Monday, July 12, 2010

Penggemar Online Shopping, sila berhati – hati. Periksa dulu sebelum membeli.

Sekarang ni, ramai yang suka beli barang online kan? Senang. Tak payah pakai cantik – cantik, bersiap 2 3 jam, jimat masa, jimat tenaga, pakai t-shirt dengan kain batik pun dah boleh berurusan jual beli. Boleh order dengan penuh bergaya walaupun tak mandi lagi.

Itu baru mukadimah. Ini ceritanya.

Tadi kat facebook, kawan dalam senarai friendlist saya telah ditag oleh salah satu profile yang digunakan untuk berniaga secara online.

Dengan penuh minat, terus saya klik gambar yang ditag itu. Kelihatan di dalam gambar model – model yang digunakan untuk menggayakan pakaian mereka kelihatannya seperti model – model katalog [berdasarkan pengalaman saya yang dulu gila shopping guna katalog].
Berdasarkan keadaan gambar dan gaya model menggayakan pakaian itu, jelas lah yang ianya discan dan diupload ke dalam komputer. Dan ketika itu juga mata saya tertancap pada satu perkataan di hujung atas sebelah kiri gambar itu.

Terus menggoogle perkataan itu dan nah hasil cariannya adalah blog – blog lain yang menjual produk yang sama.

Yang membuatkan saya sedikit terkejut adalah harga yang dikenakan oleh pengusaha di dalam facebook ini yang melebihi RM10 berbanding harga asal di dalam katalog tersebut.

Wajarkah meletakkan harga yang begitu tinggi sekali?

Pengalaman saya menjadi pengguna produk – produk sebegini ialah, bila kita sudah berdaftar sebagai ahli, kita akan diberi diskaun 10 % – 30 %. Bayangkan berapa untung yang dia perolehi.

Saya bukan bercakap kosong. Bukti di bawah.
OS_ori
Harga asal
RM 39.90 & RM 24.90
OS_markup
Harga selepas di mark-up
RM 50.00 & RM 35.00

Pesanan khidmat sosial : Berhati - hati sebelum membeli.

P/s – Kalau nak mark up pun, makesure la blurkan dulu nama produk tu..

22 comments:

  1. haha..kantoi suda.
    mahal gak dia jual ye.

    ni gile duet kut

    ReplyDelete
  2. xpernah nk beli on...takut juga..tp yg pntg kena hati2...kkdg bkn slh peniaga juga..tp sbg pengguna kena bijak...lalalalla

    ReplyDelete
  3. hmm...suka shopping on9..tp tk gemar beli barang yg tunjukkn brg2 melalui katalog mcm ni... :)

    great n3...akn lebih brhati2 lepas ni.. thnks.. ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    KENDURI DURIAN

    ReplyDelete
  4. @bizzonline
    tu lah pasal kak..gila punya mark up..haih

    ReplyDelete
  5. @enasan
    jangan sampai kena tipu..sapa2 yang terkena sedikit sebanyak mesti terkilan..

    ReplyDelete
  6. @nabilah_2908
    thanks :) sharing is caring :)

    ReplyDelete
  7. gue tak penah beli barang online..
    bayar bil online adelah..


    (^_^) tiru stail hang.. gagagagaggaga...

    ReplyDelete
  8. @Aujinz
    hati - hati jugak membayar bil online :|

    *nak jugak nasihat kot mana pun..ahaha

    **komisen komisen :))

    ReplyDelete
  9. sbb tu kena tengok dulu kat luar sblm beli online...

    ReplyDelete
  10. @Q
    Nak tengok kat luar macam mana pulak tu Q?

    ReplyDelete
  11. @AiZ
    adik, dan cara nak mintak pelempang pun ado..

    ReplyDelete
  12. @velasrizal
    cegah sebelum terkena..

    ReplyDelete
  13. erkss...tuh baru cekik darah. dh lah tuh lom incude postage lg kan. ishhh..x patut nah arr penjual tuh mark up rega mencanak tggi. x jujur namanya. dh untung lg mau untung :(

    zie adalah salah sorg pembeli on9..hehe

    ReplyDelete
  14. @Redbloodsnow
    Orang tamak macam tu la..kalau kerap dia buat, sikit hari lagi bungkus la ni..Kesian dengan orang yang kena tipu..

    *saya pun pembeli online ;P

    ReplyDelete
  15. @AiZ
    best..dapat makan pelempang free..hehe

    ReplyDelete
  16. uish
    bahaya neh.
    kna lebih hati2!
    ngeeee

    ReplyDelete
  17. @♥cutebabygirl♥
    beringat sebelum kena :)

    ReplyDelete
  18. ramai yg takut ble beli on9...ehhe..be ware.

    ReplyDelete
  19. @hiro
    itu bermakna diorang normal :P

    ReplyDelete

Ni dah basuh kaki ke belum?

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
MyFreeCopyright.com Registered & Protected