Wednesday, July 14, 2010

Kalau dah perut Melayu tu, buatlah cara Melayu..

Isnin

Sarapan pagi bersama Julia, Kaka Manisah dan Kak Jamilah di Kedai Pak Busu.

Awal tu macam nak makan nasi tapi mendengarkan Julia order Roti Tempek, terus teringin nak jugak.

Roti Tempek ni adalah hasil gabungan antara roti canai biasa dengan telur mata. Pecahkan telur di atas tempat membuat roti canai (tak tau istilah apa orang pakai), then, bila telur tu dah terbentuk, terus tempekkan roti canai tadi di atas telur. Then angkat…

..dan makan! Nyam nyam..

Oh ya, si penebar roti adalah seorang perempuan. Kakak caya sama lu la adik. Hebat. Kalau akak, confirm koyak rabak roti canai tuBig Grin

 

Makan Tengahari juga makan bersama Julia dan disertai oleh Hafis & Badrul. Makan bihup sup siam yang sangat marvelous srot srot kena sedia tisu sebab pedas. Fuh! Berasap! Sedap!

21.1.10 010

gambar pinjam dari entri niat tak betul dulu, klik gambar untuk pergi ke entri tersebut.

Makan Malam pula, kat luar. Bagitau mak kat Langkawi Parade, Pekan Kuah ada sale sekarang. Mak nak beli kasut. Hujung bulan ni nak pegi bercuti ke Terengganu insyaallah..Keluarga Cu & Paksu turut serta pegi pekan. Awal tu diorang datang nak pegi ke pasar malam depan rumah ni. Kebetulan time diorang sampai tu kitorg tengah bersiap – siap. Angkut sekali diorang satu family. The more the merrier kata orang. Lepas jalan – jalan kat pekan, makan itu mesti. Pegi port biasa kat Tasik. Waktu orang datang amek order, rasa macam sakit perut. Kalau order nasi, mesti nanti sakit perut tu bertambah – tambah. Order koew teow lakna jelah. Nasib baik sayur banyak. Takdelah sakit perut tu bertambah nanti. Sepinggan koew teow lakna selamat masuk perut. Alhamdulillah..

Selasa

Atas skuter belum sampai pejabat perut dah berbunyi sebab nasik tak masuk perut sejak 24 jam yang lepas.

Kalau dah perut Melayu tu perut Melayu jugak.

yang tak suka makanan western,

 

16 comments:

  1. hhaa..tak kemas kalu tak pekena nasik...wwwweeee.

    ReplyDelete
  2. @hiro
    betul betul..rasa selebet je kalau tak makan nasik satu hari..haha

    ReplyDelete
  3. @AiZ
    alamak! kak fina lupa aiz puasa 3 bulan :P

    ReplyDelete
  4. haaaaa..

    roti tempek tue kalau kat area kampung den di panggil, roti telur bawah...

    Glamer name tue kan..gagaggagaga...

    ReplyDelete
  5. @Aujinz
    aaaaarrrrr..lushahss T_____T

    ReplyDelete
  6. mane ade laa.. sungguh laaa..silalah percaye beta!

    ReplyDelete
  7. @Aujinz
    X___X hang ni kan buat saya takut dah nak p makan roti tempek tu lagi lepas ni

    ReplyDelete
  8. @2036444967356764123.0
    ntah..rasa macam takde nafsu nak makan nasik hari tu..konon2 kebal la perut ni..last2 cari nasik jugak :P

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected