Sunday, July 4, 2010

INI MENDATANGKAN MARAH!

Nampak tak nampak tak tajuk huruf besar kat atas?! Tak nampak?? Rabun silau Waiting

Well actually tak lah marah sangat. Tapi marah la jugak eh apa ni sekejap marah sekejap tak.Feeling beat up

Takde ni haaa..tengahari tadi, pegi makan ngn Julia. Kitorang kuar makan lambat sket. Takpelah. Nak makan je. Tak pegi mana pun. Empat kaki kami berdua pun melangkah penuh semangat nak g makan kat tempat biasa ; Kedai Pak Busu.

Untuk lebih pas subjek pemahaman, nah saya bagi gambar..kalau tak faham jugak, amek mouse rebus buat minum sblm tido 3 hari 3 malamWaiting

kedai_makan_mahal

klik kasi besar

Lokasi tempat kejadian adalah di Arked Cempaka. Kat bangunan Arked Cempaka tu ada 3 kedai makan, kedai makan Pak Busu, kedai Makan Pak Halim n lagi satu tu kedai makan kepunyaan sapa ntah tak check signboard dia pun. Kedai makan tu paling awal sekali kita jumpa kalau kita datang dari bank CIMB.

Memandangkan kedai yang tak diketahui namanya tu terletak di lot pertama, nak g ke kedai Pak Busu o Pak Halim of ourse la kena lalu kedai makan tu kan dan perkara yang buat saya dan Julia terliur bila tengok menu kedai tu adalah udang dia yang bapak punya besar. Nampak menyelerakan. Harga pun mesti ‘menyelerakan’ sudah semestinya.

Kembali kepada cerita tadi. Kedai Pak Busu tutup la pulak hari ni. Bergerak ke kedai Pak Halim, orang ramai. Full house gitu. Nak tak nak kena pegi ke kedai makan tu jugak (kedai yang dibulatkan dalam gambar).

Ceritanya bermula kat sini...[ laaah..baru nak mula? Tongue]

Perkara yang buat saya sedikit tak senang kat kedai tu adalah layanan makcik berusia kedai tu terhadap saya dan Julia yang baru pertama kali mencecahkan kaki ke tile lantai kedai tu.

Dia yang cedokkan nasi. Oke, fine. Tak boleh cedok nasi sendiri. Tak boleh buang nasi sikit kalau rasa lebih. Takleh tambah sikit nasi kalau rasa kurang, takleh ulang – ulang buat camtu dua tiga kali (–.-“) Mak cik tu yang cedokkan. Yang buat sakit hatinya, dah la tanya pun salah, dimarahnya pulak saya yang inesen ni.

Dia tanya “satu ke?”

saya jawab “tak, dua” – refer kepada diri sendiri dan Julia.

“Takkk..nak satu ke separuhhhh..” mak cik tu sound.

and I was like “eh? ha’ah separuh –.-“” – blur.

Lain kali tanya la nak penuh ke separuh. Ini tak pegi tanya satu. Ingatkan tanya 1 pax ke hapa. Aish.

Kalau kedai lain, kita sendiri yang cedok nasi n pilih lauk. Tapi kedai ni, suma diorang yang buat. Diorang yang cedokkan nasi, diorang yang amekkan lauk, ulam, malah sambal belacan turut tak terkecuali. Pendek kata, semua diorang buatlah.

Best ape dapat layanan macam tuan puteri. Semua orang buatkan. Kita main tunjuk je..btol tak? Smug

Takdo maknanya. Dah la kalut semacam, dah tu bila orang belek – belek lauk nak memilih, akak yang in – charge kaunter makanan dah pandang semacam. Nak tak nak kena bantai tunjuk je. Dia buatkan semua. Orang pun cuak nak pilih. Memandangkan saya di serve selepas Julia, maka dah tau dah cmana akak kedai ni punya style. So, nak memudahkan cerita, saya just amek ayam sambal je dengan kuah dia. Takut kena stare sampai berlubang pipi punya pasal ( _ _)”. Senang cita.

Habis bab – bab cedok nasi cedok lauk, sambal belacan, potong ulam dan ayam sambal – ayam sambal saya dia potong macam ayam nasi ayamConfused

Lepas order air, duduk dan makan. Sambil makan terfikir nak snap gambar juadah tengahari saya. Rasa macam there’s something yang akan terjadi. Kiranya jadi apa – apa kang ada proof. Kononnya nak jadikan bahan bukti la..Kononnnnn..

Tak jadi snap sebab segan ngn JuliaBatting EyelashesBlushingnanti kang apa pulak dia cakap kan..so, simpan niat tu jauh – jauh dalam hati.

Lepas dah abes makan, kebetulan time tu orang agak ramai, nak tak nak kena celah pegi kat akak kaunter nak bayar.

Juadah Julia : nasi setengah + ayam masak kicap + ulam kacang bendi dua ketul + sambal belacan + Teh O ais = RM5.30

Juadah FF : nasi setengah + ayam sambal + kuah ayam sambal + milo ais = RM5.40?!!

WTFF??? <--(Wave to Fina FentoWave)

Time tu macam – macam rasa ada. Nak komplen, nak regangkan kedua – dua belah tangan tanda protes  sambil tadah kedua – dua tapak tangan ke langit, menyesal sebab tak snap picture, menyesal makan kat situ, menyesal sebab makan, menyesal sebab semuanyalah!AngryAngryAngry<— tengok, sampai berasap telinga punya marah

Fine! “AKAK, INI ADALAH KALI PERTAMA DAN TERAKHIR SAYA JEJAK KE SINI. MAHAL GILA! SIAP AKAK SAYA GI REPORT KAT KPDNKK BARU TAU!” kata FF dalam hati sambil hulurkan bayaran kat akak kaunter tu.

Takkan la nak mengamuk kat dalam tu pulak kannnn..malu la kat sorang pelakon tu sapa nama dia ntah yang turut ada kat situ bersama keluarganya..hilang la keayuan, kesopanan dan kesusilaan ai ni nantiBatting EyelashesHee hee

Kalau ai ada mood kang ai cerita pasal si pelakon tu ye. Kena google dulu. Tak tau nama n tak ingat drama lakonan diaTongue

Pic6507 lokasi kedai

P/s – sy tak tau kenapa perlunya saya taip ayat yang berwarna merah tuTongue

18 comments:

  1. sound je terus..xpun lpas dia cedok nasi tu, cakap "eh kak, sori la..saya tak jadi makan kat sni..akak simpan la balik nasi tu"..haha

    ReplyDelete
  2. eh?..
    alolololo...

    okeyhlah tue..
    belum lagi hang kena macam Mr. Aries..
    mau hang pengsan tang tu gak..

    tak caye?..kat sini..

    ReplyDelete
  3. @Aujinz
    tuu dia..hahah..gila ah. lepas kami mkn satu family pelakon tu mai. tak tau la depa kena tibai berapa...hohoh

    ReplyDelete
  4. kejam gile
    aku xsuke kl org yg amikkan lauk sume
    xde kebebasan memilih

    haha

    mahal gie pulak tu!

    ReplyDelete
  5. @[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ
    itulah pasal..ingat ni kenduri lauk bufet ke apa nak cedok2kan lauk utk customer..

    ReplyDelete
  6. @Sharinginfoz
    tulah..itu first dan last kitorang pegi kedai tu nampaknya.

    ReplyDelete
  7. @rizputra7
    itulah pasalnya. itu last pegi.

    ReplyDelete
  8. haah, totaly stuju,

    mengacau je rajin sgt nk cedokkan segale2nya untuk kite, sukati la nk mkn macam mane kn, ish3.

    err, harga tu mahal ke? rasanya macam ok je..

    ReplyDelete
  9. @NK
    ok? untuk nasi stengah pinggan+ayam sambal+milo ais?

    hmm..

    ReplyDelete
  10. perghh mahal giler kak..
    service charge wat mahal 2..
    kan dorg tukang cedok nasik & lauk..
    hahahaa~

    ReplyDelete
  11. perghh mahal giler kak..
    service charge wat mahal 2..
    kan dorg tukang cedok nasik & lauk..
    hahahaa~

    ReplyDelete
  12. @Yorke Kun
    rasanya saya dah balas komen ini >.<

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected