Tuesday, July 27, 2010

Senaman cantikkan hidung

Dalam penjagaan muka, hidung juga harus diambil kisah kerana hidung adalah antara anggota badan yang paling awal akan terkena panahan cahaya matahari ketika panas terik sewaktu anda berdiri di tengah panas dan akan menyebabkan kulit atas hidung anda terbakar seperti udang kena bakar what kind of mukadimah is this??

Proceed.

Takrifan
Kata nama
  1. organ di muka untuk mencium atau menyedut udara.
    Kita bernafas melalui hidung siang dan malam.
  2. (kiasan) bahagian depan sesuatu benda, muncung.
    Lihat hidung kapal terbang itu.
Kata majmuk
  • batang hidung
  1. tulang yang membina hidung.
  2. (kiasan) kelibat (imbasan) seseorang atau sesuatu.
  • kena batang hidung: (kiasan) (berkenaan kecaman, sindiran) tepat mengenai seseorang.
  • lubang hidung: bahagian yang berlubang pada hidung untuk membolehkan kita mencium dan menyedut udara.
  • sekat hidung: bahagian antara kedua-dua lubang hidung.
  • tidak nampak batang hidung, tidak nampak muka hidung: (kiasan) tidak kelihatan langsung rupa seseorang kerana tidak hadir, tidak pernah muncul.
Kata terbitan
  • berhidung: mempunyai hidung.
  • menghidung: mengucapkan sesuatu melalui hidung (dengan sengau).
Etimologi

Daripada keluarga Oceania.

Sebutan

Kamus Dewan: hi·dung

Tulisan Jawi

هيدوڠ

Senaman Hidung

budak_buat_hidung 

Laughing

sumber

15 comments:

  1. cara nak korek idung xnak ajar? ahaha

    ReplyDelete
  2. hunsff hunsff hunsfff..senaman hidung gak nie..
    mari kiter
    ber

    hunsfff...hunsff.. hunsfff..

    ReplyDelete
  3. @SyerAgh
    nak ke?? nanti muntah berdarah pulak..hahaha

    ReplyDelete
  4. @Aujinz
    haha..kalau tengok gambar tu lama - lama rasa macam nak hnsff hnsff hnsff kan..keh keh keh

    ReplyDelete
  5. kalu mcm baik x pyh senam.. pe kata kepit jer hidung tue ngan pengepit baju... comfim cntik.. nk lg best tahan lama skit.. at least waktu mati idung mancung... hehehe
    Ops terlebih sudah..

    ReplyDelete
  6. psstt nk try praktikkan ah. leh idung kak zie nih masuk ala² idung taylor swift..hehe. suke idung pompuan tuh taw :D

    ReplyDelete
  7. @Lizzie Yasmin
    hahaha...tau tak, cara yang kamu cakap ni ada kawan saya buat tau..serius idung dia mancung betul.

    ReplyDelete
  8. @Redbloodsnow
    amboi amboi..kak zie dah lawa dah larr..tak payah dah kot haha

    ReplyDelete
  9. tu senaman nak kembangkan idong la....hahahahcantik ke?

    ReplyDelete
  10. @5286563753688083619.0
    try la..hehe

    ReplyDelete
  11. @hentakbelipat
    keh keh keh..dah try?

    ReplyDelete
  12. haha.. kompem lebih senang oksigen masuk ^__^ gud teknik.. gagaga



    Aiz latest entry
    Ketika bercinta monyet waktu zaman persekolahan

    ReplyDelete
  13. @AiZ
    hahah..kalau macam kita yang kat langkawi ni oke la..kalau yang dok kat bandar sesak tu tak tahu la apa yang masuk lobang idung diorang keh keh keh..

    ReplyDelete
  14. Hello. Nama saya Anginan Bayu...Assalamulaikum.
    Di samping membuat senaman hidung, kalau tiba2 terasa bagaikan ada benda bergerak dlm saluran hidung, gatal2 dan kudis, itu petanda sedikit masalah telah melanda dibahagian kesihatannya. Adalah disyorkan membuat rawatan membasmi kuman2 yg membuat sarang di dalaman hidung melalui sini:

    Rawatan membasmi gejala bersin, hidung tersumbat, gatal dan batuk berkahak

    Bila dah banyak kuman2 terkeluar, lagi seronok senaman hidung dilakukan. Rasa 'clear' aje. Cobalah. Tq.

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected