumah lepas tu tetamu buat macam tu. Mesti malu kan? Dia orang alim dan dia tak suka majlis – majlis yang ada lagu – lagu segala bagai ni memandangkan Haji Sofi ni orang terkenal dan sangat dihormati kat sini dan seharusnya beliau adalah salah seorang VIP dalam list jemputan ke majlis perkahwinan saya nanti eh dah melalut pasal kahwin pulak Tongue

Jadi, minggu depan mesti stay kat depan tv tune ke Astro Ria channel 104 yang time iklan tu sound dia kuat gila eh banyak komplen la kau Fina Fento oi, pukul 10.30 malam pada setiap hari Selasa malam Rabu. Itupun kalau tak berebut dengan ayah and adik Syafiq (_ _”). Ayah dengan sports channel dia and Syafiq dengan channel Astro Ceria dia. Itu pun ada hati nak soh tambah Cartoon Network. Kalau subscribe channel tu orang lain orang lain tak boleh tumpang la jawabnya. Ni tak termasuk adik Syabil lagi dengan Ma-uu (Hagemaru) and Etomen (Ultraman) dia tu.

Pic4602 Ahh..dan dan rindu Syabil dengan SyafiqSadCrying

Klik untuk pegi teros ke fan page Facebook dia. Klik aje, dia terus pegi ke tab baru..

Keynote Audition

Oke, dadaaaaaWave*bukan dada yang chest atau breast tu oke >.<”

P/s – Saya suka iklan Berbudi Bahasa Amalan Kita yang Pak Nil jadi doorman hotel kat Astro tu. Simple dan selamba. Tak la skema macam sesetengah iklan tv yang lain tu. Dah tu bawak watak karakter keras gila see kau komplen lagiFeeling beat up

P/s/s – Banyak gila perkataan ‘yang’ dalam entri ni sila hisab sekarang.

11 comments:

  1. wah, pttlah lately akak rase mo tulis lirik jek..rupenyer ade jugak eh program camni..wow, menarik...tertarik tp akak tk pandai :p wakaka

    adik fento, ade masalah la skit.. mo ty tp malu :">

    ReplyDelete
  2. @MiszNoRuL
    kakak, sori ye tadi tak pasan ada komen :D

    ReplyDelete
  3. @MiszNoRuL
    alaaa..cakap la..malu malu pulak dia :-j saya tak ngorat lah :-j :O:O :D

    ReplyDelete
  4. bagus lagi dr asik nak buat program reliti nyanyi jek..

    ReplyDelete
  5. best sngat kan?..tgok bakat kat malaysia ni masih ramai

    ReplyDelete
  6. @helena's
    ntahnya...naik muak je bila keluar tv banyak sangat rancangan konsep yang sama..

    ReplyDelete
  7. @q-nizam
    ha'ah..tak sangka..moga lepas ni industri muzik kat malaysia ni berubah sikit..

    ReplyDelete
  8. Lim Kok Weng?
    weng sungguh laaa dak tomato nie..
    miahahahha..


    Lim Kok Wing laa...keh keh keh..
    membebel pasal kawen kah?..
    wakakaka

    ReplyDelete
  9. @Aujinz↲Hahah! Xpasan.↲Awat,xleh ka cek cita pasai kawen :-?

    ReplyDelete
  10. @Fina Fento
    erk, camni rupanya bila reply guna henpong :-s

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected